Het Nieuwe Werken: geef en ontvang feedback [#KRHNW]
Met dank aan e-office en work21 publiceert Het Nieuwe Werken Blog iedere week een of meerdere hoofdstukken uit het boek ‘Klein receptenboek voor Het Nieuwe Werken’. In het boek geeft Roland Hameeteman samen met Gonny Vink en Ben Kuiken 49 praktische recepten voor Het Nieuwe Werken. De recepten bieden houvast en inspiratie om vanuit verschillende invalshoeken te starten met Het Nieuwe Werken.
Feedback geven en ontvangen is misschien wel een van de moeilijkste dingen die er zijn. Toch is het essentieel als je als organisatie en individu wilt blijven leren en groeien. Oefening baart kunst.
Groeibakgroenten
De meeste mensen hebben een haat-liefdeverhouding met feedback: aan de ene kant willen ze het graag weten als ze iets fout doen of kunnen verbeteren, aan de andere kant voelen ze het soms als falen en trekken ze zich de goedbedoelde adviezen persoonlijk aan. Daarom is het ook zo moeilijk om feedback te geven, want je wilt iemand niet onnodig kwetsen. Aan de andere kant is het misschien nog wel moeilijker om feedback te ontvangen en niet in de verdediging te schieten.
Laten we daarom eerst een paar dingen met elkaar afspreken:
1. Feedback is bedoeld om van te leren, niet als kritiek.
2. Elk moment is een moment van feedback. Ga niet wachten totdat zich een gelegenheid voordoet, want dan ben je eigenlijk altijd te laat.
3. Als je iets ziet wat beter kan en je zegt niets, dan ontneem je de ander de kans om te leren en te groeien.
4. Word niet persoonlijk. Het gaat om het gedrag dat iemand vertoont, en dat is iets anders dan de persoon zelf.
Dus feedback moet, feedback is goed. Maar feedback geven en ontvangen moet je leren. Daarom is het een goed idee om iedereen hiervoor een training aan te bieden, compleet met rollenspelen.
De ik-ik-jij-methode
Een goede manier om feedback te geven is de ik-ik-jij-methode: ík zie, ik hoor, ik voel dit en dat. Dat doet zus en zo met mij, dit voel ík daarbij. Herken jíj dat? Dan gaat het dus om wat jij ziet, wat jij ervaart, en dat kan iets heel anders zijn dan hoe de ander het ziet of ervaart.
Dat is het. Ga niet in discussie, laat het verder bij de ander of hij er iets mee doet.
Volgende week recept 11: Stel groeicoaches aan; Groeibakgroenten. Lees het vorige recept: De normen, waarden en gedrag van Het Nieuwe Werken of begin bij het eerste recept van Klein receptenboek voor Het Nieuwe Werken.