Het Nieuwe Werken vs The American Dream

Door Sjoerd Gerritsen van - 19 februari 2013
2 Reacties

Het Nieuwe Werken vs The American DreamWat werkt voor wie en wat is nou beter? Een voorkeur voor Het Nieuwe Werken is uiteraard een persoonlijke kwestie. Die voor The American Dream ook. Maar is dit ook daadwerkelijk het geval? In deze blog zal ik de werkdromen tegenover elkaar zetten.

Laat ik beginnen met definities voor beide. HNW is in mijn optiek de verschuiving van werken voor tijd, naar werken voor resultaat. Door deze verschuiving komt de verantwoordelijkheid voor planning in de handen van de medewerker. The American Dream daarentegen is de droom dat iedereen, klein of groot, uit welk milieu ook afkomstig, veel geld kan verdienen door heel hard te werken.

Ik weet dat praten over geld in Nederland nogal een taboe is en we dat dan ook vooral niet moeten doen. Het is daarom maar goed dat ik op dit moment in New Orleans zit en de komende maanden niet in Nederland zal zijn. Daarom bij deze.

Kies bewust

Op het moment dat je een bewuste keuze maakt voor hoe je leven er de komende jaren zal gaan uitzien, dan maak je ook een keuze voor hoeveel geld je ongeveer nodig zult gaan hebben voor dat leven. Op het moment dat je dat weet, kun je immers gaan zoeken naar een baan die daarbij past.

In mijn optiek is dit de benadering die iedereen zou moeten hanteren. Leven plannen, geld plannen, werk plannen, werk zoeken. Dit is een voorbeeld van hoe HNW er voor iedereen op een persoonlijker niveau zou moeten uitzien.

Als we gaan kijken naar The American Dream, dan is het pad dat mensen belopen toch iets anders. ‘Aanhangers’ van deze stroming zijn op zoek naar de perfecte baan voor een topcarrière, of ze testen en experimenteren erop los en zijn het boegbeeld van ondernemerschap. In beide gevallen is het hun doel maar zo veel mogelijk geld te verdienen.

Geld verdienen vs betalen wat je wilt

In mijn huidige reis rond de wereld praat ik met alle soorten mensen zo veel mogelijk over alle soorten dingen. Na een aantal maanden begin ik tot de conclusie te komen dat er een vrij grote kloof zit tussen twintigers en de oudere generaties. Deze kloof is vooral goed te zien in hoe mensen hun leven plannen.

Waar mensen ouder dan dertig zich graag druk maken over geld, maken twintigers zich druk over of ze wel de juiste dingen doen. Om deze vergelijking te vertalen naar de praktijk: dertig en ouder probeert zo veel mogelijk geld te verdienen en kijkt vervolgens wat ze ermee willen doen. Twintigers betalen wat ze willen en zoeken het werk dat daarbij aansluit.

And ‘the winner’ is…

Dertig en ouder zit dus eigenlijk verstrikt in The American Dream, iedereen jonger dan dertig in de HNW-droom. En hoewel het uiteindelijk iemands persoonlijkheid is die maakt of de droom – welke dat ook is – realiteit wordt, lijkt het er nu vooral op dat de generatie waartoe je behoort, bepaalt hoe je je leven inricht. De keuze voor of Het Nieuwe Werken, of The American Dream, is op de keper beschouwd dus helemaal niet zo’n persoonlijke, maar eerder generatiegebonden.

Bovendien blijkt het land waarin je woont evenmin bepalend (waarbij ik me uiteraard beperk tot westerse, ons gelijkende landen). The American Dream blijkt niet beperkt te zijn gebleven tot Amerika, en Het Nieuwe Werken blijkt niet alleen gaande in Nederland. Ook in Amerika kom ik HNW tegen. Daarover een volgende keer meer.

Deel dit artikel met anderen
Sjoerd Gerritsen -
Sjoerd Gerritsen is fulltime entrepreneur. Met Gerritsen Media brengt hij organisaties in beweging en zet ze om naar Het Nieuwe Werken en 'alleen resultaten werkomgevingen'. De resultaten die werkzaamheden opleveren staan daarbij centraal, waarbij de medewerker de beslissing maakt wát hij doet en wáár hij dat doet.
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!

2 reacties


  Diederik Vanuun86 zegt:

  Lekker onderbouwd verhaaltje dit, mag toch wel wat meer inhoud verwachten van iemand die zich fulltime entrepreneur noemt.

  Sjoerd Gerritsen zegt:

  Beste diederik,

  Wat voor een diepgang ben je naar op zoek? Er komt nog een vervolg, dan kan ik daar rekening mee houden.

  Groet
  Sjoerd