Het Nieuwe samenWerken

Door Jerre Lubberts van World of Minds - 12 april 2011
4 Reacties

Verbinden Het Nieuwe WerkenIn mijn vorige post heb ik verteld hoe je meer rust en balans kan krijgen door gebruik van een persoonlijk dashboard. Dat kan ook als je in een team opereert. Met collega’s of juist je klanten of leveranciers. Het liefst de hele keten. De voordelen gaan dan verder. Vooral voor je organisatie. Het Nieuwe Werken is veel oude wijn in nieuwe zakken. Een van de echt nieuwe elementen is hoe we sneller samen kunnen schakelen.

Het Nieuwe Samenwerken begint juist niet bij instrumenten, maar bij connecties maken. Het begint bij de motivatie om eerst de ander te willen begrijpen voor je zelf begrepen wilt worden. Ook met de mensen buiten je team. Dat doe je nog steeds het beste als het eerste contact fysiek is. Dat ont-moeten kan steeds makkelijker door nieuwe werkplekken op makkelijk bereikbare plaatsen zoals Seats to Meet, Swunghouse maar ook speciaal ingerichte plekken voor vergaderen en brainstormen zoals bijvoorbeeld het Hypershifterslab. De meeste mensen hebben een basale behoefte aan contact maken, verbinden, begrepen en gewaardeerd worden. Dat lukt het beste als je elkaar kan aankijken, een hand geven en van alle indrukken een geheel kunt maken.  Waarom communiceren we dan toch zo dicht langs elkaar heen? Zelfs als we met elkaar in één ruimte zijn? Ook al is die nieuwe ruimte nog zo ‘HNW’?

Ieder zijn eigen bril

We lijken wel geconditioneerd door onze opleiding, opvoeding, emotionele ervaringen, maar ook door onze oerdriften. Wie gebruikt nog echt de pauze tussen actie en reactie? Daar ligt de vrijheid en de ruimte om de ander echt te begrijpen en goede keuzes te maken. Dus in die pauze even contact maken met onze principes, waarden en normen. Als we een vergadering, brainstorm of wat voor bijeenkomst ook binnen stappen, kijken we ieder vanuit onze eigen bril naar de werkelijkheid. Hoe kunnen we die werkelijkheden op elkaar afstemmen zodat we samen verder komen? Door ze te visualiseren! We zijn immers beelddenkers. Interactief met elkaar visualiseren en zien wat de ander bedoeld en samen te kunnen toetsen of wat we zien ook is wat we bedoelen. Pas daarna elkaars ideeën oppakken, verbinden en verder brengen.

Wat levert dat op?

Enig idee wat dat kan opleveren voor de organisatie? Veel. De laatste business case die ik heb mogen inzien gaf een besparing te zien van ruim 340.000 euro op jaarbasis op een afdeling van 60 mensen met een voorinvestering van 31.000 euro. En dan alleen op basis van meetbare voordelen zoals kortere meetings, dat acties minder lang uitstaan, projecten sneller worden opgestart, minder hoeft worden gezocht naar informatie en kennis sneller beschikbaar is om toe te passen.

Samen een vertrekpunt en einddoel visualiseren

We zijn niet geneigd foto’s te kopen waar we zelf niet op staan. Als we dus op het beamerscherm bijvoorbeeld een mindmap (eProgramma dashboard mindmap visualisatieen ‘foto’ van ons gesprek) ‘live’ zien groeien met onze eigen opmerkingen, vragen en ideeën in steekwoorden, voelen we onze gehoord. Bovendien kunnen we makkelijker ‘op elkaars schouders gaan staan’, het geheel blijven overzien terwijl we toch de details in kunnen ‘zoomen’. Dan ontstaat er draagvlak en een goede basis om na de bijeenkomst beter te communiceren, sneller beslissingen te nemen, makkelijker kennis uit te wisselen en dus de acties en projecten die daaruit voortkomen te versnellen. Live mindmappen is hiervoor een uitstekend middel.

Project- en programma dashboards

Die projecten en acties krijgen dan een gezamenlijk draagvlak, maar het blijft nodig ze te kunnen blijven ‘zien’. Ook als je een van de stakeholders bent die geen gebruik kan maken van de Niveau dieper mindmap_smallIT-infrastructuur binnen de muren. Dan wordt ook het tijd- en plaatsonafhankelijk kunnen werken van belang. Dus na de eerste brainstorm, vergadering of project start-up juist niet elke keer met elkaar in een ruimte gaan zitten. Cloudtools die dat ondersteunen zullen een stormachtige groei doormaken. Dat zien we nu al met tools die ‘doorhebben’ dat je het proces van elkaar begrijpen centraal moet stellen en optimaal moet faciliteren. Dit kan bijvoorbeeld heel goed met ‘on-line mindmapping tools’ omdat je dan samen de onderliggende detailniveaus kan maken, acties hieraan kan verbinden met draagvlak en weer publiceren voor alle teamleden en stakeholders.

Zelf proberen

Niet elke bijeenkomst leent zich voor ‘livemindmapping’. Zeker als er veel politiek speelt. Op basis van mijn ervaring heb ik hier mijn tips geplaatst om zelf een live mindmapping sessie te organiseren.

Begin met eenvoudige sessies en maak na de eerste sessie een project dashboard om iedereen ‘aan boord te houden’. Ga daarna stap voor stap grotere uitdagingen aan. Oefening baart kunst.

Er zijn overigens nog enkele plaatsen vrij voor a.s. woensdag 13 april  als je live mindmapping een keer wilt meemaken.

Deel dit artikel met anderen
Jerre Lubberts - Adviseur en trainer
Jerre Lubberts werkt als adviseur en trainer bij World of Minds. Dit bedrijf richt zich op het versterken van de 'denk- en doe-kracht' van mensen, teams en organisaties. Niet alleen om tijd te besparen en het werkplezier te vergroten maar ook om veranderprocessen te versnellen. Dat doen ze o.a. door trainingen, personal coaching en door 'denksessies' te ondersteunen met een ervaren moderator en ‘livemindmapper’. Een denksessie kan een vergadering, strategie-, brainstorm- of kennis-sessie zijn, maar ook een project start-up of een paneldiscussie tijdens een congres.
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!

4 reacties


    Jerre Lubberts zegt:

    Via twitter interessante vraag gehad: Waarom gooien we zoveel geld in de sloot door iets simpels als lange saaie vergaderinegn gewoon niet aan te pakken? I.p.v. allemaal moeielijke HNW onderwerpen?

    Dus korter vergaderen met meer begrip en betere structuur. Stel dat je gemiddeld in 3 vergaderingen zit per week en je kunt die met 20 minuten verkorten en acties sneller opvolgen. Wat scheelt dat dan voor het hele bedrijf op jaarbasis?

    Frank Hartog zegt:

    Jelle, wat een interessant stuk. Ik heb precies dezelfde vragen. Vooral op het vlak van samenwerken kunnen veel vorderingen worden gemaakt. Misschien vind je deze discussie op linkedin ook interessant: http://www.linkedin.com/groups/Benieuwd-naar-mijn-zoektocht-naar-123506.S.50101242?view=&gid=123506&type=member&item=50101242&trk=mywl_discuss

    Ed van Uden - Mindmapping zegt:

    Goed verhaal.
    Zou daar aan toe willen voegen: Deze manier van werken bevordert ook de vaardigheid in het conceptueel benaderen van de materie die besproken wordt. We leven immers in het conceptuele tijdperk en moeten leren om verbanden te zien, holistisch te denken.
    Tot slot: Léér wel goed te mindmappen om de opbrengsten optimaal te krijgen en geen brij te laten ontstaan.

      Jerre Lubberts zegt:

      Hoi Ed,

      Mee eens. Ik denk zelfs dat mindmappen / visueel denken een van de peilers van HNW is. Ik merk in de praktijk dat veruit de meeste mensen nog steeds beelddenkers zijn (volgens sommige deskundigen zijn we dat allemaal voor we een taal leren) en het enorm helpt als je weer plaatjes (mindmaps) gaat maken van waar je mee bezig bent.

      Een heel interessant boek hierover is a whole new mind van Daniel Pink. Hij breekt een lans voor het veel meer conceptueel benaderen en gaat zelfs zover om te beweren dat veel van onze huidige problemen in de wereld wordt veroorzaakt zijn door ‘linker brein denken’. Volgens Pink moeten we meer de rechterkant gaan inzetten (ik lees daarin: dus juist beide helften inzetten). Hiervan heb ik met Sander Kamp voor de liefhebbers even een mindmap uittrekseltje gemaakt: http://www.worldofminds.com/projects/bookreview/wholenewmind/index.html

      Als je meer wilt weten over ‘whole brain thinking’ of het nut van mindmappen in specifieke HNWerkprocessen laat dan even weten wat je doet en kan ik je misschien in de juiste richting wijzen.

      VrGr.,
      Jerre.

  • Trackbacks

  • Trackback van Het nieuwe samenwerken | Jerre Lubberts
    maandag, 18 april, 2011

    […] Het Nieuwe Samenwerken begint juist niet bij instrumenten, maar bij connecties maken. Het begint bij de motivatie om eerst de ander te willen begrijpen voor je zelf begrepen wilt worden. Ook met de mensen buiten je team. Dat doe je nog steeds het beste als het eerste contact fysiek is. Dat ont-moeten kan steeds makkelijker door nieuwe werkplekken op makkelijk bereikbare plaatsen zoals Seats to Meet, Swunghouse maar ook speciaal ingerichte plekken voor vergaderen en brainstormen zoals bijvoorbeeld het Hypershifterslab. De meeste mensen hebben een basale behoefte aan contact maken, verbinden, begrepen en gewaardeerd worden. Dat lukt het beste als je elkaar kan aankijken, een hand geven en van alle indrukken een geheel kunt maken.  Waarom communiceren we dan toch zo dicht langs elkaar heen? Zelfs als we met elkaar in één ruimte zijn? Ook al is die nieuwe ruimte nog zo ‘HNW’? Lees meer en reageer s.v.p. hier. […]

  • Trackback van Mindmapping, een van de pijlers onder Het Nieuwe Werken? deel 3 – Het Nieuwe Werken Blog – Verruimt uw inzicht in Het Nieuwe Werken
    zondag, 10 juli, 2011

    […] Werken in te steken vanuit een Personal Dashboard en in teamverband met Het Nieuwe Vergaderen of Het Nieuwe Samenwerken.Lees ook Mindmapping, een van de pijlers van Het Nieuwe Werken (deel 1) en Mindmapping, een van de […]

  • Trackback van The War on Human Talent – Het Nieuwe Werken Blog – Verruimt uw inzicht in Het Nieuwe Werken
    donderdag, 1 september, 2011

    […] maar in een bredere context. Het anders (durven) denken en anders willen gaan samen-werken (zie Het Nieuwe samen Werken). Dit begint bij mensen en dus ook met een andere leiderschapstijl. Verander de organisatie, begin […]

  • Trackback van The War on Human Talent
    vrijdag, 2 september, 2011

    […] maar in een bredere context. Het anders (durven) denken en anders willen gaan samen-werken (zie Het Nieuwe samen Werken). Dit begint bij mensen en dus ook met een andere leiderschapstijl. Verander de organisatie, begin […]

  • Trackback van Het Nieuwe Werken werkend – Het Nieuwe Werken Blog – Verruimt uw inzicht in Het Nieuwe Werken
    donderdag, 17 november, 2011

    […] veel productiever te zijn (je kunt anderen aanvullen op hun sterkten) en beter samen te werken. Hier beschrijf ik waarom dat belangrijk is. Als je snel inzicht in je vijf belangrijkste talenten wilt […]

  • Trackback van Officemanager en secretaresse; de spin in Het Nieuwe Werken web! – Het Nieuwe Werken Blog – Verruimt uw inzicht in Het Nieuwe Werken
    vrijdag, 16 maart, 2012

    […] test en gebruik het Eisenhower diagram in combinatie met de Tijd Flow.Stimuleer collega’s slimmer samen te werken bijvoorbeeld met virtuele team dashboards en vraag een share zodat je kan volgen wat er […]

  • Trackback van Interactief visualiseren tijdens een webmeeting of webinar, kan dat? | CloudTools.nl - online software en SaaS
    maandag, 26 maart, 2012

    […] slogan heeft 'Leren, doceren en samenwerken in de Cloud', biedt heel wat op dat vlak. In een andere blog heb ik al geschreven over het belang van informatie visualiseren. Ik gebruik zelf […]