Het Nieuwe Werken: stel groeicoaches aan [#KRHNW]

Door Receptenboek Het Nieuwe Werken van - 7 oktober 2011
Reacties gesloten

Klein receptenboek Het Nieuwe WerkenMet dank aan e-office en work21 publiceert Het Nieuwe Werken Blog iedere week een of meerdere hoofdstukken uit het boek ‘Klein receptenboek voor Het Nieuwe Werken’. In het boek geeft Roland Hameeteman samen met Gonny Vink en Ben Kuiken 49 praktische recepten voor Het Nieuwe Werken. De recepten bieden houvast en inspiratie om vanuit verschillende invalshoeken te starten met Het Nieuwe Werken.

Iedereen wil groeien. In kennis, vaardigheden, wijsheid… Dat is mooi, want als medewerkers groeien, dan groeit de organisatie vanzelf mee. Het gaat echter niet altijd vanzelf. Daarom hebben wij groeicoaches, die anderen helpen met groeien.

Klein Receptenboek Het Nieuwe WerkenBinnen e-office hebben we een aantal jaren geleden het fenomeen ‘groeicoach’ geïntroduceerd. Dat is een collega die anderen helpt zich te ontwikkelen. Wij denken namelijk dat het in de menselijke aard zit om te willen groeien. Mensen willen zichzelf verrijken, verbeteren, leren, wijzer worden, kortom: groeien als kool. Dat past ook in deze tijd. ‘Een leven lang leren’ is niet voor niets een slogan waarmee de overheid probeert mensen zo lang mogelijk voor de arbeidsmarkt te behouden.

Klein Receptenboek Het Nieuwe WerkenEen hart vol van

Maar ondanks het feit dat vrijwel iedereen wil groeien, weet niet iedereen hoe dat moet en in welke richting dan. Wat wil je nou bereiken in dit leven? Veel mensen zullen je het antwoord schuldig blijven. Ja, een beetje prettig leven, voldoende geld, af en toe een mooie reis maken en liefst ook nog een beetje interessant werk. Prima, als dat je doel is en je er gelukkig van wordt, wie zijn wij dan om je dat te ontzeggen? Maar vaak blijft interessant werk niet voor lange tijd even interessant. Als je een kunstje een paar keer hebt gedaan, dan wil je wel weer eens iets anders. Een uitdaging, zoals dat heet. Maar hoe? En waarheen?

Groeicoaches helpen je om dat boven tafel te krijgen. Ze luisteren naar je en proberen samen met jou je passie te ontdekken. Wat wil je nou echt? Daar hebben ze een aantal hulpmiddelen voor. De belangrijkste instrumenten die ze voorhanden hebben, zijn: goed luisteren en vragen stellen. De meeste mensen willen namelijk maar al te graag over hun passie praten, want daar is hun hart tenslotte vol van. Dus door die passie te delen met iemand anders, in dit geval je groeicoach, ben je eigenlijk al een heel eind.

Klein Receptenboek Het Nieuwe WerkenPersoonlijke missie en visie

Die groeicoaches helpen je dus je persoonlijke missie en visie te vinden en die te vertalen in concrete doelen. Hierover in het volgende recept meer. Voor dit recept is het nog wel belangrijk om de positie van de groeicoach duidelijk af te bakenen. Het gaat hier dus niet om je manager of om een HR-medewerker. Het is een collega die heeft aangegeven dat hij graag anderen wil helpen groeien en die daarin getraind wordt. Het enige dat de groeicoach doet, is het groeiproces ondersteunen en bevorderen. Als je bijvoorbeeld een cursus wilt volgen omdat dat past binnen je groeiplan, dan zul je nog altijd toestemming moeten vragen aan je manager. Dat gesprek zul je ook zelf moeten aangaan, want het is jouw groei. Daar blijf je zelf verantwoordelijk voor.

Volgende week recept 12: Maak individuele groeiplannen; Groeibakgroenten speciaal. Lees het vorige recept: Geef en ontvang feedback; Coupe Kritiek of begin bij het eerste recept van Klein receptenboek voor Het Nieuwe Werken.

Deel dit artikel met anderen
Receptenboek Het Nieuwe Werken -
Roland Hameeteman, auteur van het succesvolle boek 'De kracht van mensen', geeft samen met Gonny Vink en Ben Kuiken 49 praktische recepten voor het nieuwe werken.
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!