Het Nieuwe Werken is een auto delen met andere ondernemers

Reacties gesloten

Alles wat bedrijven weinig oplevert maar veel kost wordt tegenwoordig onmiddellijk weggedaan. Van werknemers die af en toe ziek zijn tot machines die op 10 procent van hun capaciteit draaien. Maar vreemd genoeg worden bedrijfsauto’s die het hele jaar stilstaan wel als normaal beschouwd. Het efficiënt inzetten van bedrijfsauto’s kan bedrijven tijdens het Nieuwe Werken flink wat geld besparen. Het advies is dus om auto’s zo min mogelijk stil te laten staan. Een deelauto voor zakelijk gebruik zou een prima oplossing zijn!

Toenemende belangstelling

De belangstelling voor het delen van auto’s neemt de laatste tijd steeds meer toe. Er wordt rationeel en duurzaam naar het autogebruik gekeken, omdat auto’s bijvoorbeeld milieuvervuiling met zich mee brengen. Milieuvervuiling en duurzaamheid zijn in de huidige maatschappij dagelijks onderwerp van gesprek en dit heeft er dan ook mede voor gezorgd dat het delen van particuliere auto’s al een langere tijd in opkomst. Denk aan het gebruik van de bekende rode deelauto’s van Greenwheels in grote steden en aan het carpoolen met collega’s.

Zakelijk autodelen

Ook voor zelfstandig ondernemers die slechts af en toe gebruik maken van een zakelijke auto is het autodelen een perfecte oplossing. Zo bespaar je enorm op de bedrijfskosten (die het natuurlijk niet waard zijn als je de auto maar een aantal keer in de maand gebruikt), de autoverzekering en het onderhoud. Daarnaast kunnen meerdere werknemers gebruik maken van de auto.

Kortom, het delen van bedrijfsauto’s brengt voor iedereen voordelen met zich mee!

Verwachtingen

Mobiliteitsaanpasser MobilityMixx geeft in onderzoek aan dat het gebruik van zakelijke deelauto’s vanaf 2015 enorm toegenomen is en de komende jaren verder zal stijgen. MobilityMixx geeft in hetzelfde rapport aan dat 25% van de Nederlandse ondernemers gebruik maakt van een zakelijke deelauto.

Deelauto’s en het Nieuwe Werken zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Door voor een deelauto te kiezen verlagen we niet alleen de bedrijfskosten, maar ook de benodigde parkeerruimten op kantoorterreinen en bevorderen we he maatschappelijk verantwoord ondernemen. Bovendien is gebleken dat niet elke werknemer een eigen auto op de zaak een must vindt, terwijl dit een aantal jaren geleden nog werd beschouwd als een van de belangrijkste arbeidsvoorwaarden; maar wederom is delen dus nog handiger.

De toename van interesse naar zakelijke deelauto’s is vooral te bemerken op grote bedrijfsterreinen, waar meerdere bedrijven gebruik kunnen maken van een aantal transportwagens en zo dus enorm op hun kosten besparen. Maar ook voor kleine bedrijven is een deelauto een strategische zet.

Poolauto’s

Zoals gezegd stamt het principe van de deelauto af van de poolauto’s. Deze poolauto’s kunnen door bedrijven gereserveerd worden door bijvoorbeeld een site of een callcenter. Na de reservering krijg je als bedrijf toegang tot de auto. Het komt overigens ook wel eens voor dat de poolauto’s al op de stoep staan bij grote bedrijfsterreinen, zodat ze makkelijker voor het pakken zijn. Naar de verzekeringen van deze auto hoef je niet om te kijken, dat is geregeld via het bedrijf van de poolauto’s. Het kilometergebruik wordt via de auto bijgehouden en na het gebruik via een factuur naar het bedrijf opgestuurd.

Met deze methode van bedrijfswagens huren hoef je niet meer om te kijken naar het wagenparkbeheer. Alles is immers geregeld via het bedrijf van de poolauto’s, het bedrijf hoeft alleen op te draaien voor de gereden kilometers. Op deze manier heb je een goed overzicht op het autogebruik en handel je zeer milieuvriendelijk. Over het algemeen hoef je niet om te kijken naar het onderhoud, de reparatie, verzekering of schoonmaken van de poolauto’s.

Ik ben benieuwd in hoeverre jullie of de bedrijven waar jullie werken al gebruik maken van deelauto’s!

Deel dit artikel met anderen
Sander Wijdemans - Online marketeer en ondernemer
Sander Wijdemans is freelance online marketeer en online ondernemer. Door de jaren heen heeft hij verschillende platforms, blogs en webshops opgezet, waaronder de succesvolle internationale webshop www.woodiful.com. Sander Wijdemans werkt als freelance marketeer onder de bedrijfsnaam SW Online Marketing & Media.
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!
De reacties zijn gesloten