Het nieuwe werken is vooral flexibel

Door Danny Bijl van - 30 juli 2021
Reacties gesloten

Langzaam maar zeker krijgen we er allemaal mee te maken: het nieuwe werken. Werken op een manier die vooral flexibel is. Met variabele werktijden, en vaak zelf ook de keuze kunnen maken als het gaat om de plek waar je die dag aan het werk gaat. Op kantoor, op een flexplek, al dan niet in de nabijheid van directe omgeving. Of juist thuis, of in een leuk koffietentje bij je in de buurt? Medewerkers worden steeds flexibeler, en verwachten dit ook van de bedrijven waar ze werken. Zowel qua regels, die het flexibel werken mogelijk moeten maken, maar ook als het gaat om de technologie waar zij gebruik van kunnen maken.

Overal en altijd in kunnen loggen

Flexibeler werken kan alleen als ook de technologie een handje meehelpt. De reden waarom we vele jarenlang fysiek aanwezig moesten zijn op de werkplek, had niet alleen met traditie te maken. Nee, het was simpelweg noodzakelijk. Werd er gewerkt vanaf een computer, dan stond deze op je werkplek. Vanwege zijn formaat was meenemen niet bepaald een optie. Ook moest hij meestal verbonden zijn met het bedrijfsnetwerk, iets wat lange tijd alleen van binnen het bedrijf mogelijk was. En wat dacht je van je telefoon? We werkten met vaste lijnen, die verbonden waren met een fysieke werkplek. Daar aanwezig zijn was geen keuze, het was gewoon de enige optie.

Dat is nu wel anders. We zijn er in razendsnel tempo aan gewend geraakt dat we mobiel kunnen zijn. Overal onze telefoon aan kunnen nemen, overal kunnen inloggen. En op welk apparaat dan ook! Steeds meer bedrijven geven medewerkers de keuze om een device van hun voorkeur te gebruiken, en hierop hun werkzaamheden te verrichten. Dankzij slimme cloud oplossingen, bijvoorbeeld via AzureDevOps, kan iedereen vervolgens de applicaties gebruiken die nodig zijn.

Overal en altijd in kunnen loggen

Je collega’s altijd binnen handbereik

Overal waar je maar wilt je werk kunnen doen, dat klinkt geweldig. Je kan kiezen tussen kantoor, thuis, een koffietentje of een flexibele werkruimte bij jou in de buurt. Maar niet iedereen is even enthousiast. Want al die plekken hebben allemaal ook hun nadeel: je zit er wel in je eentje. Of in ieder geval: zonder je collega’s. De gezelligheid kan daardoor ver te zoeken zijn.

Gelukkig valt ook dat probleem op te lossen. Alhoewel de meeste mensen het fijn vinden om elkaar in ieder geval zo nu en dan even ‘in het echt’ te zien, kan er via Microsoft Teams ondertussen ook worden bijgepraat en vergaderd zoals we dat gewend zijn. Steeds vaker gaat het daarbij ook om informele gesprekken, en wordt er bijvoorbeeld van voor het beeldscherm gezamenlijk geluncht. Want al zitten we niet meer iedere dag naast elkaar, we zoeken elkaar tijdens werktijd toch graag een beetje op.

Deel dit artikel met anderen
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!
De reacties zijn gesloten