Hoe kun jij Het Nieuwe Werken toepassen?

Door Arjan Hooiveld van Arjan-Hooiveld.nl - 22 oktober 2009
Reacties gesloten

Het Nieuwe WerkenEen flexibele werkplek inrichten, de juiste technologische middelen aanschaffen, even wat afspraken maken met je werkgever of opdrachtgever over resultaatgericht werken en klaar. Makkelijk gezegd! Maar is het wel zo gemakkelijk?

Wat als jouw bedrijf nog niet over HNW heeft nagedacht, hoe kan je dan toch praktisch met Het Nieuwe Werken beginnen?

Vraag je af of jij een Kenniswerker bent

Nog niet iedereen profiteert van de grote voordelen die tijd- en plaatsonafhankelijk werken biedt. Bij veel bedrijven en organisaties heeft men zelfs nog niet eens stilgestaan bij de mogelijkheden. Of wat er allemaal  moet gebeuren voordat er slimmer en efficiënter gewerkt kan worden.

Bovendien, wat is een kenniswerker? Op basis van schattingen komen zo’n vier van de acht miljoen werkende Nederlanders in aanmerking voor de kwalificatie kenniswerker. Een groot aantal  van deze professionals is zich daar nog niet eens van bewust. Heb jij al nagedacht of jij een kenniswerker bent?

Ontdek de voordelen

Voor veel kenniswerkers is het juist enorm interessant om de voordelen van slimmer, effectiever en efficiënter werken te ontdekken. Waarbij het ook aan de kenniswerker in kwestie zelf is of hij of zij over de juiste karaktereigenschappen beschikt om volgens het concept van Het Nieuwe Werken zijn of haar werk vorm te geven. Er is immers een bepaalde zelfstandigheid en discipline vereist. Bovendien zijn er nu eenmaal mensen die het liefst van half negen tot vijf op een kantoor zitten, om daarna ‘de knop om te schakelen’.

Voor wie werken juist een toegevoegde waarde is voor zijn of haar ontwikkeling en zelfontplooiing, mensen die graag effectiever en efficiënter met beschikbare tijd om willen gaan, kan een nieuwe inrichting van de werkactiviteiten juist een nieuwe start betekenen. Wat is er leuker dan je werk met plezier in te vullen – waar en wanneer jij dat wilt – en af te kunnen stemmen op jouw persoonlijke wensen?

Door beter gebruik te maken van de mogelijkheden om tijd- en plaatsonafhankelijk te werken, is dat ook voor jou mogelijk.

Praktische handleidingen

Jochem Kin schreef onlangs op Het Nieuwe Werken Blog “Hoe je baas in vijf stappen te overtuigen van Het Nieuwe Werken“. Het is natuurlijk  mooi als mensen vanuit een intrinsieke motivatie Het Nieuwe Werken willen gaan toepassen.

Gelukkig zijn er in de praktijk ook al een hoop initiatieven met handige stappenplannen en actielijsten, zoals:

Zo wordt het gemakkelijker om Het Nieuwe Werken ook bij andere bedrijven en organisaties bespreekbaar te maken en in te (laten) voeren.

Manage verwachtingen

Het is bij het aangaan van Het Nieuwe Werken van groot belang om wederzijdse verwachtingen te managen. Verder is het verstandig om goede afspraken te maken over bereikbaarheid, beschikbaarheid, werkruimten van de werknemer. Het Telewerkforum stelt zelfs voor om dit in een ‘e-werkcontract’ vast te laten leggen, als aanvulling op de normale arbeidsovereenkomst. Hierin worden zaken opgenomen als:

  • Welke onderdelen van het werk geschikt zijn voor e-werken
  • Welke ondersteuning er vanuit het bedrijf komt (facilitair, flexibele werkplek, ergonomische en technologische middelen, apparatuur)
  • Welke vergoeding er voor gemaakte onkosten voor het e-werken wordt gegeven
  • Wat de minimale verwachte aanwezigheid op kantoor is (i.v.m. de betrokkenheid en sociale aspecten)
  • Eventuele geheimhouding en beveiliging bedrijfsgegevens
  • Eventuele aansprakelijkheid bij schade (computervirussen, beschadiging bedrijfsmiddelen, etc.)

Andere bedrijven, zoals bijvoorbeeld het consultancybedrijf Boer & Croon NexTrategie, geven de indivuele medewerker volkomen vrijheid en maakt alleen resultaatafspraken, zonder bovenstaande aspecten in een overeenkomst vast te leggen. Wellicht dat dit met de aard van het werk te maken heeft, maar het geeft aan dat er per werk, bedrijf of branche aanzienlijke variatie mogelijk is.

Draag bij aan Win-Win

Het Nieuwe Werken leidt in de praktijk tot meer arbeidsvreugde en plezier en minder ziekteverzuim, zo blijkt uit diverse onderzoeken. Het geeft de mogelijkheid om je werk beter op je persoonlijkheid en levensstijl af te stemmen. Op macroniveau leidt een gevarieerder woon-werkpatroon  tot minder files en uitstoot van CO2. En, flexibele manieren van werken en slimmer werken leiden bewezen tot een hogere productiviteit.

Natuurlijk zal  niet iedereen op korte termijn alle aspecten van Het Nieuwe Werken kunnen realiseren. Dat is niet realistisch en niet altijd mogelijk. Maar er zijn in ieder geval genoeg handvatten en ideeën beschikbaar om alvast stappen te zetten om – delen van – Het Nieuwe Werken toe te passen.

Deel dit artikel met anderen
Arjan Hooiveld - Contentmanager en medeoprichter van HNWBlog
Arjan Hooiveld is medeoprichter van Het Nieuwe Werken Blog en de man achter Werken20.nl. Hij is adviseur digitale media, contentmanager en projectcoördinator en heeft diverse lezingen en presentaties gegeven over Het Nieuwe Werken.
Meer informatie vindt u op zijn website, zijn linkedin profiel en zijn twitter pagina.
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!