Het Nieuwe Werken: ook voor witte jas en blauwe overall

Door Willem-Jan van Grondelle van Natuur & Milieu - 30 augustus 2011
Reacties gesloten

Het Nieuwe Werken Doe Je ZelfNog steeds denken veel mensen dat Het Nieuwe Werken alleen geschikt is voor beeldschermwerkers. In een groot productiebedrijf of in de zorg zou het veel te lastig zijn om flexibel te werken. Maar ook in organisaties van witte jassen of blauwe overalls wint het zelfroosteren terrein. ‘Zelf je eigen werktijden bepalen’ biedt ook hier veel voordelen, voor zowel werknemers en werkgevers. Zelfroosteren is daarom een belangrijk thema in de nieuwe campagne Hetnieuwewerkendoejezelf.nl.

Minder ziekteverzuim, minder verloop van personeel, een efficiëntere planning en meer productiviteit. De voordelen zijn duidelijk, maar hoe krijg je ooit een rooster voor elkaar als iedereen mee mag praten over voorkeurstijden? Wat doe je met de spanning tussen individuele wensen van de werknemer versus de behoefte aan werkcapaciteit van de werkgever? Rode draad is de bereidheid tot het sluiten van compromissen. En soms moet je dan ook een nadeel accepteren.

Regels voor zelfroosteren

Onlangs las ik een interessante publicatie over zelf je rooster maken van het Nederlands Centrum voor Sociale Innovatie (NCSI) met daarin een mooi overzicht van verschillende vormen van individueel roosteren waarbij de werktijden verschuiven van uniformiteit naar steeds meer diversiteit: van diensten ruilen via voorkeursrooster of intekenrooster naar helemaal zelfroosteren. Ook zelfroosteren is immers gebonden aan duidelijke spelregels. 

Kiezen binnen kaders

Ervaringen in verschillende 24-uursbedrijven, waaronder een zorginstelling en een groot productiebedrijf, laten zien dat het niet om de werksoort gaat, maar om het systeem dat erachter zit. Zo blijken afgebakende keuzemogelijkheden beter te werken dan wanneer ‘alles’ kan. Een beperkte variatie geeft de meeste kansen op succes, want uiteindelijk moeten de wensen van de werknemers wel aansluiten bij de behoefte van de werkgever.

Bij een van de bedrijven kwam het rooster in drie rondes tot stand: in de eerste ronde schreef iedereen zich in, in de tweede ronde werden de lege plekken ingevuld en konden punten worden verdiend met aanpassingen en in de derde ronde plande het management uiteindelijk de open plekken in. De zeggenschap was inmiddels opgelopen van 0 procent naar 80 procent.

Foutje, bedankt!

Echter, zelfroosteren mag nooit een dekmantel zijn om bezuinigingen door te voeren. Zo moet je bijvoorbeeld als werkgever niet de fout maken om incentives voor onaangename werktijden, zoals ’s nachts of met feestdagen, af te schaffen omdat je werknemers er nu toch voor kiezen. Vergeet niet dat je winst er al is: minder ziekteverzuim en tevredener werknemers.

Zelfroosteren is sociale innovatie

Zelfroosteren is niet eenvoudig, maar gezien de vele voordelen zeker de moeite waard. Daarom begeleidt de werkgeversorganisatie AWVN bedrijven die individueel willen gaan roosteren. Zowel het NCSI als de AWVN willen hun ervaringen graag delen tijdens de Week van Het Nieuwe Werken van 7-12 november.

In deze week kunnen managers gebruikmaken van de goede ervaringen van andere bedrijven. Bijvoorbeeld door deel te nemen aan het Open Huis en aan gratis workshops, trainingen en adviesgesprekken. Ook zijn goede voorbeeldcases op de website www.hetnieuwewerkendoejezelf.nl te vinden.

Heeft u goede voorbeelden over zelfroosteren? Ik ontvang ze graag, zodat we ze kunnen opnemen in onze toolkit. Dan kunnen ook anderen hiervan profiteren. Ik ben benieuwd!

Deel dit artikel met anderen
Willem-Jan van Grondelle - Campagneleider ‘Het Nieuwe Werken doe je zelf’
Willem-Jan van Grondelle is campagneleider van ‘Het Nieuwe Werken doe je zelf’, een initiatief van Natuur & Milieu samen met tal van bedrijven, organisaties en overheden. Hiervoor organiseerde hij o.a. het project c,mm,n, de Auto van de Toekomst op de AutoRAI 2007 en 2009. Zijn passie is om samen met anderen groene innovaties op te sporen en te versnellen.
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!
  • Trackbacks

  • Trackback van Het Nieuwe Werken: ook voor witte jas en blauwe overall | www.simonstoltz.nl
    dinsdag, 30 augustus, 2011

    […] Lees meer….. This entry was posted in uit de media and tagged arbeidsmarkt, Het Nieuwe Werken, HRM, Personeelsbeleid, productiebedrijf, werktijden, zelf roosteren, zorg. Bookmark the permalink. ← Helft ondernemingen heeft geen employer brand […]