Het nieuwe werken en de gevolgen voor bedrijfskleding

Door Danny Bijl van DB Online Marketing - 21 september 2017
Reacties gesloten

De visie van Het Nieuwe Werken wordt door steeds meer werkgevers ondersteund. Volgens deze visie krijgen medewerkers mee vrijheid. Er is geen sprake meer van een vaste werkplek, maar medewerkers hebben een flexplek of kunnen vanuit huis werken. Daarbij komt minder de nadruk te liggen op de tijd die daadwerkelijk op kantoor wordt doorgebracht, maar krijgen medewerkers meer en meer te maken met targets waaraan zij op ieder gewenst moment kunnen werken.

Veranderingen voor werkgevers en medewerkers

Vooral het thuiswerken is erg populair geworden, aangezien op brandstofkosten en reistijd bespaard wordt. Het vraagt echter wel technologische investeringen door de werkgever en vertrouwen in de medewerker, en enige structuur vanuit de medewerkers. Zij moeten zichzelf er immers wel toe zetten uit bed te komen en te starten met hun werk. De verleiding kan soms groot zijn vooral in de rustige avonduren meters te willen maken, om vervolgens de volgende ochtend veel te lang uit te slapen en vervolgens moe weer aan het werk te gaan.

Geen strakke dresscode meer…

Deze veranderende manier van werken heeft uiteraard gevolgen voor de standaard zakelijke outfit. Afhankelijk van hoe formeel de werksfeer is en of er sprake is van direct klantcontact is meestal een bepaalde dresscode ingesteld. Deze kan variëren van bijvoorbeeld een nette broek en overhemd tot strak in het pak. Thuis geldt er echter geen dresscode. Zo kan iedereen in een trainingspak of pyjama hun werk doen, al is dit niet voor iedereen weggelegd. Een dergelijke al te comfortabele of slaapoutfit kan namelijk zorgen voor een suf en gedemotiveerd gevoel.

… Maar toch ook thuis een zakelijke outfit

Kleding die de werklust vergroot en motiveert? Lekker zittende, maar toch nette kleding. Laat bijvoorbeeld comfortabele en nette sweaters of T-shirts bedrukken met een motiverende uitspraak of het bedrijfslogo. Zo hoeven medewerkers zich niet helemaal volgens een strenge dresscode te kleden, maar zorgt de kleding er toch voor dat de ‘werkmodus’ ingeschakeld wordt. Uit onderzoek is gebleken dat een professionele outfit namelijk bijdraagt aan een hogere productiviteit.

Duidelijkere scheiding tussen privé en werk

Een ander voordeel aan een aparte outfit voor werktijd is de betere scheiding tussen werk en privé. Erg belangrijk tegenwoordig nu steeds meer medewerkers het idee hebben dag en nacht met hun werk in hun hoofd bezig te zijn en sneller overbelast of gestrest raken.

Deel dit artikel met anderen
Danny Bijl - Online Marketeer
Danny Bijl is werkzaam als freelance online marketeer waarbij de focus ligt op SEO en content trajecten. Hij is er heilig van overtuigd dat het creëren van goede content een must is voor ieder bedrijf die iets met online wil doen. Naast de online marketing werkzaamheden voor zijn klanten is Danny ook een enthousiaste blogger.
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!
De reacties zijn gesloten