Het Nieuwe Werken bij de Overheid

Door Marloes Pomp van Ministerie van BZK - 15 maart 2010
1 Reactie

Het project ‘Ambtenaar voor de Toekomst’ heeft zich een jaar lang bezig gehouden met de vraag hoe en in welke mate de rijksdienst de manier van werken zou moeten aanpassen om in te kunnen spelen op snelle veranderingen in de maatschappij en een optimale dienstverlening te kunnen bieden aan burgers. We kwamen tot de conclusie dat de rijksdienst er goed aan zou doen de principes van huidige werken – “het oude werken” – aan te vullen met (en soms helemaal te vervangen door) de principes van “het Nieuwe Werken”. Deze ambitie hebben we uitgewerkt in een visiedocument. Onze ambitie is dat de gehele rijksdienst volgens de principes van het Nieuwe Werken gaat werken.

Laat ik mijn reeks blogs maar beginnen door mezelf voor te stellen. Ik ben Marloes Pomp, projectleider van het project “Ambtenaar voor de Toekomst”. Ik heb Arbeid-, Organisatie- en Personeelspsychologie gestudeerd in Groningen. Ik hoop dit jaar mij promotieonderzoek naar religieuze deugden en het integratie vraagstuk af te ronden. Mijn promotieonderzoek heb ik altijd gecombineerd met een baan, allereerst met die van consultant op het gebied van e-HRM. Vervolgens ben ik bij het Bureau Strategische Kennisontwikkeling van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties gaan werken.

Sinds anderhalf jaar werk ik voor het Programma Vernieuwing Rijksdienst, onder leiding van Roel Bekker. De regering zet in dit programma nadrukkelijk in op een kleinere maar vooral ook een betere rijksdienst, een rijksdienst die zich kan meten met de beste overheden ter wereld. Het project “Ambtenaar voor de Toekomst” is onderdeel van dit programma.

Ik zal de komende tijd bloggen over hoe de rijkdienst met het Nieuwe Werken aan de slag gaat. Dat zal ik samen met enkele van mijn teamleden doen: Kim Spinder, Anita Smit, Anthon Klapwijk en Gerbrand Haverkamp.

Volg HNW bij de overheid op www.rijkslocaties.nl

Momenteel geven we binnen de overheid veel presentaties en workshops over deze visie en begeleiden we afdelingen/directies wanneer ze met het Nieuwe Werken aan de slag willen. Je kunt dit volgen op www.rijkslocaties.nl. Op deze site zijn vanuit het project alle locaties van de Rijksoverheid in Google Maps gezet. Deze tool wordt gebruikt om HNW bij de Rijksdienst in kaart te brengen.

Alle overheidorganisaties die wij als Ambtenaar voor de Toekomst in het kader van Het Nieuwe Werken hebben bezocht worden toegevoegd op de kaart. Elke rijksorganisatie krijgt op deze manier een eigen blog waar ze berichten, foto’s en tweets kunnen achterlaten over het Nieuwe Werken binnen hun eigen organisatie.

Op deze manier kunnen ze initiatieven met elkaar delen, maar ook een behoefte of vraag van de organisatie bekend maken. Dit biedt de gelegenheid veranderingstrajecten van andere organisaties binnen de Rijksdienst te volgen. Op de pagina Het Nieuwe Werken kun je specifiek zoeken op ministerie, organisatie of onderwerp zodat je elkaar makkelijk kunt vinden en uitwisseling mogelijk wordt gemaakt.

In volgende blogs zullen we onder anderen wat vertellen over de omslag die we als team gemaakt hebben naar het Nieuwe Werken (ja ja we doen zelf heel hard ons best om het goede voorbeeld te geven), over enkele voorbeelden binnen de rijksdienst, onze community en welke web 2.0 tools wij zelf in ons werk inzetten.

Deel dit artikel met anderen
Marloes Pomp - Projectleider “Ambtenaar voor de Toekomst”, Rijksoverheid
Met haar dreamteam heeft ze een visie op HNW bij de rijksoverheid geschreven. Marloes heeft volop ideeën over waar het met de overheid en de ambtenaar heen moet en zal het gesprek hierover op alle mogelijke manieren aangaan.
Meer informatie vindt u op haar linkedin profiel en haar twitter pagina.
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!

1 reactie


    Anonymous zegt:

    We weten allemaal, na de gemeenteraadsdebat dat de huidige crisis ook de overheid dwingt om te snijden in het personeel. Er zijn teveel werknemers roepen ze dan, terwijl het toch allemaal neerkomt op kosten reductie. Een andere manier, om toch een groot deel van die werknemers te houden is denk ik het ‘flexwerken’ rendabeler te maken. Dat levert minder verlies van werknemers op en toch heb je kostenreductie, nou goed ik kan het wel gaan uittypen maar het onderstaande filmpje legt het kort en bondig uit:

    http://www.youtube.com/watch?v=qwzALVcy0XA