Wat iedereen zou moeten weten over Groene IT

Door Mark Meerbeek van Microsoft Services - 23 september 2009
6 Reacties

Een terugkomend thema van Het Nieuwe Werken is verandering. In de IT-sector zie je momenteel een verandering die te maken heeft met milieuvriendelijk acteren. Men noemt dit ook wel Groene IT.

Groene IT staat op de 4e plek in Gartner’s Top 10 Strategic Technologies voor 2009.

Bent u ook benieuwd of het thema Groene IT in de nabije toekomst een belangrijke plaats zal innemen in uw organisatie?

Volgens mij zijn de eerste signalen daar…

Veranderend server landschap

In 1997 bestond de markt voor servers uit zo’n 25 aanbieders (IBM, HP, Dell, Apple, Tandem Olivetti, et cetera). In het jaar 2000 waren dit er nog 15. In 2004 deed Apple nog wel wat op  server gebied maar bediende vooral een niche van deze markt. HP, Dell, IBM & Sun waren inmiddels de marktleiders van de in totaal nog 11 aanbieders.

Dit jaar zullen er nog maar 6 aanbieders zijn die een significant aandeel hebben in de verkoop van servers. Waarom nog maar 6 vraagt u zich wellicht af?

Daarvoor moeten we allereerst naar de kopersmarkt kijken. De kopers werden namelijk op een gegeven moment zo groot dat dit zijn invloed had op de verkoopmarkt van servers. Dit jaar gaat meer dan 1/3 van alle servers die verkocht worden naar Google, Yahoo of Microsoft.

Servers per container

Bestelde u  in 1997 een server, dan werd deze nog netjes per stuk verpakt in een karntonnendoos. Elke server kwam standaard eveneens met een keyboard en een muis. Als je toentertijd een datacenter bouwde hield je een stapel met lege dozen, keyboards en muizen over die je niet gebruikte, omdat je alleen de server nodig had.

Rond 2000 tot en met een jaar terug was de aankoop van de pre-populated racks de manier om nieuwe servers aan te schaffen. Je bestelde dan in 1 keer een rack met 50 vooraf geïnstalleerde servers.

Vandaag de dag worden servers per container verkocht. Eén container kost 5 miljoen dollar. Ze worden volledig voorgeprogrammeerd afgeleverd inclusief koeling, stroomvoorziening en een netwerk.

Daarbij komt de container zonder toegangssleutel, omdat de verkoper van de containers middels zijn TCO-analyse kan aantonen dat als je als organisatie zelf gaat sleutelen aan de binnenkant, je meer kapot zal maken dan dat er te repareren valt. Afhankelijk van de opslagcapaciteit en configuratie die je erin wilt hebben zitten er zo’n 1000 tot 2000 servers in een container. De verkoper komt niet eerder bij je langs als er op zijn minst 50 van de 1000 servers kapot zijn.

Deze containers veranderen compleet het uitgangspunt van wat een server is.

Nieuwe onwikkeling door schaalvergroting

Deze schaalvergroting heeft wel enkele bijkomende nadelige effecten. Dit is namelijk zo groot dat de IT een van de meest energie-intensieve sectoren is geworden. IT staat zelfs bijna op gelijke voet met de luchtvaartindustrie. Eén van de kernvragen voor de komende jaren van de IT-sector is dan ook: Waarom creëert IT zoveel CO2-uitstoot en zal dit alleen maar toenemen?

Het antwoord hierop is uiterst belangrijk vanuit milieuperspectiefen vanuit kostenoogpunt.

Het merendeel van de CO2-productie komt voor rekening van de stroomgeneratie die benodigd is voor de koeling van o.a. servers. De IT-sector moet goed gaan nadenken wat de beste plaats voor toekomstige datacenters is. De basisvoorwaarden zijn simpel:

  1. het moet er koud zijn.
  2. het moet er goed beveiligd zijn.
  3. de locatie moet goede verbindingsmogelijkheden hebben.

Iceland here we come?

Als laatste wil ik u dit niet onthouden: momenteel  is er een overheid die adverteert met de ideale locatie voor uw datacenter. De volgende IJslandse website vermeldt:

“Wilt u groen zijn als organisatie? Wilt u een koel datacenter runnen zonder teveel stroom te verbruiken? Wilt u groene elektriciteit zonder dat u daarvoor fossiele brandstoffen verbruikt? Wij doen dat allemaal. We zijn van nature koud en we hebben Geothermal power. Uw datacenter is hier veilig want niemand wil hier wonen. Daarnaast bevinden wij ons op de ideale lijn tussen de Verenigde Staten en Europa. ”

Samengevat

Zal in de nabije toekomst het milieuvriendelijk acteren binnen de IT-sector een belangrijke plaats innemen? Dat is niet aan mij omdat te bepalen. Ik ben wel benieuwd welke signalen u waar neemt. Ik kijk uit naar uw reactie.

Deel dit artikel met anderen
Mark Meerbeek - Senior Strategie Consultant Het Nieuwe Werken
Mark Meerbeek begeleidt diverse beursgenoteerde organisaties in hun transitie naar Het Nieuwe Werken. Hierbij staat toegevoegde waarde voor het bedrijfsresultaat, slimmer samenwerken en een verbeterde werk/privé balans centraal. Hij is daarnaast auteur van diverse boeken en artikelen over innovatief samenwerken.
Zie zijn linkedin profiel voor meer informatie.
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!

6 reacties


    Sam van Buuren zegt:

    Hoi Mark, goed verhaal. Huidig niveau van CO2 uitstoot door electraverbruik van inefficiente datacentres is idd heel hoog. Mijn overbuurman Kevin Burton is dit alles niet ontgaan en heeft met zijn bedrijf http://www.parthenondatacentres.com de wereldprimeur van een energieneutraal datacentre. Nu in ontwerp, volgend jaar in bedrijf. Combinatie met warmtekrachtkoppeling van kassenbouw en warmte/koudeopslag in de grond. Uniek project, uiteraard geheel gemanaged met online software van Sambam Internetwerken, dat dan weer wel 🙂

    Sam van Buuren zegt:

    Hoi Mark, goed verhaal. Huidig niveau van CO2 uitstoot door electraverbruik van inefficiente datacentres is idd heel hoog. Mijn overbuurman Kevin Burton is dit alles niet ontgaan en heeft met zijn bedrijf http://www.parthenondatacentres.com de wereldprimeur van een energieneutraal datacentre. Nu in ontwerp, volgend jaar in bedrijf. Combinatie met warmtekrachtkoppeling van kassenbouw en warmte/koudeopslag in de grond. Uniek project, uiteraard geheel gemanaged met online software van Sambam Internetwerken, dat dan weer wel 🙂

    Ton Bosma zegt:

    Hallo Mark,

    Opmerkelijk artikel, als ik de cijfers die je geeft bekijkt vind ik het verassend dat de IT secter op bijna gelijke voet staat met de luchtvaartsector vwb energieverbruik. Ik kan die bewering niet staven maar als ik er over nadenk dan is me wel duidelijk dat IT inderdaad door de jaren heen zich tot een grote energieverbruiker heeft ontwikkeld. Recentelijk kocht ik een nieuwe moederbord, van Gigabyte waar de fabricant de nadruk heeft gelegd op energiebesparing en daar dan ook mee pronkt. Natuurlijk kennen we dat al langer, heel wat biossen lieten al jaren trots zien dat ze energysavers zijn. Hoe dan ook, ik denk als leek, dat dit zeker een trend zal worden gezien alle milieu acties en lobbies maar ook de economische voordelen zullen voor “grootgebruikers” interessant zijn.
    De fabrikant leverde ook een stukje software mee, waarbij je de energy saving modi kon enstellen en de energiebesparing kan monitoren. Een paar watt bespaarde ik wel per dag gaf het programma aan. Dat lijkt niet veel maar als straks alle computers zo functioneren dan is het natuurlijk wel veel. De besparing is echter in de praktijk nog veel groter. Waarom, het opstarten van windows, booten, duurt gewoon op veel doorsnee systemen relatief lang. Dus de meeste gebruikers die ik ken starten hun pc op en zetten hem niet meer uit, voor een groot deel van de dag of zoals ik totdat een herstart nodig is, de pc draait, weken, maanden, grotendeels onbenut. Dit nieuwe moederbord ontwaakt echter heel snel uit zijn diepe slaap, de ventilatoren worden uitgezet tijdens de standby en dat zorgt voor rust en uiteraard weinig energieverbruik. Kortom heel prettig in het dagelijks gebruik. Mijn oudere computers kennen dit ook wel, echter, dan ontwaken ze toch niet zo snel of blijft de koeling doordraaien. Microsoft maar ook andere producenten zouden zich daar naar mijn mening iets meer op moeten toeleggen. Eigenlijk zou het net als een pda, of vroeger de oude commodore 64 binnen een paar seconden het systeem geladen moeten hebben, gebruiksklaar zijn.
    Hardwareoplossingen zoals energieefficientere processoren is ook iets waaraan harder gewerkt mag worden, zeker als ik lees dat de meeste energie naar koeling gaat, in de winter is het natuurlijk geen probleem dan zit je er lekker warmpjes bij, de energie kun je met wat fantasie makkelijk voor verwarming van het gebouw gebruiken maar zomers is de warmte van koeling simpelweg hinderlijk en verloren.
    Ijsland springt zoals je al aangeeft goed in de natuurlijk mogelijkheden van het land. Niemand wil er wonen…komisch…maar het kan ook nadelen hebben lijkt me. De tectonische hotspot op de aardkloot die Ijsland is lijkt me, wat gevoel betreft, zoiets als je Servers op de Vesuvius plaatsen. Geen vergelijk maar dat beeld word bij me opgeroepen. De natuurlijk koelte en de ligging van Ijsland lijkt me inderdaad een voordeel, de rest kan ik eigenlijk niet zo goed beoordelen. Het lijkt me eerder een creatieve poging om de Ijslandse economie op te vijzelen.

    Wat groene energie betreft ben ik trouwens wel een realistische oordeler. Wie beweert dat een windmolen groen is krijgt van mij te horen dat de produktie van een windmolen meer energie kost dan dat hij zal opleveren om maar eens wat te noemen. Aardwarmte aftappen en waterkracht zijn wat dat betreft milieuvriendelijker en dat is inderdaad een voordeel van Ijsland.

    Besparen op energie en milieubewust leven is een goed streven, desinformatie en overtrokken millieuverhalen daar heb ik een hekel aan. Groene IT, lijkt me zeker zinvol, zeker als het kostenbesparing oplevert, gebruiksgemak/comfort, veiligheid en het milieu (netto!) bespaart.

    Ton Bosma zegt:

    Hallo Mark,

    Opmerkelijk artikel, als ik de cijfers die je geeft bekijkt vind ik het verassend dat de IT secter op bijna gelijke voet staat met de luchtvaartsector vwb energieverbruik. Ik kan die bewering niet staven maar als ik er over nadenk dan is me wel duidelijk dat IT inderdaad door de jaren heen zich tot een grote energieverbruiker heeft ontwikkeld. Recentelijk kocht ik een nieuwe moederbord, van Gigabyte waar de fabricant de nadruk heeft gelegd op energiebesparing en daar dan ook mee pronkt. Natuurlijk kennen we dat al langer, heel wat biossen lieten al jaren trots zien dat ze energysavers zijn. Hoe dan ook, ik denk als leek, dat dit zeker een trend zal worden gezien alle milieu acties en lobbies maar ook de economische voordelen zullen voor “grootgebruikers” interessant zijn.
    De fabrikant leverde ook een stukje software mee, waarbij je de energy saving modi kon enstellen en de energiebesparing kan monitoren. Een paar watt bespaarde ik wel per dag gaf het programma aan. Dat lijkt niet veel maar als straks alle computers zo functioneren dan is het natuurlijk wel veel. De besparing is echter in de praktijk nog veel groter. Waarom, het opstarten van windows, booten, duurt gewoon op veel doorsnee systemen relatief lang. Dus de meeste gebruikers die ik ken starten hun pc op en zetten hem niet meer uit, voor een groot deel van de dag of zoals ik totdat een herstart nodig is, de pc draait, weken, maanden, grotendeels onbenut. Dit nieuwe moederbord ontwaakt echter heel snel uit zijn diepe slaap, de ventilatoren worden uitgezet tijdens de standby en dat zorgt voor rust en uiteraard weinig energieverbruik. Kortom heel prettig in het dagelijks gebruik. Mijn oudere computers kennen dit ook wel, echter, dan ontwaken ze toch niet zo snel of blijft de koeling doordraaien. Microsoft maar ook andere producenten zouden zich daar naar mijn mening iets meer op moeten toeleggen. Eigenlijk zou het net als een pda, of vroeger de oude commodore 64 binnen een paar seconden het systeem geladen moeten hebben, gebruiksklaar zijn.
    Hardwareoplossingen zoals energieefficientere processoren is ook iets waaraan harder gewerkt mag worden, zeker als ik lees dat de meeste energie naar koeling gaat, in de winter is het natuurlijk geen probleem dan zit je er lekker warmpjes bij, de energie kun je met wat fantasie makkelijk voor verwarming van het gebouw gebruiken maar zomers is de warmte van koeling simpelweg hinderlijk en verloren.
    Ijsland springt zoals je al aangeeft goed in de natuurlijk mogelijkheden van het land. Niemand wil er wonen…komisch…maar het kan ook nadelen hebben lijkt me. De tectonische hotspot op de aardkloot die Ijsland is lijkt me, wat gevoel betreft, zoiets als je Servers op de Vesuvius plaatsen. Geen vergelijk maar dat beeld word bij me opgeroepen. De natuurlijk koelte en de ligging van Ijsland lijkt me inderdaad een voordeel, de rest kan ik eigenlijk niet zo goed beoordelen. Het lijkt me eerder een creatieve poging om de Ijslandse economie op te vijzelen.

    Wat groene energie betreft ben ik trouwens wel een realistische oordeler. Wie beweert dat een windmolen groen is krijgt van mij te horen dat de produktie van een windmolen meer energie kost dan dat hij zal opleveren om maar eens wat te noemen. Aardwarmte aftappen en waterkracht zijn wat dat betreft milieuvriendelijker en dat is inderdaad een voordeel van Ijsland.

    Besparen op energie en milieubewust leven is een goed streven, desinformatie en overtrokken millieuverhalen daar heb ik een hekel aan. Groene IT, lijkt me zeker zinvol, zeker als het kostenbesparing oplevert, gebruiksgemak/comfort, veiligheid en het milieu (netto!) bespaart.