Het Nieuwe Werken 2014: Een topjaar met drie wensen

Door Albert Roelofswaard van Bureau Doenkers - 21 januari 2014
Reacties gesloten

De wirwar van HNWHet begin van een nieuw jaar is een mooie tijd om te mijmeren over het jaar dat voor ons ligt en bovendien je wensen te verwoorden voor dat jaar. Ik heb onderstaande drie wensen voor de komende tijd voor Het Nieuwe Werken – of hoe je ook wilt noemen.

1. Vanaf nu alleen maar integraal

In 2014 wordt de vernieuwing van organiseren en organisaties vooral integraal aangepakt. Inmiddels is er zo veel ervaring dat allerlei halfbakken initiatieven die voorheen misschien nog wel-, nu niet meer worden ondernomen: we doen geen projecten meer om thuiswerken mogelijk te maken. We stoppen met halfslachtige verbouwingen naar kantoortuinen. We rollen techniek niet meer zomaar uit om ons er daarna over te verbazen dat mensen het niet gebruiken. En de trainer die weleens even de gedragsverandering komt trainen, huren we niet meer in, laat staan dat we nog gebruikmaken van de coach die het individueel slim werken komt begeleiden.

Daarentegen nemen we voorbeeld aan succesvolle, integraal aangepakte, trajecten, en verenigen de vakgebieden Facilitair, P&O en ICT en hun specialisten zich. Ze luisteren naar elkaar, begrijpen elkaar en vullen elkaar aan, zodat er een maximale score ontstaat op de formule HNW = (B(ricks) + B(ytes)) x B(ehavior), en zo dus een maximaal effect voor medewerkers en organisatie.

Verandering (afbeeding van stima.be)2. De semantische discussie stopt

Er wordt veel geschreven en er zijn veel mensen met passie bezig met nieuwe manieren van samenwerken en organiseren. In de huidige tijd leidt dit ook tot het claimen van (nieuwe) termen. Ontwikkelingen rond om nieuwe manieren van samenwerken en organiseren manifesteren zich onder allerlei verschillende namen, zoals:

Het Nieuwe Werken, Sociale Innovatie, Werken Anno Nu, Life Hacking, Nieuw Organiseren, Innovatief Werken, Werken 2.0, Werken 3.0, Anders Werken, Social Samenwerken, Slim Werken Slim Reizen, #HNW, #NWOW, Agile, Management 3.0, Life Hacking, New Ways Of Working, Servant Leadership. Het Nieuwe Samenwerken, Smart Working, Society 3.0, Ambtenaar 2.0, Vernieuwing in Werk, De evolutie van werk, enzovoort.

Natuurlijk kennen ze allemaal hun eigen nuances en accenten, maar in de basis gaat het over het vormgeven van nieuwe manieren van werken en organiseren die organisaties mooier maken, mensen meer plezier geven, productiever zijn en gebruikmaken van de overvloed aan mogelijkheden en ervaring. Natuurlijk geeft eenieder de ontwikkelingen een eigen identiteit, betekenis en naam, maar we blijven niet langer hangen in semantische discussies over hoe de ene term anders, beter of slechter is dan de ander. En kunnen verder.

Leermoment en HNW3. Wanneer het niet werkt zien we een leervraagstuk

Natuurlijk gaat niet alles in één keer vlekkeloos, zo ook niet het vernieuwen van werken en organiseren. Voor leidinggeven op afstand spat eerst de illusie uit elkaar dat iedereen aan het werk is wanneer je ze ziet. Daarna komt het punt dat je denkt: hoe moet dat dan? Werkt vergaderen via videoconferentie niet, of vind je het moeilijk? Anders is het in ieder geval. Digitaal (samen)werken via een portaal of lekker krabbelen in je eigen notitieboekje. Rond sjouwen met een laptop of tablet en nadenken over welke werkplek het best past bij de werkzaamheden die je op dat moment gaat doen? Je kunt mopperen, of denken: is het te leren? Ik ga voor het laatste. Om twee redenen.

1. Mensen leren al zo lang als ze bestaan. 2. Als je oplet, zie je steeds meer mensen om je heen die het kunnen en doen.

2014 wordt een topjaar.

 

Deel dit artikel met anderen
Albert Roelofswaard - Partner bij Bureau Doenkers
Albert Roelofswaard ondersteunt organisaties bij de implementatie van strategische veranderingen zoals Het Nieuwe of Anders Werken. Albert was onder andere werkzaam als programma manager voor Het Nieuwe Werken bij SNS REAAL.
Bekijk de website Samenwerken tussen Organisaties en zijn linkedin profiel, voor meer informatie.
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!
De reacties zijn gesloten