Het Nieuwe Werken in kleine en grote organisaties, wat is het verschil?
Kortegeleden ben ik als werknemer van Microsoft overgestapt naar een kleine organisatie genaamd Rapid Circle. Beide organisaties hebben “Het Nieuwe Werken” hoog in het vaandel staan en begrijpen dat deze manier van werken enerzijds productiviteit kan opleveren en aan de andere kant een betere balans tussen werken en privé kan creëren. Toch zie je in een kleine organisatie dat er vaak meer verbondenheid is tussen de verschillende werknemers. Waarom is dit? Waarom is deze verbondenheid minder aanwezig in een grote organisatie? En hoe is het eigenlijk om het nieuwe werken te beleven in een dergelijk grote organisatie en daarna in een kleine organisatie?
De organisaties
De grote organisatie waar ik 10 jaar werkzaam ben geweest is Microsoft. Microsoft staat bekend als één van de pioniers binnen Nederland op Het Nieuwe Werken. Dit is onder andere terug te vinden in het nieuwe pand van Microsoft, wat volledig volgens het nieuwe werken concept is ingericht. De andere organisatie waar ik nu werkzaam voor ben is Rapid Circle. Een ICT dienstverlener met een focus op samenwerken en communiceren gebaseerd op het SharePoint platform. Bij Rapid Circle werken behalve ikzelf, 15 werknemers. Ons kleine kantoor is voor ons vooral een ontmoetingsplek en een plek om samen te werken. Het echte kantoor is dus virtueel, waardoor communicatie en uitwisseling van kennis en ervaringen onafhankelijk van tijd plaatsvindt.
Ook bij Microsoft heeft niemand een vaste werkplek, dus ook directieleden niet. Er zijn verschillende soorten werkplekken aanwezig die activiteits-gebaseerd werken ondersteunen. Het gehele kantoor voelt lekker en luxe aan en je voelt je vrij. Binnen grotere organisaties die Het Nieuwe Werken omarmen worden kosten bespaard door ruimtebesparing, daardoor kan er budget vrijgemaakt worden voor faciliteiten. Het kantoor van Rapid Circle is minder luxe. Er zijn geen bureaus, geen vaste aansluitingen en er zijn geen servers binnenshuis. Het kantoor heeft enkele grote steigerhouten tafels en simpele bespreekruimte, maar dan wel weer met mooi uitzicht op het water. Rapid Circle deelt het pand en haar faciliteiten zoals het dakterras met andere jonge bedrijven.
Technology
Op technisch vlak is Microsoft natuurlijk erg ver. Voornamelijk op gebieden als communicatie, virtueel vergaderen en het altijd beschikbaar hebben van de juiste informatie onafhankelijk waar je bent. Denk hierbij aan het zien van beschikbaarheid van personen vanuit bijna alle Microsoft producten en een volledige koppeling met het bestaande telefonie netwerk, waardoor je dus via je computer of mobiele telefoon kunt opnemen of kunt bellen. Rapid Circle is werkzaam met minder technische hoogstandjes, maar kan door slim inzetten van clouddiensten en SharePoint 2010, met de eigen interne social media applicaties op elke plek effectief werken en de connectie met collega’s én externe contacten behouden. Er wordt bijvoorbeeld elke week meerdere malen via video, overleg gepleegd met de andere wereldwijde vestigingen van onze partneronderneming Zevenseas, gewoon via beschikbare webdiensten.
Cultureel
De meeste mensen die werkzaam zijn binnen Microsoft zijn al erg gewend aan het nieuwe werken. Ik ken niemand binnen Microsoft die echt nog vijf dagen van 9 tot 5 werkt. Iedereen werkt met enige regelmaat vanuit huis of vanuit de partner of klant. Doordat er geen vast werktijden gehanteerd worden, wordt het mogelijk om een betere balans tussen werk en privé te creëren en productief te zijn wanneer het jou uitkomt. Ikzelf kwam ongeveer twee keer per week naar kantoor en dit was vooral om klanten of partners te ontmoeten. Als team hadden we één keer in de twee weken een teamvergadering en iedereen probeerde hier fysiek bij aanwezig te zijn (fysieke minimum). Je kunt namelijk niet alles oplossen met een virtueel contact.
Bij Rapid Circle is het op de ene dag ook drukker dan de andere. Elke week komen alle medewerkers van Rapid Circle in ieder geval weer bij elkaar om elkaar fysiek te ontmoeten op de “Fridays@Seas” (naar het internationale netwerk Zevenseas, waar Rapid Circle deel van uitmaakt). We bespreken dan de lopende zaken, demonstreren nuttige en interessante zaken aan elkaar en houden elkaar op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.
Het voordeel van een wat kleinere organisatie als Rapid Circle is dat je onderling wel meer verbondenheid voelt, dan bij een grote organisatie als Microsoft. Omdat je iedereen kent, met de meeste nauw samenwerkt en je allemaal eigenlijk 1 doel nastreeft, wordt de verbondenheid groter. Wanneer je samen bedenkt welke richting het bedrijf op moet en alle successen samen viert, dan voelt dat ook echt als ‘samen’. Bij Microsoft is het natuurlijk niet mogelijk iedereen te kennen, zelfs na 10 jaar niet. Maar daar staat tegenover dat elk specialisme wel ergens binnen de Microsoft organisatie te vinden is.
Bij Microsoft probeert men het verbinden van collega’s met elkaar en met de organisatie te adresseren door slimmer te verbinden via interne sociale media als SharePoint en SocialTalk, maar ook externe sociale media tools als Twitter en Facebook worden gebruikt om elkaar te vinden, op de hoogte te houden en kennis te delen. Zoals eerder gezegd is bij een bedrijf als Rapid Circle, waar specialisme en kennis ook van buiten gehaald moet worden, vooral de connectie met de externe omgeving belangrijk. Daarom is het voor die bedrijven cruciaal om de interne organisatie aan te sluiten op externe sociale media als Skype, Twitter en Linkedin. Verder wordt er bij Rapid Circle actief geblogd op verschillende platformen (o.a. DutchCowboys, FrankWatching, Zevenseas Blogs en Het Nieuwe Werken Blog) om zo de benodigde kennis en expertise op te doen en te delen. Je kunt eigenlijk zeggen dat de interne social media is aangesloten op de externe social media netwerken. Leuk detail: Bij Rapid Circle heeft sociale media bij 90% van de nieuwe opdrachten een belangrijke rol gespeeld.
Samengevat
Er zijn veel overeenkomsten tussen het nieuwe werken binnen een grote en binnen een kleine organisatie. Het gaat erom dat mensen op prestaties worden afgerekend en zichzelf ook zo organiseren en motiveren. Waar of wanneer het werk uitgevoerd wordt is niet belangrijk. Fysieke ontmoetingen blijven belangrijk en dat kan ook goed bij de klant op kantoor bijvoorbeeld. Door de hoeveelheid mensen kan het nieuwe werken in een grote organisatie leiden tot een verminderde verbondenheid tussen collega’s en verbondenheid met de organisatie. Men kan dit adresseren door sociale media in te zetten. Voor een kleinere organisatie is de verbondenheid er meer, maar is het echter cruciaal om de interne organisatie aan te sluiten op externe social media om zo de benodigde kennis en expertise op te doen en contacten te onderhouden. Uiteraard is het nog steeds belangrijk om vaak op locatie te zijn waar de klanten, prospects en contacten zich ook bewegen.
donderdag, 23 december, 2010 at 10:13
HMMM….Microsoft erg ver???…dat propageren ze idd zelf. Maar o.a. IBM is technisch toch echt een stuk verder. Ook in dit artikel wordt er weer van de toren geblazen over de geweldige oplossingen van MS….maar in de praktijk is het niet zo geweldig….en enorm duur in onderhoud.
Verder pretendeerd MS ook het nieuwe werken te hebben uitgevonden…..maar dat is natuurlijk ook helemaal niet waar. Het nieuwe werken doe ik al 20 jaar……maar daar komt geen stukje software van MS bij kijken….
Dit artikel is mij iets te veel een reclame boodschap en zou hier niet thuis horen. jammer.
donderdag, 23 december, 2010 at 15:57
@Sannie_ce Thanks voor je comment. Deze blogpost is een weergave van mijn eigen ervaringen met Het Nieuwe Werken en die zijn de laatste 11 jaar gebaseerd op Microsoft en Rapid Circle. Beide organisaties werken inderdaad met Microsoft producten. Ik denk dat er nog geen organisatie is die HNW al perfect heeft doorgevoerd. Hetnieuwewerkenblog is ook bedoeld om daarover met elkaar over van gedachten te wisselen en te leren van elkaar. Misschien is het een idee wanneer jij jouw ervaringen deelt met ons. Afgaande op jouw comment, zal dat een heel goed verhaal zijn, dan kunnen we dat goed plaatsen op Hetnieuwewerkenblog.
donderdag, 23 december, 2010 at 14:46
Als IT-manager probeer ik binnen ons bedrijf (ong. 250 man/vrouw) HNW te introduceren. Verbazingwekkend om te zien dat HNW niet beter van de grond komt, als je kijkt naar de ellende op de weg als er een beetje sneeuw valt.
Niettemin ben ik als manager ook belast met de sturing van mijn medewerkers. Hoe zorg ik voor voldoende output. Ik vraag mij af hoe andere managers dat doen?
vrijdag, 24 december, 2010 at 7:35
beste E, je kunt iets als HNW ondersteunen vanuit de techniek, maar dat is niet iets wat de gemiddelde medewerker interesseert. Die wil gewoon op prettige manier zijn/haar werk kunnen doen. Vraag ze hoe en reik mogelijkheden aan, experimenteer en laat experimenteren.
Sturing van je medewerkers: welke afspraken kun je maken met je medewerkers? Ze zijn aangenomen met de bedoeling bepaalde werkzaamheden uit te voeren, hoe stuur je dat nu? Waar worden ze op ‘afgerekend’? Laat je zelf zien hoe je er invulling aan geeft en hoe je zelf je output realiseert?
vrijdag, 24 december, 2010 at 7:29
een mooie uiteenzetting! Verschil zit ‘m vooral in de directe verbondenheid tussen collega’s, elkaar kennen, en -denk ik- de verbondenheid met de organisatie. Bij een kleinere staan de mensen die er in eerste instantie bijkomen dicht bij de oorsprong van het bedrijf. Zodra de organisatie groeit wordt het een ‘gewone werkgever’ waar mensen een baan hebben, en niet altijd meer meer dan dat. Hoe bijzonder een bedrijf als Microsoft mogelijk ook is, zij zullen de directe verbondenheid, liefhebberij, idealen niet op alle medewerkers meer over kunnen dragen. HNW kan er wellicht nog wat bij helpen, bijv. doordat management zich ook laat zien en horen, medewerkers uitnodigen mee te doen en te delen. Ik denk dat bedrijven te groot kunnen worden, of bedrijfsonderdelen. En ik denk dat te veel mensen gewoon een baan nodig hebben, c.q. dat veel mensen niet op de plek werken waar ze eigenlijk zouden willen werken en doen wat ze zouden willen doen. Zoiets, denk ik.
maandag, 3 januari, 2011 at 8:23
Leuk artikel. Zelf heb ik me de vraag ook wel eens gesteld wat het verschil is tussen grote en kleine organisaties mbt HNW. Mijn beeld is dat grotere organisatie moeilijker HNW invoeren dan kleinere. Ik denk dat dit komt, omdat grotere organisaties meer expliciete controle over hun werknemers hebben ingeregeld over de jaren heen en daar wat moeilijk af komen. Wellicht een leuk aanliggend artikel: http://www.xr-magazine.nl/artikelen/790/het-nieuwe-werken/enterprise-ict-20-vertrouwen-relaties.