Het Nieuwe Werken en HR
Inmiddels wordt er vanuit verschillende invalshoeken gesproken en gepubliceerd over Het Nieuwe Werken. De mogelijkheden die de informatie- en communicatietechnologie ons biedt, zijn ongekend. Echter, het in de praktijk (breed) toepassen daarvan bevindt zich nog in een pril stadium. Een relatief beperkte groep mensen is daadwerkelijk online.
Voor bestuurders en managers in organisaties, zowel in profit als de non profit branche, is het aan te raden dat zij zich bezinnen op de betekenis van de ICT mogelijkheden in hun organisaties. Met name in relatie tot het fenomeen van Het Nieuwe Werken:
- Jonge mensen die nu nog niet tot de beroepsbevolking horen, zullen hoogstwaarschijnlijk conform het concept van HNW toe willen treden tot de arbeidsmarkt.
- Bestuurders en managers worden geconfronteerd met gewijzigde demografische en maatschappelijke ontwikkelingen.
- En last but not least, uit oogpunt van kostenreductie en verhoging van arbeidsproductiviteit biedt het Het Nieuwe Werken volop mogelijkheden.
Met dit inzicht, in vogelvlucht, is het gerechtvaardigd dat het thema Het Nieuwe Werken in de top 10 komt te staan van de agenda’s van bestuurders en managers. Het is een verantwoordelijkheid en bevoegdheid voor de HR discipline dat deze ontwikkeling daadwerkelijk op de agenda komt te staan.
HR zal zichzelf voldoende volwassen en serieus moeten nemen om dit te realiseren. Volgens mij is er voor de HR discipline nog een weg te gaan.
Ik nodig u van harte uit hieronder te reageren op deze column.
vrijdag, 19 juni, 2009 at 8:49
Zat toevallig net te lezen over een dag voor P&O specialisten bij Justitie: http://www.ambtenaar20.nl/?p=2506 Hoewel de ICT een enabler is, geeft deze daar nog een rode score. Volgens mij is er voldoende aanleiding om vanuit de HR hoek het onderwerp HNW te adresseren.
vrijdag, 19 juni, 2009 at 15:49
Beste Geert Jan, het boeiende van deze tijd is, dat de technologie niet langer vanuit het bedrijfsleven in ons leven komt. Mobile telefonie en (mobiel) breedband internet draaien de zaken om. Daar zit naar mijn idee de kern van de ontwikkelingen die we zien. Het bedrijfsleven is niet meer per definitie in control. Betaalbare toegang tot internet zorgt er voor dat de kansen die jij signaleert ook gegrepen zullen worden omdat de gebruiker ze gaat gebruiken en zich daarbij (met alle security vraagstukken vandien) weinig tot niets aantrekt van de IT afdeling. Een shared doc opzetten op je google docs omgeving verlangt geen IT support. Een project wiki opzetten en forum starten, etc etc. It happens of het nu op de agenda’s komt of niet. (beter van wel natuurlijk) Groeten, Alexander Crépin blog: inhr.nl en Ailo.nl
woensdag, 23 september, 2009 at 21:17
Zojuist de studie Strategisch Human resource Management afgerond. Niet specifiek iets gehoord over Het Nieuwe Werken. Gemiste kans want veel medestudenten werken voor grote bedrijven met nog zeer behoudende ideeen over ‘wat mensen beweegt’. Zelf ben ik overtuigd van de kracht van Het Nieuwe Werken maar volgens mij is er nog een flinke weg te gaan. Veranderen is nu eenmaal lastig en het is al helemaal moeilijk om oude gewoontes los te laten. groet, Mieneke Vaas
donderdag, 24 september, 2009 at 20:32
Mieneke, allereerst van harte gefeliciteerd met het afronden van je studie. Afleren van gewoontes is moeilijk. Het veranderen van denkbeelden en opvattingen over organiseren van werk is dat eveneens. Er zal in ieder geval een beleving van urgentie aan ten grondslag moeten liggen. Dan ontstaat beweging.
Dat tijdens de studie geen specifieke aandacht is geschonken aan Het Nieuwe Werken is jammer. Wellicht stond het programma inhoudelijk vast. Blijft voorop staan dat de HR discipline medeverantwoordelijk is voor het organiseren van werk in organisaties. En daardoor deze verantwoordelijk niet kan en mag ontlopen. Heb jij of andere lezers concrete suggesties over de wijze waarop HR dient te acteren?