Het nieuwe werken voor 3D-ontwerpers: allemaal dankzij technologie
Wanneer de behoeften van ontwerpers en gebruikers veranderen, moet ook ontwerpsoftware mee evolueren. Ook voor 3D-ontwerpsoftware is dat het geval. Mobiele toestellen, cloud computing en BYOD (Bring Your Own Device) zijn slechts enkele technologische evoluties waar we rekening mee moeten houden. De komende jaren mogen we dan ook een en ander verwachten.
Van papieren tekeningen naar tablets
Papieren tekeningen blijven belangrijk. Toch gebruiken steeds meer ingenieurs, bouwkundigen en ontwerpers hun tablets of desktops op de werkplaats. En dat is logisch, want via cloud computing zijn de grenzen van de kantooromgeving steeds vager geworden. Op het bouwterrein zijn documenten immers nog steeds te raadplegen, waardoor men veel sneller kan schakelen. Bovendien zijn mobiele toestellen steeds geavanceerder geworden en bieden ze veel meer mogelijkheden.
Daartegenover staan dan weer de vroegere A0-tekeningen waarop men handmatig veranderingen aanbracht om vervolgens terug te koppelen naar de tekenkamer… Tja, dan is het niet onlogisch dat mobiele toestellen steeds vaker de papieren tekeningen vervangen. Uiteraard zullen papieren tekeningen nooit verdwijnen, maar ook hier lijken mobiele toestellen een steeds belangrijkere rol te spelen.
Ook op andere manieren beïnvloeden mobiele toestellen het gebruik van 3D-ontwerpsoftware. Ze worden immers gebruikt om foto’s aan tekeningen toe te voegen, waardoor de duidelijkheid toeneemt. Denk hiernaast aan laserscans waarmee 3D-objecten worden opgeladen die als basis dienen voor de ontwerpsoftware. Veel eenvoudiger!
Snel simuleren dankzij cloud computing
Voor 3D-ontwerpers was de rekenkracht van een toestel altijd al belangrijk. Er moeten immers zware berekeningen en simulaties worden gemaakt. Zelfs op de duurdere computers kon een simulatie soms enkele dagen in beslag nemen. Toch lijkt daar verandering in te komen.
Intussen heeft cloud computing zijn intrede gemaakt. De software wordt daarbij gerund op de servers van de softwareleverancier die dan ook veel krachtiger zijn dan de gebruikte toestellen die enkel maar het beeld hoeven binnen te halen. Zelfs smartphones of tablets kunnen zo de ingewikkelde berekeningen ‘maken’. Simulaties die vroeger dagenlang duurden, zijn nu al na enkele uren gepiept. En dat vanaf het eigen thuiskantoor.
Virtual reality en 3D-printing zijn de toekomst
Ook in de toekomst gaat de digitalisering een en ander wijzigen. Zo vermoedt men dat virtual reality het 3D-model nog tastbaarder zal maken. Dan zal men bij de klant langs kunnen gaan om alles levensecht te projecteren.
Maar volgens Jean-Pierre van Gastel, Technical Sales Specialist bij Autodesk, schuilt het meeste potentieel misschien nog wel in de professionele 3d printer. Zo gaf hij althans in een recent interview aan: “Ik verwacht dat 3D-printing de ontwerpwereld de komende tien jaar drastisch gaat veranderen. […] Stel je eens voor dat elk ontwerp om je heen kan worden vastgelegd en geprint in 3D.”
Hoe dan ook zijn 3D-printers de laatste jaren steeds betaalbaarder geworden. Met prijzen die schommelen tussen vijf- en zesduizend euro is de nieuwe Ultimaker s5 nog steeds geen speeltje voor communicanten. Maar als je weet dat de eerste modellen tien jaar geleden al snel enkele tienduizenden euro’s kostten, is het niet onlogisch dat we het nu pas vaker zullen zien verschijnen in de 3D-ontwerpwereld.