Hard lopen voor Het Nieuwe Werken

Hard lopen voor Het Nieuwe WerkenTweede Paasdag was de Utrechtse Marathon. De 5 km Run was geadopteerd door Natuur & Milieu onder het motto: Hardlopen voor schone lucht. Omdat ik mijn werkkamer – als ik op kantoor ben – deel met de projectleider, heb ik veel kunnen volgen van de voorbereidingen. Een van de aanbevelingen om schonere lucht te krijgen, is Het Nieuwe Werken. Hard lopen voor Het Nieuwe Werken is ook hardlopen voor schone lucht! Hoe schoon kan het worden?

Het is nog niet zo gemakkelijk om alle milieu-effecten van Het Nieuwe Werken op een rijtje te krijgen. Duidelijk is dat minder mobiliteit en minder files leiden tot minder CO2-uitstoot en minder fijnstof. Dat is heel mooi, maar het beeld wordt alweer anders als mensen alleen thuis werken aan de randen van de dag en de rest van de dag van locatie naar locatie hoppen. Desondanks zijn er cijfers die wel degelijk het verschil laten zien.

Het Nieuwe Werken is goed voor het milieu

Als één miljoen werknemers één dag per week gaan telewerken, scheelt dat per ochtend- en avondspits 140.000 auto’s. Het aantal afgelegde autokilometers in het woon-werkverkeer neemt dan af met 6 miljoen, ofwel vijf procent. Dat scheelt die dag circa 1000 ton (=1 kton) minder CO2 en bijna 100 kilo minder fijnstof.

Minder vliegen vergeten we soms, maar ook dat scheelt een flinke slok op een borrel. Bij Microsoft  bleek na invoering van Het Nieuwe Werken het vliegverkeer met 10 procent te zijn gedaald. Als je bedenkt dat de CO2-uitstoot van een retourtje Amsterdam – New York gelijkstaat aan het verwarmen van een eensgezinswoning gedurende een jaar, dan besef je dat hier nog een wereld te winnen is.

Substantiële kostenbesparingen

Ook interessant is het fenomeen dat bij hetzelfde bedrijf de invoering van software om virtueel samen te werken nog eens tot 30 procent minder emailverkeer leidde (dat is minder serverruimte en dus minder energie). Bij een ander bedrijf daalde het papierverbruik met 30 procent. En bij Vodafone levert mobiel werken onder andere 25% CO2-besparing op, blijkt uit onderzoek van DHV.

Loop 25 september met ons mee!

Een uitputtend overzicht van groene feiten en cijfers is niet nodig om te begrijpen dat Het Nieuwe Werken bijdraagt aan een gezondere en groenere wereld. Het gaat dan vooral om minder mobiliteit, minder energieverbruik en minder ruimtebeslag.  Voor velen kan Het Nieuwe Werken de eerste stap zijn voor schonere lucht. Op 25 september is de Utrechtse Singelloop, die moet de eerste stedelijke schone-lucht-loop gaan worden. Wat zou het een mooi gezicht zijn als hard lopende HNW-ers in een prachtig HNW-shirt gaan hardlopen voor schonere lucht en op deze manier twee prachtige zaken combineren. Wie trekt de stoute hardloopschoenen aan en loopt op 25 september met ons mee?

Deel dit artikel met anderen
Willem-Jan van Grondelle - Campagneleider ‘Het Nieuwe Werken doe je zelf’
Willem-Jan van Grondelle is campagneleider van ‘Het Nieuwe Werken doe je zelf’, een initiatief van Natuur & Milieu samen met tal van bedrijven, organisaties en overheden. Hiervoor organiseerde hij o.a. het project c,mm,n, de Auto van de Toekomst op de AutoRAI 2007 en 2009. Zijn passie is om samen met anderen groene innovaties op te sporen en te versnellen.
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!

4 reacties


  Feike zegt:

  Hoi Willem-Jan, erg mooi initiatief en doe graag mee, maar je link naar (neem ik aan) de inschrijving/aanmelding werkt helaas niet.

  Reinier zegt:

  @Feike dank voor je opmerking. Link is werkend nu!

  Fred zegt:

  I enjoy future that your nice web site. With I really agree along with your post with too comments here. Plus by means of the drive I have reverse phone lookup undo phone lookup web site that spirit aid you find out every kinds of information behind every mobile phone number search. And with the street you can expend this annul mobile phone search weblog seeing as well with the purpose of unearth away a intense deal of info concerning a few comments with the intention of you or can not akin to while well. 

  criminal record check zegt:

  Excellent post, I will be checking back frequently to look for updates