Het Nieuwe Werken: geef medewerkers de ruimte [KRHNW]

Door Receptenboek Het Nieuwe Werken van - 2 september 2011
1 Reactie

Klein receptenboek Het Nieuwe WerkenMet dank aan e-office en work21 publiceert Het Nieuwe Werken Blog iedere week een of meerdere hoofdstukken uit het boek ‘Klein receptenboek voor Het Nieuwe Werken’. In het boek geeft Roland Hameeteman samen met Gonny Vink en Ben Kuiken 49 praktische recepten voor Het Nieuwe Werken. De recepten bieden houvast en inspiratie om vanuit verschillende invalshoeken te starten met Het Nieuwe Werken.

Dit is de kern van Het Nieuwe Werken: geef je medewerkers de ruimte. Om dit te kunnen heb je allerlei ingrediënten nodig die je in latere recepten leert maken. Hier gaat het in eerste instantie om de basishouding die voor het nieuwe werken nodig is. Ofwel: ben jij eigenlijk wel klaar voor het nieuwe werken?

Recept 6 Het Nieuwe WerkenQuiche Employé
Het Nieuwe Werken wordt veelal geassocieerd met telewerken, dus werken waar en wanneer je maar wilt. Maar dit is slechts een aardig bijproduct ervan, handig om de steeds hardnekkiger files te vermijden en het spitsuur van het leven te overleven. In de kern gaat het echter om iets fundamentelers: om de empowerment van kenniswerkers. Wil je het beste uit je mensen halen, dan zul je hun de ruimte moeten geven om hun werk te doen zoals zij denken dat goed is.

Klein Receptenboek Het Nieuwe WerkenGoede mensen zijn schaars

Waarom? Allereerst omdat de gemiddelde medewerker in een Nederlands bedrijf hoger opgeleid is dan ooit. Dat is maar goed ook, want een groot deel van het eenvoudige werk is uitbesteed aan lagelonenlanden of geautomatiseerd. De meeste kenniswerkers zijn ook nog eens zeer gespecialiseerd. Zij doen soms dingen die alleen zij en slechts een paar anderen op de wereld begrijpen. En als je het niet meer begrijpt, hoe wil je hun dan nog gaan vertellen wat ze moeten doen?

Nog een argument voor het loslaten is de hoge welvaart in het Westen en de schaarste aan talent. We hoeven allang niet meer te werken om te overleven, dus wordt werk een deel van het echte leven. Maar dan moet het wel een beetje interessant zijn, graag. Uitdagend, verrassend, leuk… Omdat goede mensen bovendien altijd schaars zijn en de laatste tijd alleen maar schaarser worden, hebben zij ook echt wat te eisen. Als het hun niet bevalt, dan zijn ze zo weer weg.

Klein Receptenboek Het Nieuwe WerkenGebruik de kracht van mensen

Dus manager, geef ze de ruimte! Vertrouw erop dat ze hun vak verstaan en dat ze bovendien het beste uit zichzelf willen halen. Je hebt hen aangenomen omdat ze iets kunnen of weten wat jij niet kunt of weet. Laat hen dat dan ook etaleren. Als jij hen daarin beperkt met allerhande regeltjes en controles, komen ze nooit verder dan het niveau waarop jij hen nog kunt volgen. Terwijl je juist wilt dat ze je verder brengen, dat ze dingen bedenken waar jij nooit op zou zijn gekomen. Dan pas heb je echte creativiteit, dan pas maak je echt gebruik van de kracht van mensen.

Dus spreek met hen af wát ze doen, maar bemoei je niet met het hóé. Ga niet controleren of ze wel aan het werk zijn als ze thuis werken en maak geen vervelende opmerkingen als ze een keer om tien uur binnenkomen. Ga niet overal over vergaderen en beperk het gebruik van CC’s. Je zult zien: ze worden er alleen maar creatiever en productiever van.

Volgende week recept 7: Stel grenzen: Rood soepje. Lees het vorige recept: Nodig kritische buitenstaanders uit of begin bij het eerste recept van Klein receptenboek voor Het Nieuwe Werken.

Deel dit artikel met anderen
Receptenboek Het Nieuwe Werken -
Roland Hameeteman, auteur van het succesvolle boek 'De kracht van mensen', geeft samen met Gonny Vink en Ben Kuiken 49 praktische recepten voor het nieuwe werken.
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!

1 reactie


    Hans de Roo zegt:

    Hoi Gonny, in reactie op de vraag; “hoe doen leidinggevende dat?” wil ik wil reageren.
    Als sinds de collega’s uit de vestiging Haarlem naar Den Haag zijn over gekomen wordt HNW toegepast. Directie Beheer heeft er ook al diverse dagen aan besteed om dit breed te laten landen. Het heeft allemaal te maken met vertrouwen. Het is n.l. niet anders dan wanneer ze op kantoor zijn. Daar weet je immers ook niet de hele dag of ze wel met het werk bezig zijn. En als ik op mijn afspraken ben kan ik ook niet in de gaten houden wat ze doen. Volgens mij is dat voor jezelf als leidinggevende het belangrijkste uitgangspunt. Als je ze dat vertrouwen geeft, geven zij het vanzelf aan wanneer ze van de agenda afwijken. En of het nu de aanlandplek in Haarlem is of thuis, in outlook is altijd voor iedereen te zien waar je ze kan vinden of telefonisch kan bereiken. De kritieke zaken die spelen melden ze gewoon mondeling, persoonlijk of per telefoon en zo wordt ook getracht de cc-stroom te beperken.
    Wat mij betreft werkt het prima en ik ga dan ook vol vertrouwen de verhuizing tegemoet. Want voor ons is HNW eigenlijk alweer een tijd HOW!