Het Nieuwe Werken bij SNS REAAL: Raad van Bestuur en Directeurs als ambassadeurs

Door Manja Jongsma van SNS REAAL - 8 februari 2011
4 Reacties

Geen eigen kamer meer, stukken lezen vanaf het scherm en (video)chatten met de secretaresse; de Raad van Bestuur en directies geven bij SNS REAAL het goede voorbeeld. Sinds september oefenden zij al met Het Nieuwe Werken en nu zijn ze als eerste over naar een nieuwe, geheel verbouwde werkvloer op het hoofdkantoor in Utrecht. Een unieke aanpak, waarover SNS REAAL graag haar ervaringen deelt.

Ik geef toe: je krijgt de Raad van Bestuur en directies niet vanzelf aan Het Nieuwe Werken. De meeste medewerkers hechten waarde aan hun werkplek, maar de directeuren hun eigen kamer laten opgeven – de ene met nog fantastischer uitzicht dan de andere – ligt toch net wat gevoeliger. Hoe kan ik snel iets aan mijn secretaresse vragen als ik die eerst moet zoeken? Hoe kan ik al die stapels vergaderstukken digitaal doornemen? Waarom zou ik elke keer van plek wisselen, alles kan toch prima in mijn eigen kamer? Is Het Nieuwe Werken wel zo geschikt voor deze groep?

Patronen doorbreken

Ondanks dit soort twijfels gingen de Raad van Bestuur van SNS REAAL en directieleden van SNS Bank en REAAL de uitdaging aan en lopen zij nu met hun laptop van de ene plek naar de andere, afhangend van wat het doel van hun activiteit is. Om ook vanuit huis te kunnen werken en bijvoorbeeld deel te kunnen nemen aan vergaderingen, volgden zij workshops om optimaal te kunnen profiteren van de technische hulpmiddelen van HNW. Starre werkpatronen werden doorbroken en de secretariaten hadden hun handen vol aan het opruimen van de stoffen mappen en containers vol papier. En nu hebben ze dus hun intrek genomen in de volledig volgens Het Nieuwe Werken uitgeruste werkvloer.

Natuurlijk was het af en toe even behelpen. Tijdens de oefenperiode vertoefde men drie maanden lang op een tijdelijke vloer, wat feitelijk meer weg had van een ouderwetse kantoortuin. En zit je als bestuurslid vol goede moed met laptop op schoot op Schiphol of in een Amerikaans Hilton-hotel, blijkt de verbinding niet op openbare netwerken te werken.

Saamhorigheid

Positieve geluiden overheersen. Voorheen zaten de directieleden elk in hun eigen kamer, verdeeld over twee verdiepingen. Nu komen ze elkaar vaak tegen. Men stond zelf te kijken van de saamhorigheid die op de tijdelijke werkvloer ontstond. Dat maakt het gemakkelijk om even wat af te stemmen en het is nog gezellig ook.

Thuis wordt er regelmatig even overlegd via de webcam. En al snel kregen de heren door dat ze hun secretaresse sneller bereiken via de chat dan aan hun bureau.
Ook de secretariaten hebben een grote ontwikkeling doorgemaakt. Was voor hen thuiswerken vroeger nog ondenkbaar, dat is nu veranderd. En al is het nog lang niet zo ver, de dames kijken uit naar een papierarm tijdperk.

Bloggen over Het Nieuwe Werken

Beginnen bij de top is zeker niet de makkelijkste manier om Het Nieuwe Werken in te voeren. Maar als het eenmaal lukt, wel heel doeltreffend. De directieleden bloggen er sinds kort op los op het intranet van SNS REAAL. Naast voetbal en hun gezin is Het Nieuwe Werken in de blogs een terugkerend thema. Daarmee is de boodschap binnen SNS REAAL duidelijk: Als ‘zelfs’ de Raad van Bestuur en directies het kunnen, dan komt het wel goed met HNW.

Hoe ziet dit alles eruit?

Benieuwd hoe dit alles eruit ziet? Neem hieronder een kijkje, we delen graag de ervaringen.

YouTube voorvertoningsafbeelding

Deze blog kwam mede tot stand door Suze Krijnen.

Deel dit artikel met anderen
Manja Jongsma - Programmadirecteur SNS REAAL
Manja Jongsma is binnen SNS REAAL verantwoordelijk voor de invoering van Het Nieuwe Werken. Hiervoor is zij binnen diverse bedrijven eindverantwoordelijk geweest voor het Human Resources Management. Ook werkte zij als consultant voor KPMG. Haar passie is het veranderen van organisaties.
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!

4 reacties


    Jurjen vd Broeck zegt:

    Zoals het hoort! Goed ambassaduers-schap det goed volgen.

    Daarbij is het geven van vetrouwen & respect vanuit RvB en directeurs de basis voor HNW.

    Bas van de Haterd zegt:

    Ik ben benieuwd, heeft de RvB van SNS, net als die van de Rabo, ook zijn benzineslurpers moeten inleveren voor auto’s met maximaal… C label geloof ik? Dus geen A6 meer? Of is duurzaamheid geen onderdeel van SNS van HNW?

    Suze Krijnen zegt:

    Hallo Bas,

    Ook SNS REAAL heeft het milieuaspect hoog in het vaandel staan. Er is sinds kort een nieuwe autoregeling van kracht waarbij de autokeuze zelfs beperkt wordt tot maximaal energielabel B. Dit geldt voor iedereen die een nieuwe leaseauto gaat uitzoeken, dus ook voor de RvB.

    Dan zegt:

    Mijn ervaringen met sns reaal zijn ook ronduit goed. De spaarrekeningen hebben vaak een goede rente.