Het Nieuwe Werken is een Rijdende Trein…

Door Ronald van den Hoff van Mindz.com - 24 mei 2009
Reacties gesloten

We leven in een tijdsgewricht. Daar is geen ontkomen aan. De dynamiek giert om ons heen. Wat vandaag “zeker” was is morgen weer weg. Technologie- en sociale mobiliteit zijn erg groot en onze wereld lijkt steeds sneller te gaan. Wat is de toegevoegde waarde van deze ontwikkelingen?

Als je naar een trein kijkt die voorbij komt gaat ie erg snel, maar als je zelf in die trein zit valt het opeens allemaal reuze mee. Dan is die trein zelfs een rustpunt. Een plek voor bezinning. Een plek om andere mensen te ontmoeten, een gesprek aan te gaan, en te luisteren naar de verhalen van die andere mensen.

Virtuele Sociale Netwerken

Dat is ook het geval met de virtuele sociale netwerken. Als buitenstaander vaak onbegrijpelijk en daardoor onderschat. Voor deelnemers aan deze netwerken gaat letterlijk de wereld open, barst het er van de ideeën, kennis en heel veel geweldige mensen. Geld is hier niet altijd de belangrijkste drijfveer en er is een zekere mondiale ethiek en gedragscode.

Sociale netwerken groeien enorm in kracht. Binnen deze netwerken wordt er ongegeneerd kennis en ervaringen gedeeld over allerlei producten en diensten, zonder dat je dit als buitenstaander merkt. Ook zie je nieuwe vormen van samenwerking ontstaan. Dat kunnen groepen van mensen zijn die als projectgroep of kennisgroep opereren, maar er zijn ook groepen met een commerciële doelstelling: die kopen gezamenlijk producten in of verkopen hun (groeps)diensten. Sociale netwerken zijn de machtcentra van morgen. Misschien zelfs al wel die van vandaag! Het is dus zaak om als overheid, ondernemer, dienstverlener of fabrikant je in deze wereld te begeven.

We zien dat er steeds meer sociale software wordt ontwikkeld, die dat allemaal mogelijk maakt. Individuen kunnen zich op het internet zelf organiseren, profileren en contact maken met gelijkgestemden. Er kunnen groepen geformeerd worden, waarbinnen men beschikt over een scala van handige toepassingen, zoals blogs, fora, wiki’s, Q&A’s. Bijeenkomsten kunnen er snel gepand worden en er is zelfs event-software , zodat je bijeenkomsten op het web kunt publiceren en deelnemers zich kunt laten registreren en kunt laten betalen. De platformen worden meertalig, want de wereld is nu eenmaal ons speelveld geworden. Groepen kunnen er gaan samenwerken en fuseren, maar ook organisch groeien. Interne- en externe communicatie, van twitteren tot skypen, en de verbinding met andere netwerken completeren het geheel.

Schaarste aan arbeid

Arbeid wordt schaars. Er ontstaat een mismatch tussen wat deze nieuwe wereld aan competenties bij co-creatoren nodig heeft en het huidige aanbod. Ook de vergrijzing slaat toe. Werkende mensen, ZZPers, gedetacheerden en werknemers zijn op elkaar aangewezen. Het sociale virtuele netwerk is dan als het mobiele cement van deze nieuwe waardecreatie. Want ZZP’ers, of Free Agents, willen nog wel met elkaar en u werken, maar niet meer in een vast dienstverband. Of werken tegelijkertijd in verschillende teams voor verschillende opdrachtgevers. Of brengen het ene moment kennis in als expert en op het andere moment deelt men ervaringen als klant. Meshworking wordt dat ook wel genoemd. Nieuwe waardecreatie ontstaat hier door de mobiliteit van deze mensen. En dat is hard nodig, want ons tijdsgewricht toont aan dat de oude systemen, organisatie structuren en productie- en marketing methodieken niet meer werken. Wie in economische zin wil overleven dient dus de nieuwe manier van waardecreatie te omarmen.

Deel dit artikel met anderen
Ronald van den Hoff - Directeur-eigenaar Mindz.com & CDEF Holding BV
Ronald van den Hoff is horeca- en internetondernemer en enthousiast webtrend-strategist. Hij is oprichter van Mindz.com en publiceert columns op diverse toonaangevende platforms. Hij is regelmatig gastspreker op de Erasmus Universiteit Rotterdam en andere opleidingsinstituten.
Zie zijn blog en linkedin profiel voor meer informatie.
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!
De reacties zijn gesloten