Het Nieuwe Werken is dood, Lang leve Het Nieuwe Werken!

Door Mark Meerbeek van Microsoft Services - 30 november 2009
Reacties gesloten

PierrotEr zijn al verschillende boeken en blog postings geschreven die de vraag stellen “Het Nieuwe Werken, wat is dat nu precies?

Een prima vraag  maar wat ik me echter altijd direct afvraag is: ‘wat volgt er op Het Nieuwe Werken?’.

Is dit Het Nieuwe Nieuwe Werken … of Werken 3.0 … of stoppen we straks gewoon met Het Nieuwe Werken? 

Begrijp me niet verkeerd, het is belangrijk om huidige trends als mobiliteit, resultaatgericht sturen en nieuwe fysieke werkconcepten te verdiepen. Maar misschien nog belangrijker is om in kaart te brengen wat de trends zijn die de aankomende jaren een impact op ons werk zullen hebben.

Om alvast een klein beetje op de conclusie van deze blog vooruit te lopen: Ik ben van mening dat Het Nieuwe Werken dood is of in ieder geval langzaam stervende. Waarom? Dat leest u hier.

Huidige en nieuwe trends

In eerdere blogpostings heb ik een aantal trends op een rij gezet die de komende jaren impact kunnen hebben op Het Nieuwe Werken. Zo zijn de volgende aan de orde gekomen: 

En mogelijk dat er meer trends zijn die zich op de lange termijn onder de noemer ‘Het Nieuwe Werken’ zullen scharen? Denk hierbij aan:

Draadloos stroom

Hoe gaan we draadloos stroom realiseren? Hoe gaan we om met een batterijloze wereld? De meeste instrumenten die nu een prominente rol spelen in het mogelijk maken van Het Nieuwe Werken, zoals laptops & SmartPhones, zijn gedeeltelijk afhankelijk van een adapter, een stopcontact en de duur van hun batterij.

Er zijn reeds initiatieven die het mogelijk maken om laptops via een magnetische ondergrond op te laden. Zou het niet ideaal zijn als alle instrumenten zichzelf op zouden laden? Bijvoorbeeld op een manier zoals deze nu contact met een wireless netwerk maken, of zichzelf helemaal niet op zouden hoeven laden? Dit is een uitdaging die we nu al hebben en het gaat zeker nog enige jaren duren voordat we hier een definitief antwoord op hebben.

Oneindige opslag capaciteit

Dan hebben we het issue van opslag van informatie. Er wordt momenteel zoveel informatie geproduceerd dat er ontwikkelingen moeten komen om dit allemaal te kunnen blijven opslaan. Dit staat even los van de kwaliteit en de waarde van de informatie. Onderzoek van Radicati voorziet het volgende toekomstbeeld, in 2006 melde zij al dat:

  1. ‘Due to the growing number of messages and message sizes, corporate messaging bandwidth per user, per day is expected to grow from nearly 29 MB in 2006, to nearly 49 MB in 2010.
  2. Email traffic is expected to grow considerably over the next four years, growing from 171 messages, to 340 messages sent and received per user, per day.
  3. Instant messages sent/day on enterprise instant messaging networks will grow from 2.5 billion in 2006 to 10.7 billion in 2010.

Aardige schattingen of niet, als Radicati maar voor de helft gelijk heeft dan zal de opslag van informatie binnen ons werk nog een behoorlijke uitdaging opleveren.

Automatische vertalingen

En wat betreft het vertalen van teksten en dan met name geautomatiseerde vertalingen? Als dit niet komt zullen in de nabije of verre toekomst waarschijnlijk veel kleinere talen, en misschien ook het Nederlands, verdwijnen. Als Engels je ‘moedertaal’ is heb je op de lange termijn dan een competitief voordeel? En als Engels je 2e taal is heb je dan straks een kleine achterstand in de toekomstige mondiale werk wereld?

Virtuele identiteit

Ook ‘virtuele identiteit’ is een ontwikkeling die een eigen leven kan gaan leiden binnen onze dagelijkse werkzaamheden. Privé kan je nu al een compleet andere identiteit hebben op het web (denk aan second life of games als World of Warcraft (WWC).

Denk nog eens verder: ik kan me compleet anders gedragen in mijn digitale rol (bijvoorbeeld als vrouw van in de 20)  dan in mijn werkelijke leven, dus hoe geloofwaardig zijn demografische aspecten straks voor de reclame in de toekomst waarbij ik nu getypeerd wordt als blanke 30er met gezin? Krijgt uiteindelijk iedereen één of meerdere ‘avatars’? En krijgen we dan ook een avatar van onze eigen werkgever?

Nieuw type manager

Wie worden de leiders van de toekomst als straks kennis niet meer relevant blijkt te zijn? En, is een zeer jonge leeftijd om manager te worden straks niet meer een issue? Is het hebben van grijze straks niet meer relevant? In de jaren ‘80 en ’90 (en zelf nu nog) moest je de harde, vaak mannelijke manager zijn die directe sturing wist te geven.

Tegenwoordig moet je verbindingen realiseren, consolideren, motiveren en vaak met mensen die je niet dagelijks ziet. Zal de manager van de toekomst in de 20 zijn, vrouw en niet Engels sprekend? En zal zij met je communiceren middels een automatische vertaler of zal je misschien een andere taal moeten gaan leren?

Tot slot…

Dit zijn allemaal ontwikkelingen die mogelijk hun impact kunnen hebben op de manier hoe wij in de toekomst zullen werken en aankijken tegen werk. Trends die het waard zijn om nader te bekijken en te analyseren wat voor toegevoegde waarde en impact ze zullen hebben op het huidige Nieuwe Werken.

Daarom wil ik middels deze posting Het Nieuwe Werken dood verklaren. Lang Leve Het Nieuwe Werken!

Deel dit artikel met anderen
Mark Meerbeek - Senior Strategie Consultant Het Nieuwe Werken
Mark Meerbeek begeleidt diverse beursgenoteerde organisaties in hun transitie naar Het Nieuwe Werken. Hierbij staat toegevoegde waarde voor het bedrijfsresultaat, slimmer samenwerken en een verbeterde werk/privé balans centraal. Hij is daarnaast auteur van diverse boeken en artikelen over innovatief samenwerken.
Zie zijn linkedin profiel voor meer informatie.
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!
De reacties zijn gesloten