Het Nieuwe Werken – gun het jezelf!

Afgelopen week mocht ik een inspiratielezing geven bij het ministerie van EL&I over het onderwerp ‘Kantoor van de toekomst, of is er überhaupt nog wel een kantoor in de toekomst?’ Aanvankelijk had zich een tiental mensen aangemeld voor deze lezing, echter bij aankomst bleken er slecht elf mensen te zijn, waarvan acht externen. Het vooruitzicht op de bezuiniging waarmee 3000 mensen hun baan dreigen kwijt te raken bleek onder ander een belangrijke reden voor de lage opkomst.

Als er tijd is voor externe inspiratielezingen heb je dus tijd over en ben je dus overbodig… en kun je dus boven aan de lijst komen te staan. Oftewel: de angst regeert. En zoals we allemaal weten is angst de slechtste raadgever aller tijden!

Kiezen voor je eigen geluk

Waarom niet gewoon doorgaan op de ingeslagen weg en kiezen voor je eigen verantwoordelijkheid? Kiezen voor je eigen geluk, trouw zijn aan je eigen principes en eigen talenten en dus niet bang zijn voor wat er om je heen wordt besloten? Ik gun het alle organisaties en alle mensen in organisaties om keuzes te maken die bij hen passen. Niet bang te zijn voor de consequenties van die keuzes, omdat als je je eigen talenten volgt, je gesteund wordt door mensen om je heen, zelfs door volstrekte vreemden. Mensen die net de juiste opmerking maken en jou daarmee dat steuntje in de rug geven wat je nodig hebt, of een artikel dat je leest en je inspireert en stimuleert weer door te gaan. Daarmee neem je de verantwoordelijkheid voor jezelf in eigen hand.

Gekken veranderen de wereld

Zo heb ik vorige week de keuze gemaakt om naar het inspiratiecongres voor ondernemers te gaan, georganiseerd door ING en MKB; een cadeautje aan mijzelf. Op zich heb ik geen nieuwe dingen gehoord die dag, maar wel weer de herinnering gekregen om te kijken naar de talenten in mezelf, in de mensen om me heen, van mijn partner en te gaan voor succes. Niet in grote stappen, maar in kleine, maar wel ambitieuze stappen. Ook voor mij weer een herinnering om de juiste dingen te doen, door te gaan met wat anderen als “gek” bestempelen, in het volste vertrouwen dat alleen gekken kunnen meehelpen de wereld een beetje te veranderen.

Gun jezelf Het Nieuwe Werken

Zo is alles wat met Het Nieuwe Werken te maken heeft in mijn visie niets anders dan verantwoordelijkheid nemen voor wat goed is voor jou. En dat betekent dat je onderzoekt wanneer jij het meest productief bent, welke omgeving voor jou het beste werkt en met welke mensen je tot de beste resultaten komt of die jou het meest inspireren. Niets meer en niets minder dan het recht op zelfbeschikking en de zaken in eigen hand nemen. En daarmee dus voor jezelf kiezen. En daar vervolgens, als dat nodig is, de consequenties aan verbinden. In het volste vertrouwen dat alleen jij jezelf het beste kent en als geen ander weet wat goed voor jou is.

Dat is wat ik iedereen gun die iets doet of wil gaan doen wat Het Nieuwe Werken heet: Lef, Vertrouwen en Doorzettingsvermogen!

Deel dit artikel met anderen
Marinel van de Velde - Oprichter & Initiatiefnemer Swung House
Marinel van de Velde is initiatiefnemer van SwungHouse. SwungHouse is een flexkantoor ingericht en werkend volgens de principes van Het Nieuwe Werken. In 2010 won Swung House Haaglanden de TelewerkAspectprijs. Swunghouse biedt plaats voor de ‘thuiswerker’ en ZZP-er zonder kantoor, die toch een professionele werkomgeving zoeken.
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!

2 reacties


    C M M Arends-valkering zegt:

    Door het nieuwe werken ben ik nu beter aan het reintegreren na een zware hersenschudding dan dat ik zou doe zonder HNW. Een dag naar kantoor is veel te vermoeiend, een werkdag thuis betekent werken als het lukt, rusten als het moet. Op kantoor lukt het niet echt om te rusten als dat nodig is. Aan de andere kant voel ik mij een beetje verloren. Op kantoor is er alleen een flexplek tot mijn beschikking. Ik heb helemaal niets prive meer op kantoor. En ook alle zakelijke mappen staan sinds 1 januari thuis. Mijn man vindt dat we zelf rotzooi genoeg hebben en is niet blij met die mappen.
    Een voordeel van HNW is dat ik minder reistijd en reiskosten kwijt ben, een nadeel is dat ik elke dag wel met de zakelijke mail bezig ben. En als er een verzoek is om iets te doen, ach het is immers zo gedaan dus doe ik het even. Wel even opletten dat de weegschaal niet doorslaat. Voordeel van thuiswerken is ook dat als er een kind even weggebracht moet worden, ik dat ook even kan doen. Ook hier even opletten dat de weegschaal niet doorslaat 😉 Maar ook dat probleem lost zichzelf op.

    Cathy Camertijn zegt:

    IK vind het een mooie tittel ‘gun jezelf #HNW’. HNW vraagt om meer zelfinzicht nl wie ben ik en wat heb ik nodig om goed te functioneren? Een werkgever die HNW invoert zou rekening moeten houden met deze individuele noden en contexten. Want draai en keer het hoe je het wilt, rendement is er zeker!