Het grote belang van klimaatbeheersing op kantoren

Door Danny Bijl van - 9 februari 2022
Reacties gesloten

Een goed klimaat is fijn buiten de deur, maar ook in een gebouw is het van belang dat het klimaat op orde is. Waar mensen werken, moet een gezonde werkomgeving gecreëerd worden en het binnenklimaat speelt daar een belangrijke rol bij. We bespreken een aantal goede redenen om aandacht te besteden aan klimaatbeheersing op kantoren.

Sick building syndrome

Omdat we gemiddeld acht uur per dag aan het werk zijn op kantoor, heeft de kantooromgeving een grote impact op ons leven en gezondheid. Dat blijkt wel uit het fenomeen ‘sick building syndrome’, ook wel bekend als SBS. Dit houdt dat in dat door het feit dat het klimaat op kantoor niet juist geregeld is gezondheidsproblemen ontstaan bij mensen die veel in de ruimte in kwestie werken. Het levert klachten op zoals hoofdpijn, irritatie van de ogen en zelfs braakneigingen. Een medewerker die ziek wordt van zijn kantooromgeving, gaat ook voor de werkgever voor een probleem zorgen. Alle reden dus om een gespecialiseerd systeem zoals dat van Priva in te schakelen voor klimaatbeheersing in de werkomgeving.

Effect op productiviteit

Het investeren in een gezond werkklimaat is investeren in gezondere medewerkers. Dat betekent minder ziekteverzuim, een dure kostenpost voor bedrijven. Maar los daarvan speelt klimaatbeheersing op kantoren ook een rol in de productiviteit van medewerkers. Personeel dat zich lichamelijk niet goed voelt in hun werkomgeving, gaat ook minder presteren. Zo neemt de productiviteit dus af. Naast de kans op ziekteverzuim, is een lagere productiviteit niet iets wat je als bedrijf in de hand moet willen werken. Een gezond werkklimaat met goede klimaatbeheersing zorgt dus voor een hogere productiviteit, wat een uitstekende reden is om erin te investeren.

Luchtcirculatie

Luchtcirculatie

Een factor die meespeelt voor het klimaat in de werkomgeving. Met de combinatie van elektrische apparatuur en de aanwezigheid van mensen, kan de concentratie van gassen en stoffen in de kantoorruimte hoog liggen zonder dat men het direct doorheeft. Luchtcirculatie is van groot belang om ervoor te zorgen dat medewerkers de schone lucht krijgen die ze nodig hebben om gezond te blijven en goed te kunnen functioneren. Dit verkleint de kans op hoofdpijn, duizeligheid, allergische reacties en andere ziekteverschijnselen aanzienlijk. Bij goede luchtcirculatie moet niet alleen de lucht gefilterd worden, maar moet ook nieuwe lucht aangevoerd worden. Het openzetten van een raam zorgt echter vaak voor kou, wind in de ruimte en geluidsoverlast. Daarom is een geavanceerd luchtcirculatiesysteem de beste oplossing.

Temperatuur

Naast luchtcirculatie, speelt ook temperatuur een belangrijke rol voor het klimaat op de werkvloer. Een slecht geregelde temperatuur heeft een nadelig effect op werknemers en kan de productiviteit doen afnemen. Verschillende studies wijzen uit dat dat zowel bij een temperatuur boven de 25 °C of onder de 20 °C de productiviteit per graad overschrijding met maar liefst 2 procent afneemt. Dat kan gepaard met fysieke problemen zoals hoofdpijn, misselijkheid en oor-, neus en keelklachten. Bij grote overschrijding kunne nog grotere problemen ontstaan. Bij een zittend beroep kunnen temperaturen onder de 15°C de doorbloeding van de vingers verminderen, waardoor de bewegingssnelheid van de vingers omlaag gaat. Bij temperaturen boven de 28°C kunnen er problemen ontstaan met het natuurlijk koelproces van het lichaam. De hersenen worden dan te warm, met een verlaagde productiviteit en een verhoogde kans op het nemen van verkeerde beslissingen als gevolg. De ideale temperatuur voor een werkomgeving is 21 à 22 °C.

Klimaatbeheersing is iets dat een werkgever dus serieus moet nemen. De werkgever heeft een zorgplicht naar medewerkers toe en dient daaraan te voldoen. Daarnaast is het ook in het voordeel van de werkgever als medewerkers zo productief mogelijk zijn en niet ziek worden van hun werkomgeving.

Deel dit artikel met anderen
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!
De reacties zijn gesloten