Het Nieuwe Werken: een stoel voor iedereen

Door Sanna van der Wijst van - 7 juni 2011
7 Reacties

Van acht panden naar één centraal hoofdkantoor. Een hele stap. Dat is wat Eneco te wachtenstaat bij haar verhuizing begin 2012. Daarbij staat de gedachte centraal staat dat alle medewerkers tegelijkertijd in het pand aanwezig moeten kunnen zijn. U begrijpt het: bij deze verhuizing voert Eneco Het Nieuwe Werken in.

Bewuster werken

We gaan daarbij activiteitengerelateerd werken. Dit houdt in dat iedereen de werkplek zoekt die past bij zijn activiteit van dat moment. Daardoor is er in het pand weliswaar niet voor alle medewerkers een bureau, maar zeker voor iedereen een stoel.
Door deze manier van werken kunnen onze medewerkers effectiever presteren en wordt zowel de samenwerking binnen als tussen afdelingen verbeterd. Doordat ze kiezen voor de meest geschikte werkplek, gaan mensen bovendien bewuster nadenken over de activiteit zij gaan uitvoeren.

Echt welkom

Helaas is de perceptie in de organisatie nog weleens dat de invoering van Het Nieuwe Werken als belangrijkste aspect heeft dat je medewerkers hun werkplek en managers hun kamer ontneemt. De achterliggende gedachte: Het Nieuwe Werken is alleen maar een vorm van kostenbesparing.
Als de perceptie is dat je iets afpakt, dan reageert het management daarop door de medewerkers iets te willen teruggeven. En dan heb je weliswaar geen eigen bureau meer, maar wel een prettige werkomgeving met mooiere en vooral ook modernere werkplekken. Ook kun je er eens voor kiezen op een bank te overleggen in plaats van altijd maar weer in de geijkte vergaderzaal. Resultaat: andersoortige gesprekken en meer creativiteit.

Daarnaast zien we de dienstverlening van het facilitair bedrijf ook als een extraatje bij Het Nieuwe Werken. Zoals onze espressobar met een barista die je een koekje bij je cappuccino geeft. Zoals ons restaurant met duurzame producten en zelfbedieningskassa’s. Zoals onze koffieautomaten waarin de koffie nog naar koffie smaakt. En geen receptionisten meer, maar gastvrouwen die onze gasten zich echt welkom laten voelen.

Bruisend dankzij Het Nieuwe Werken

Toch blijf ik als programmamanager van Het Nieuwe Werken binnen Eneco met de vraag stoeien wat onze medewerkers nu echt belangrijk vinden. Waarom zouden ze naar kantoor komen als zij hun werk ook thuis kunnen doen? Ikzelf kom vooral naar kantoor om met mijn collega’s te kunnen overleggen en te horen wat er in het bedrijf leeft. Dat doe ik het liefst in een dynamisch omgeving waar het bruist en leeft. Mensen die in gesprek en in beweging zijn, zorgen er bij mij voor dat ik nieuwe ideeën krijg. Daar doe ík Het Nieuwe Werken voor.

En waarom zou jij Het Nieuwe Werken willen – of juist niet?

Deel dit artikel met anderen
Sanna van der Wijst -
Sanna van der Wijst is programmamanager Het Nieuwe Werken bij Eneco Energie, dat in 2012 verhuist naar één nieuw centraal hoofdkantoor: Eneco World. Sanna van der Wijst stoomt de ruim 2000 medewerkers klaar voor deze grote verandering. Daarnaast schrijft Sanna voor Eneco Pulse.
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!

7 reacties


    Jorrit Vanderlaan zegt:

    Hi Sanna. Leuk dat het geplaatst is. Goed gedaan.
    Ik merk dat je HNW helemaal hebt omarmd! 😉
    Onze ervaring is dat de ICT goed geregeld moet zijn, en dat de grootste uitdaging de veranderingsbereidheid is van de mensen zelf, onafhankelijk van waar ze zich bevinden in de organisatie of de hierarchie. Een bijkomende uitdaging is team- en bandvorming vanuit afdelingsperspectief. Vraag is natuurlijk, bestaat een afdeling nog wel bij HNW?

    groetjes,
    Jorrit vd Laan @Tieto

    Kim Hermes zegt:

    Hallo Sanna,

    Met HNW kan ik mijn tijd efficiënter indelen. Ik ben productiever als ik mijn werk op het moment kan doen dat het mij uitkomt. Hierdoor ben ik meer gefocust en de rust thuis (geen collega’s/contacten die binnen komen lopen) geeft me de kans om mij echt goed te concentreren. Echter wordt de wereld wel heel erg klein als je altijd vanaf huis werkt. Dus ook voor mij geldt: Ik ga naar kantoor om interactie te hebben met mensen en persoonlijk te overleggen over de projecten. En natuurlijk het gezelligheidspraatje. 

    Aan de andere kant geeft het op kantoor werken mij ook rust. Ik word bijvoorbeeld niet geconfronteerd met de achterstallige huishoudelijke taken, die ik anders even snel tussendoor wil doen. Kortom, beide plekken hebben hun voor- en nadelen. Naast elkaar is het een mooie combinatie en het is fijn om de keuze te hebben.

    Groet,
    Kim Hermes

    Paul Voors zegt:

    Voor mij als ‘gewone’ medewerker (niet Eneco) klinkt de invulling van het nieuwe werken als verfrissend. Even lastig, om regelmatig achter een ander bureau te moeten zitten, of zelfs te moeten aanschuiven, maar ook wel verfrissend. Op een bank of sofa met een collega van gedachten te wisselen kan een zinvolle break in het werk zijn, zeker als er uit de automaat ‘bruin spul’ komt, dat weer echte koffie blijkt te zijn!
    Van 8 panden gaat Eneco terug naar 1 pand. Daar rijzen bij mij dan weer wat vragen op. Veel bedrijven willen een centraal hoofdkantoor en bij voorkeur centraal gelegen in Nederland. Begrijpelijk, maar voor medewerkers kan dat extra reistijd betekenen. Kantoren verspreid over het land betekent voor veel medewerkers minder reistijd en voor het land kortere files. Voor het bedrijf is dat ongunstig Daar wrijft toch iets, dat deels met (interne) sociale media, mobiele bereikbaarheid en videoconferencing valt op te lossen…
    Het centrale hoofdkantoor word ‘een dynamisch omgeving waar het bruist en leeft’, dat lijkt me ook positief, maar na 8 uur in zo’n omgeving ben je gesloopt. Wat ik zou willen is dat er plekken zijn waar je je even terug kunt trekken, even afstand kunt nemen van die duiventil die zo aantrekkelijk is (oprecht!) maar ook vermoeiend. Even afzondering om tot jezelf te komen, of om een moeilijk stuk te lezen of om in stilte te kunnen werken.

    Corné De Goeij zegt:

    Hi Sandra,

    Gaaf dat jullie de verhuizing binnen Eneco aangrijpen om Het Nieuwe Werken in te kunnen voeren. Dat dit ook nog gebaseerd is op activiteitengerelateerd werken en in een omgeving die inspireert is zeker wenselijk. Maar Het Nieuwe Werken gaat volgens mij veel verder dan een organisatie en hun werknemers voorzien van voorzieningen en middelen. Het
    gaat ook verder dan flexibel (thuis)werken en je eigen werktijd bepalen. Het Nieuwe Werken gaat veel meer over een cultuuromslag. Binnen het bedrijf waar ik werk(Ordina)noemen we het dan ook Samen Slimmer Werken.

    De wereld van het werk verandert enorm. Welke aspecten van onze omgeving spelen een
    belangrijke rol en wat is daarvan de impact op de mens, het werk en de ambities
    en doelen van de organisatie? Hoe is dat bij Eneco, hoe spelen jullie in op issues als vergrijzing, kennisborging, MVO en een aantrekkelijk werkgever zijn/blijven?

    We helpen op dit moment allerlei bedrijven met deze vraagstukken en besteden grote zorg aan het menselijke aspect van deze veranderingen. We onderzoeken ook waar de mogelijke pijnpunten zitten door middel van de zogenaamde SSW scan en adviseren onze klanten over de mogelijkheden, waarna we daarna samen met de organisatie de implementatie voor onze rekening nemen. De veranderingen vergen namelijk een grote aanpassing van zowel medewerkers als managers. Hoe creëren we een omgeving op basis van openheid, vertrouwen, betrokkenheid, delen en creativiteit, laten het doorleven
    en uitdragen. Kortom hoe stellen we de medewerkers in staat op de plaats en wijze te werken die voor hen het meest productief, effectief en efficient is? Wij zorgen voor het implementeren van deze kernwaarden bij organisaties.

    Ik ben zeer geïnteresseerd hoe jij dit ziet en of jullie al deze aspecten binnen Eneco ook daadwerkelijk in jullie Nieuwe Werken meenemen.

      Hans Doorenspleet zegt:

      Toch jammer, zo’n ongegeneerde reclamespot……
      En dat terwijl Corné wel een paar rake vragen stelt.
      Dubbel gevoel

    Bas van de Haterd zegt:

    Tja, ik ben natuurlijk een groot fan van hnw, maar dat gaat veel verder dan enkel flexibel werken en zelf bepalen waar en wanneer ik werk. Dat is in mijn geval ook met wie ik werk bijvoorbeeld. Binnen een organisatie is dat veel lastiger.

    Maar ik begrijpt het standpunt van Eneco werknemers dat je vooral iets afneemt wel. Dat doe je namelijk ook, want jullie bieden nog veel te weinig terug als ik de verhalen hoor. Recent sprak ik een gewone werknemer bij Eneco. Die ‘moet’ nu 2 dagen gaan thuiswerken van zijn manager (verkeerde insteek wat mij betreft, moeten) en zei toen: wil ik best doen, maar dan heb ik wel een andere laptop nodig want de wi-fi verbinding van deze is al jaren brak zoals je weet. Nee, daar was geen budget voor. Tja, als je alleen een vaste werkplek afneemt en ze niets terug geeft neem je enkel iets af. Met alle respect, maar een extra koekje is niet echt compensatie. 

    Jeannine van der Linden zegt:

    Het is mijn ervaring als ik mensen in Kamer52 zie settelen, dat iedereen een andere reden heeft om naar kantoor te komen werken, ook al hebben ze een keuze.  Thuiswerken is voor heel veel mensen niet de alfa en de omega; ik zou durven zeggen dat de helft van de leden die bij ons komen werken doen dat juist voor de rust en gastvrijheid, voor het gevoel dat ze hier niet geprikkeld worden en niks aan hun hoofd krijgen behalve puur en alleen het werk.  Anderen hebben, zoals jij, graag de levende, bruisende draai van interactie en samenwerken.  En mijn ervaring hoor ik vaak terug van andere eigenaren van cowerk-ruimtes. 

    Het grote verschil tussen een open cowerk plek en een kantoor zoals jullie opzetten is wie er komt:  een cowerk ruimte heeft gemeenschappelijk beweging en interactie en een HNW kantoor heeft dat bedrijfsmatig.  Minder breed dus, maar nog hetzelfde in grote lijnen — behalve in een geval dat werken op de centrale kantoor verplicht is, want dat zou een andere dynamiek opzetten.Kunst is, dus, om mensen een keuze te geven.  De kern van Het Nieuwe Werken is trouwens werken, en mensen weten heus wel hoe ze het beste hun werk kunnen doen.  Geef ze de keuze om te kunnen werken thuis of op de centrale kantoor of een flexwerkplek of waar dan ook.  Binnen het kantoor, geef ze de keuze om in een rustige ruimte te zitten of in een bruisende omgeving.

    Jeannine