Het Nieuwe Werken in verkiezingstijd

Door Wilbert Janissen van The Meaning of Work - 30 augustus 2012
3 Reacties

Het Nieuwe Werken in verkiezingstijdHet is verkiezingstijd en dat zullen we weten ook. Er wordt aan alle kanten druk campagne gevoerd en alle belangrijke thema’s passeren daarbij de revue. Althans dat zou je denken. Hoe zit het met “Het Nieuwe Werken”? Staat dit thema nog op de agenda van de politieke partijen? Besteden ze er aandacht aan in hun programma?

Ik heb de proef op de som genomen door simpelweg de term “Het Nieuwe Werken in te vullen als zoekterm op de websites van de grootste politieke partijen: VVD, PVV, PvdA, CDA, SP, D66, Groen Links, SGP, Christen Unie en de Partij voor de Dieren.

Geen HNW, wel mobiliteit

Het resultaat? Bij geen enkele politieke partij wordt de term “Het Nieuwe Werken” gevonden!
Ook wanneer ik de standpunten van alle partijen eens beter bekijk zijn er geen rechtstreekse verwijzingen naar HNW. Een aanverwant thema als mobiliteit komt wel ruim aan bod, met name door de hele discussie rond de forensentaks, ofwel de voorgenomen belasting op het woon-werkverkeer.

Thuiswerken

Wanneer je de carrière stemwijzer van Intermediair invult kom je de volgende stelling tegen: “Werknemers moeten meer mogelijkheden geboden krijgen om thuis te werken”. Blijkbaar is thuiswerken dus wel een issue waarop onderscheid gemaakt kan worden tussen partijen. Helaas blijkt niet uit deze stemwijzer welke partijen deze stelling onderschrijven.

Thuiswerken dekt de HNW-lading natuurlijk bij lange na niet, maar blijkt in de politiek toch een begrip te zijn dat gemakkelijker in de mond genomen wordt dan HNW. Maar goed, politici moeten dan ook een heel volk aanspreken en tegelijkertijd begrijpelijke taal blijven spreken en we weten hoe moeilijk dat voor ze is. Wellicht wordt daarom eerder het begrip thuiswerken gehanteerd dan Het Nieuwe Werken.

Met dit in gedachten ben ik zelf gaan zoeken naar de term thuiswerken in de diverse partijprogramma’s en standpunten. Het resultaat is als volgt: De websites van D66, SP, Groen Links, Christen Unie en Partij voor de Dieren geven allemaal een resultaat dat er op neer komt dat al deze partijen thuiswerken willen stimuleren, vaak in combinatie met flexibele werktijden en maatregelen om buiten de files te reizen.

Illegale praktijken

Politieke PartijenOpvallend is dat bij VVD, PvdA, CDA en SGP er wederom geen enkel document wordt gevonden waarin deze term wordt gebruikt en de PVV geeft op haar beurt wel een héél bijzondere invulling aan het begrip thuiswerken. Zoeken op deze term binnen de PVV site geeft één resultaat, namelijk een stuk over thuiswerkende prostituees. Men vraagt zich dan ook af wat de minister aan deze illegale praktijken gaat doen. In deze context een grappig resultaat, maar helaas weer niets dat ook maar enigszins in de richting van Het Nieuwe Werken wijst.

Invloed op werktijden

Ik ben benieuwd of het misschien toch aan de terminologie ligt en besluit te zoeken op “plaatsonafhankelijk werken”,” tijdonafhankelijk werken”, “flexibel werken en werktijden”. Pas dan zie ik dat ook het CDA en de PvdA vinden dat werknemers meer invloed moeten krijgen op hun werktijden. Hier lijkt het dan ook op te houden; stimuleren van thuiswerken of plaatsonafhankelijk werken komt niet ter sprake.

Bij de VVD is het nog lastiger hier iets over te vinden. Pas wanneer ik het volledige programma download zie ik dat er enkele woorden gewijd zijn aan “het intensiveren van thuiswerken” dat men als kleine maatregel ziet om het fileprobleem aan te pakken. Bij SGP en PVV levert het downloaden van het volledige programma geen extra informatie op die mij duidelijk maakt hoe zij over Het Nieuwe Werken denken. Wel blijkt de PVV in haar programma het adagium werken of wegwezen te hanteren. Wellicht een eigen invulling van de term Het Nieuwe Werken?

Mijn conclusie

Uiteraard geeft mijn, relatief korte, zoektocht naar de standpunten van de diverse partijen over Het Nieuwe Werken geen volledig beeld, maar wanneer informatie over een thema niet of nauwelijks te vinden is zal dit thema ook niet top of mind zijn bij de desbetreffende partij.

Mijn conclusie is dat het thema Het Nieuwe Werken blijkbaar niet spannend genoeg is om je als partij op te onderscheiden in de verkiezingsstrijd van 2012. Van een aantal partijen kunnen we nog wel verwachten dat ze zich zullen inspannen voor HNW stimuleringsmaatregelen, maar juist de grote drie uit het verleden (CDA, PvdA en VVD) zijn wel erg bescheiden op dit gebied.

Als we Het Nieuwe Werken dan ook écht willen invoeren in Nederland, dan zullen we, onafhankelijk van de overheid, zelf de handen uit de mouwen moeten steken!

Deel dit artikel met anderen
Wilbert Janissen - Organisatieadviseur/ eigenaar The Meaning of Work
Wilbert Janissen is strategisch partner van organisaties en bedrijven die de stap willen zetten naar Het Nieuwe Werken, maar ook de volgende stap naar toekomstgericht Duurzaam Werken. Hij helpt organisaties die bewust kiezen voor een duurzame relatie met hun eigen mensen. Naast zijn ervaring als HNW-specialist heeft Janissen ervaring als HR- manager. Zijn uitgangspunt is Human Sources in plaats van Human Resources: mensen zijn geen grondstoffen, maar juist bronnen van creativiteit en talent.
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!

3 reacties


  Irmgard zegt:

  Hartelijk dank voor dit stukje onderzoek. Het maakt de stemkeuze er niet gemakkelijk op als je -zoals ik- op zoek bent naar de partij die de beste visie heeft ten aanzien van sociale innovatie. 

  ronald scherpenisse zegt:

  Als we Het Nieuwe Werken dan ook écht willen invoeren in Nederland, dan
  zullen we, onafhankelijk van de overheid, zelf de handen uit de mouwen
  moeten steken!  Dat is de weg, wachten op de overheid is niet de goede weg.

  ronald scherpenisse zegt:

  Als we Het Nieuwe Werken dan ook écht willen invoeren in Nederland, dan
  zullen we, onafhankelijk van de overheid, zelf de handen uit de mouwen
  moeten steken!

  Helemaal eens.  Wachten op heeft geen zin.  De overheid kan aanvullende maatregelen nemen die drempelverlagend werken.