Het gaat helemaal niet om het ideale kantoor

Door Albert Roelofswaard van Bureau Doenkers - 24 maart 2015
Reacties gesloten

Springest kantoorIn de huidige tijd geldt voor veel werkzaamheden dat je niet meer naar je werk hoeft, maar dat je gewoon aan het werk gaat. Het maakt niet uit waar je het doet. Als je het maar doet. En als je het dan doet dan is het handig om een voor jou zo productief mogelijk en leuke plek te kiezen. Schiet het werk wel zo lekker op. En omdat werken toch ook best veel tijd kost, kun je het het beste ook maar zo leuk mogelijk maken. En dan zijn er nog steeds organisaties op zoek naar het ideale kantoor, makelaars die ideale kantoren verkopen, architecten die ideale kantoor ontwerpen, inrichters die ideaal kantoorinrichting verkopen. Maar gaat het nog wel om het ideale kantoor?

Ondanks dat werk zo verandert worden of zijn er recent nog veel kantoren traditioneel verbouwd. En dan ook nog eens met veel te veel vierkante meters. Eigen kamers, vaste werkplekken Je kunt je de vraag stellen of je überhaupt nog wel een kantoor wilt? Of wil je een plek die de identiteit van je organisatie verstekt? Ben je opzoek naar hokjes om mensen in te stapelen? Of zoek je een inspirerende ontmoetingsplek?

Het netwerktijdperk
Als organisatie wil je optimaal gebruik maken van alle mogelijkheden van het netwerktijdperk. Alleen dan blijf je relevant. Dat geldt net zo voor de professionals die in je organisatie werken, ook die zullen zich moeten blijven ontwikkelen en het goede nieuws is dat een professional dat ook wil. Hoe zet je technologie in om kennis te delen en zo goed mogelijk van elkaar te leren en op die manier relevant te blijven?

Als je tegenwoordig een proces opnieuw hebt ingericht kun je het de dag erna waarschijnlijk nog weer verder verbeteren door nieuwe technologische mogelijkheden in te zetten. Antwoorden op de huidige dynamiek zijn openheid, transparantie, nieuwsgierigheid, optimaal gebruik maken van kennis en aanpassingsvermogen.

De nieuwe professional
De nieuwe professional is iemand die kennis snel kan vinden, zijn of haar kennis deelt, maar vooral iemand die de overvloedige kennis toepast om het bedrijfsmodel te vernieuwen en klanten, burgers en/of patiënten beter te bedienen. En als geen ander doet hij of zij dat wanneer en waar dat het meest productief is. De laptop, tablet of smartphone vervangen boeken, kranten, (video)camera’s, scanners, voice recorders, radio’s, kaarten, woordenboeken, archieven, administraties en wat al niet meer.

Hedendaagse professionals worden ware digitale ninja’s. Steeds meer professionals merken dat er een last van je schouders afvalt als je uit je tas werkt. Je leert om geen onnodige troep te verzamelen zodat je zelf overal bij kunt wanneer jij dat wilt. En de app met foto´s echt leuker dan een fotolijstje.

Het Nieuwe Werken gebeurt in een groen kantoorHet ideale kantoor
O ja en natuurlijk is de nieuwe professional ook wel eens op kantoor. En daar gaat het natuurlijk wel een beetje wel om het ideale kantoor. Als je rond kijkt zie je helaas veel te vaak dat er zaken niet kloppen in een recent verbouwd kantoor. Op hoeveel kantoren is de werklekken mix niet goed, het klimaat niet op orde, ontbreekt groen en/of is de akoestiek niet goed. Op zich verdrietig, vooral omdat er zoveel ervaring is met hoe het wel goed kan.

En als het kantoor niet goed is helpt dat je organisatie natuurlijk ook niet verder. Slechte akoestiek geeft geluidsoverlast, oncomfortabel klimaat en slechte werkplekken komen werkplezier en productiviteit niet ten goede. Investeringen die nodig zijn om het goed aan te pakken verhogen zorgen voor een onevenredig grotere opbrengst.

Deel dit artikel met anderen
Albert Roelofswaard - Partner bij Bureau Doenkers
Albert Roelofswaard ondersteunt organisaties bij de implementatie van strategische veranderingen zoals Het Nieuwe of Anders Werken. Albert was onder andere werkzaam als programma manager voor Het Nieuwe Werken bij SNS REAAL.
Bekijk de website Samenwerken tussen Organisaties en zijn linkedin profiel, voor meer informatie.
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!
De reacties zijn gesloten