Het belang van duurzaamheid binnen de IT

Door Danny Bijl van - 11 oktober 2022
Reacties gesloten

Sinds het moment dat het coronavirus zich verspreidde over de wereld, is het aantal thuiswerkplekken enorm gegroeid. Waar er voorafgaand aan de coronacrisis gemiddeld vier uur per week thuis werd gewerkt, is dit op dit moment zo’n acht uur per week. Een verdubbeling dus! Door deze toename van thuiswerkplekken, is de IT een groeiende markt geworden. Dit heeft er op zijn beurt voor gezorgd dat duurzaamheid binnen IT-producten belangrijker is geworden.

De duurzame missie van Trust

Een mooi voorbeeld hiervan is Trust, een bedrijf dat digitale lifestyle accessoires verkoopt. Denk hierbij aan producten zoals toetsenborden, headsets en webcams. Onmisbare producten wanneer je thuis wilt werken. Aan het einde van 2021 presenteerde Trust haar eerste Impact Report. Dit rapport gaf inzicht in de milieu-impact van Trust en hielp hen bij het verduidelijken van hun duurzame missie, ambities en reeds behaalde doelen. Om de inzichten uit dat rapport om te zetten in acties schakelden zij de hulp in van Hedgehog Company, een bedrijf dat organisaties ondersteunt om duurzamer te worden. Zij hielpen Trust om invulling te geven aan hun duurzame visie en begeleidden hen bij de transitie naar duurzaamheid.

De duurzame missie van Trust

Uitvoeren van een levenscyclusanalyse (LCA)

Dit deden ze onder andere door het uitvoeren van levenscyclusanalyses (LCA) van verschillende Trust-producten en hun verpakkingen. Op die manier berekende Hedgehog Company de milieu-impact van Trust over de gehele levenscyclus. De LCA-informatie gaf Trust de juiste informatie en inzichten om hun duurzaamheidsstrategie te sturen. De resultaten hielpen Trust bijvoorbeeld bij het beantwoorden van vragen als: “Waar te beginnen met verminderen, vervangen of verwijderen?” en “Welke duurzame keuze heeft de meeste impact?”

Op weg naar een duurzamere wereld

Het voorbeeld van Trust laat zien hoe duurzaamheid een integraal onderdeel kan worden van de bedrijfsvoering en de gemaakte keuzes. Het is te hopen dat veel andere organisaties binnen de IT hier een voorbeeld aan zullen nemen. Het is voor elk bedrijf mogelijk om een duurzame weg in te slaan. Samen kunnen we een hoop impact maken! Doe je mee?

Deel dit artikel met anderen
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!
De reacties zijn gesloten