Oh heerlijke golf van vooruitgang

Door Bert Hendriks van Decos - 4 november 2015
Reacties gesloten

Wat leven we toch in een fantastische tijd. Globalisering brengt mensen overal ter wereld dichter bij elkaar, maakt oplossingen voor iedereen beschikbaar, mede dankzij de allesomvattende digitalisering. Ik voel me alsof ik elke dag weer bovenop een golf van vooruitgang zit, met een zee aan nieuwe uitdagingen en kansen voor me. In een stevige zeilboot met een team mede-enthousiastelingen beklimmen we die golf dagelijks. And I love it!

NaamloosDe golf

De maatschappij verandert in hoog tempo. Ik zie het overal om me heen, zowel bij Decos als in mijn privéleven: scheidslijnen tussen mensen, organisaties, landsgrenzen, culturen en denkbeelden vervagen. Zo ondernemen we bijvoorbeeld steeds minder vanuit ons eigen kantoor en met alleen eigen mensen. We schakelen expertise van buitenaf in wanneer dat nodig is en werken close samen met en bij de klant. En dat gaat heel gemakkelijk doordat we digitaal werken: iedereen beschikt altijd over dezelfde informatie, kan dit direct met elkaar delen en vergadert online, waardoor we heel efficiënt kunnen samenwerken met alle betrokkenen – zowel binnen als buiten de organisatie.

Dat werkt zoveel prettiger. Vele malen efficiënter, transparanter, sneller en ook nog eens goedkoper. Het is een vliegwiel dat allerlei andere veranderingen in gang zet, denk aan nieuwe werkvormen zoals het connected werken. Het is een golf van vooruitgang die niet meer te stoppen is. En gelukkig maar! Digitalisering is een van de maatschappelijke vernieuwingen die mensen in staat stelt écht te dromen. Om echt vernieuwende producten te creëren, op een volledig andere manier te werken, meer en open met elkaar te communiceren… en dat natuurlijk 24/7, altijd en overal, met iedereen.

De zeilboot

Deze golf gaat met een sneltreinvaart, is metershoog en kan alleen beklommen worden door een zeilboot die met zijn tijd meegaat. Een zeilboot die bestuurd en ‘getrimd’ (bijstellen van de zeilen) wordt door mensen en hun talenten. Een zeilboot die innovatiekracht van mensen stimuleert, hen vertrouwen geeft en daardoor het beste uit hen naar boven haalt. En zo’n zeiltocht vind ik echt fantastisch om samen aan te gaan.

Je stapt je zeilboot in en gooit de trossen los. Je ziet een stip aan de horizon. Daar wil je heen! Nu die golf nog pakken. Anderhalf jaar geleden stapten we bij Decos over naar de connected organization en haalden we alle hiërarchie uit de organisatie. Onderweg kwamen we haaien tegen, maar we zijn deze golf gewoon gaan beklimmen door tijdens het varen de zeilen te blijven trimmen. Ik geloof namelijk dat ‘it’s easier to act your way into thinking, than to think your way into acting’. Gewoon doen!

Vallen en opstaan!

Natuurlijk ging dat niet direct en vanzelf 100% goed. Soms vaar je te hoog aan de wind of laat je teveel los. Vrijheid is heerlijk, maar het vraagt ook verantwoordelijkheid. Ik geloof niet in management en hiërarchische groei; ik geloof in mensen en hun energie – ik geloof in professionele en persoonlijke groei. Je hebt geen managers nodig, maar wel leiders die er net zoals ik in geloven dat de golf beklommen kan worden.

Vetrouwen in virtuele teamsEn nu zien we dat het werkt. De organisatie wordt niet alleen flexibeler, maar ook creatiever. We zien mensen die zich vroeger geremd voelden door hiërarchie, letterlijk en figuurlijk opstaan en vanuit hun talent en energie aan de slag gaan. Teams zijn meer oplossingsgericht en zien de directie als coach. We hebben nu een organisatie van leiders en leidende volgers, die hun eigen doelstellingen formuleren. We leren met zijn allen hoe je golven kunt bedwingen in een managementloze organisatie.

En zo krijgt ieder talent, zowel intern als extern, de ruimte om met de vernieuwingsgolf mee te zeilen. Niet werken, maar ondernemen.

Niet afwachten, maar zeilen!

Deel dit artikel met anderen
Bert Hendriks - Chief Commercial Officer
Bert Hendriks is COO (Chief Commercial Officer) bij Decos en samen met Paul Veger één van de grote bazen. Hij houdt zich onder andere bezig met de bedrijfsvoering binnen de organisatie en probeert daarbij individuen zoveel mogelijk de ruimte te geven. Door mensen te enablen komen creativiteit, passie en innovatie maximaal tot uiting.
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!
De reacties zijn gesloten