Het Nieuwe Werken: regel zaken gewoon goed [#KRHNW]

Door Receptenboek Het Nieuwe Werken van - 4 november 2011
Reacties gesloten

Klein Receptenboek Het Nieuwe WerkenMet dank aan e-office en work21 publiceert Het Nieuwe Werken Blog iedere week een of meerdere hoofdstukken uit het boek ‘Klein receptenboek voor Het Nieuwe Werken’. In het boek geeft Roland Hameeteman samen met Gonny Vink en Ben Kuiken 49 praktische recepten voor Het Nieuwe Werken. De recepten bieden houvast en inspiratie om vanuit verschillende invalshoeken te starten met Het Nieuwe Werken.

Een recept voor het proces, is dat niet een beetje vreemd? Ja en nee. Dit recept en het volgende voor creativiteit zijn bedoeld om je de kern van work21 nog een keer duidelijk te maken. Dat begint met een aantal zaken goed regelen.

Klein Receptenboek Het Nieuwe WerkenProces de Bordeaux

In het boek De kracht van mensen maakt Roland Hameeteman onderscheid tussen twee werelden: de wereld van het proces en die van de creativiteit. Dit onderscheid is erg belangrijk voor het werken in de eenentwintigste eeuw, vandaar dat wij ze in twee aparte recepten hebben gegoten.

Het proces kennen we allemaal: het is de wereld van de regels, procedures, systemen en controles. Charlie Chaplin in de film Modern Life, zeg maar. Mensen gedijen daar niet zo goed in, zoals we aan Chaplin kunnen zien. Ze kunnen hun creativiteit er niet in kwijt en daar worden ze ongelukkig van. Mensen willen groeien, nieuwe dingen ontdekken en leren. Werk dat elke dag hetzelfde is, stompt af.

Klein Receptenboek Het Nieuwe WerkenCreatief zijn

Dus overboord gooien maar, dat proces? Nee, niet verstandig. Dat is het kernpunt van De kracht van mensen: om creatief te kunnen zijn heb je het proces wel nodig. Anders gezegd: bepaalde dingen moeten goed geregeld zijn voordat je überhaupt creatief kunt zijn. Je moet ruimte scheppen voor creativiteit en dat doe je door het proces goed te regelen. Als je elke keer moet bedenken hoe de factuur eruit moet zien, heb je geen tijd over om echt interessante dingen te bedenken. Dus die factuur moet er gewoon elke keer zo en zo uitzien en door die en die gecontroleerd worden en klaar.

In het proces wil je zo weinig mogelijk mensen hebben, want die worden daar zoals gezegd ongelukkig van en bovendien staan ze daar niet in hun kracht. Dus automatiseer zo veel mogelijk. Besteed eventueel dingen uit aan bedrijven die daarin gespecialiseerd zijn en waar medewerkers er wél hun creativiteit in kwijt kunnen. Leg dingen één keer goed vast in procedures en regels en besteed er verder zo weinig mogelijk tijd aan. Maar doe het wel.

Volgende week recept 16: Maak creativiteit mogelijk; Creativiteit op een bedje van zeekraal. Lees het vorige recept: Werk nieuwe medewerkers goed in; Bouillon de Personnel, of begin bij het eerste recept van Klein receptenboek voor Het Nieuwe Werken.

Deel dit artikel met anderen
Receptenboek Het Nieuwe Werken -
Roland Hameeteman, auteur van het succesvolle boek 'De kracht van mensen', geeft samen met Gonny Vink en Ben Kuiken 49 praktische recepten voor het nieuwe werken.
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!