Het Nieuwe Werken: een probaat geneesmiddel met bijwerkingen (1)

Door Dik Bijl van Nieuw Werken - 18 december 2009
3 Reacties

HNW - Geneesmiddel met bijwerkingenHet Nieuwe Werken is een geneesmiddel tegen de hardnekkige kwaal van ‘de industriële mindset’. Het geneesmiddel wint aan populariteit omdat het een heilzame werking heeft.

Maar pas op: het mag niet onoordeelkundig worden gebruikt en het kent ook enige bijwerkingen. Lees daarom deze bijsluiter in drie opeenvolgende afleveringen! 

De kwaal: industriële mindset

Het industriële model van het organiseren, aansturen en uitvoeren van werk heeft de westerse economie veel welvaart gebracht. Maar wat goed werkt in de industriële economie, werkt niet automatisch goed in de kennis- en diensteneconomie.  Mensen hebben echter de neiging om succesformules uit het verleden te blijven toepassen op nieuwe situaties, net zolang totdat het duidelijk wordt dat de oude, vertrouwde oplossing echt niet meer werkt. En we realiseren ons steeds meer: het industriële model werkt niet meer.

Een van de grootste destructieve gevolgen van de industriële mindset in de huidige kennis- en diensteneconomie is het diepgewortelde wederzijdse wantrouwen tussen manager en medewerkers. Daardoor ontstaat er geen effectieve werkomgeving van vertrouwen, vrijheid en verantwoordelijkheid, maar blijven medewerkers steken in een apathische omgeving van wantrouwen, druk van bovenaf, jaloezie aan de zijkant en weerstand van onderaf. De organisatie wordt vervolgens ofwel een ingedut bureaucratisch zooitje of – met agressief en ongeduldig leiderschap – een bedrijfsvoering die draait op voortdurende, hoge druk en angst met als gevolg onderlinge rivaliteit tussen en uitputting van medewerkers.

Tijd voor een medicijn om ons te genezen van de inmiddels tot kwaal verworden industriële mindset. Een medicijn dat goed is voor de mens, goed voor de organisatie en goed voor onze planeet: People, Profit, Planet. Dat medicijn heet Het Nieuwe Werken.

Wat is dat medicijn: Het Nieuwe Werken?

Het Nieuwe Werken zet de medewerker centraal en rust hem toe met middelen en diensten zodat die medewerker in staat is het beste van zichzelf te geven in zijn werk. Bovendien zal hij of zij dat ook graag willen. Mensen zijn verschillend maar vrijwel ieder mens wil graag:

  • Zinvol bezig zijn;
  • Erkenning en waardering;
  • Zichzelf ontplooien;
  • Relaties met anderen aangaan.

De meer ondernemende mens wil daarnaast graag nieuwe dingen doen of ontdekken.

Het medicijn Het Nieuwe Werken adresseert al die zaken door heel nadrukkelijk te sturen op vertrouwen, vrijheid en verantwoordelijkheid in de werksituatie, waardoor die mens in een betrekkelijk veilige omgeving het beste uit zichzelf kan en wil halen.

Het medicijn is een cocktail die bestaat uit tal van ‘harde’ en ‘zachte’ werkzame bestanddelen en hulpstoffen die we in vier categorieën kunnen onderbrengen:

  1. Een ICT-omgeving die mensen losweekt van hun vaste werkplek en hen in staat stelt om overal en altijd te kunnen werken;
  2. Een set van fysieke werkomgevingen zoals een ‘verleidelijke’ kantooromgeving waar mensen elkaar ontmoeten met daarnaast tal van werkomgevingen waar mensen activiteit gerelateerd hun werk kunnen doen;
  3. een dynamische, adaptieve organisatie die mensen samenbindt en een gezamenlijk doel biedt waarbinnen succesvolle en zinvolle resultaten kunnen worden behaald;
  4. een effectieve werkrelatie tussen managers en medewerkers.

Het Nieuwe Werken is natuurlijk geen ‘quick fix’: een keer inspuiten en je bent klaar. Nee, het vereist een uitvoerige diagnosestelling, een lichaamseigen aanpassing van het medicijn aan de patiënt met een zorgvuldige therapie. Maar steeds meer organisaties beginnen dit medicijn te ontdekken en te gebruiken. En het werkt!

Een wondermiddel?

Hoewel Het Nieuwe Werken op zich geen wondermiddel is, word je  soms wel een beetje in die richting gedreven door de enthousiaste berichten over de heilzame werking. Wie last heeft van een verstopte neus en vervolgens Otrivin of een ander merk met het middel Xylometazoline in de neus spuit, die zal na een paar minuten denken: “ O heerlijk, ik heb weer lucht. Wat een wondermiddel!”. Maar Xylometazoline is een volkomen normaal medicijn waarbij je goed kunt beredeneren waarom het zo goed werkt: het doet het neusslijmvlies slinken, waardoor vastzittend slijm gemakkelijk wordt afgevoerd en voila je hebt weer lucht.

Hetzelfde geldt voor het medicijn Het Nieuwe Werken. Artsen die het middel voorschrijven en patiënten die het gebruiken zijn razend enthousiast en spreken vaak over een wondermiddel. Maar de heilzame werking is zeer goed te beredeneren: mensen werken nu eenmaal beter in een veilige experimenteeromgeving van toegenomen vrijheid, vertrouwen en verantwoordelijkheid. 

Het gebruik van de term wondermiddel prikkelt echter de altijd aanwezige sceptici. Daarom is het goed om wat nauwkeuriger te kijken naar wat het middel belooft te doen, wat het feitelijk doet en wat de bijwerkingen zijn. Die beschouwing komen in de beide volgende delen van deze drieluik aan de orde.

Deel dit artikel met anderen
Dik Bijl - Spreker, schrijver, onderzoeker, docent, begeleider en adviseur op het gebied van HNW
Dik Bijl behoort tot de pioniers op het gebied van Het Nieuwe Werken. Sinds 2007 schrijft en spreekt hij over dit onderwerp en begeleidt organisaties op hun reis naar HNW. Dik heeft inmiddels drie boeken over dit onderwerp geschreven, onder andere het Engelstalige Journey towards the New Way of Working, waarmee de Nederlandse visie, kennis en ervaring over Het Nieuwe Werken wereldwijd beschikbaar wordt.
Zie zijn website en LinkedIn-profiel voor meer informatie.
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!

3 reacties


    marc zegt:

    Interessant artikel. Ik voel dat er meer is dan de technische tools en een flashy kantooromgeving.
    Een mindsetverandering bij mensen zodat ze er ook mee om kunnen gaan. Is dat een cultuuraspect?
    Of is het zoals je stelt, meer de heldere doelstelling die nodig is.
    Ik mis nog een beetje de verandering van mensen zelf. Of komt die vanzelf?

    marc zegt:

    Interessant artikel. Ik voel dat er meer is dan de technische tools en een flashy kantooromgeving.
    Een mindsetverandering bij mensen zodat ze er ook mee om kunnen gaan. Is dat een cultuuraspect?
    Of is het zoals je stelt, meer de heldere doelstelling die nodig is.
    Ik mis nog een beetje de verandering van mensen zelf. Of komt die vanzelf?