Het Nieuwe Werken: weg met het idyllische plaatje

Door Kim Castenmiller van Kimverandert - 7 februari 2011
8 Reacties

Het Nieuwe Werken is een ‘hot’ onderwerp in de media. Steeds weer worden artikelen visueel ondersteund met een idyllisch tafereeltje. Met je laptop in een hangmat en wuivende palmbomen op de achtergrond. Zittend op een rots met uitzicht op een prachtig verlaten berglandschap. Maar is dit wel reëel?

Technisch kan het allemaal – de bergen in of het strand op met je laptop. Ook werken in de trein is goed mogelijk. De meeste treinen hebben een WiFi verbinding. Dat het allemaal kan is prachtig, maar de praktijk is weerbarstiger. Wiebelende treinen en laptops die van je schoot rollen. Pijn in je nek na stoeien met je laptop in die hangmat. Verre van idyllisch dus.

In de praktijk betekent Het Nieuwe Werken voor veel medewerkers dat ze één dag in de week thuis werken. En dan het liefst wel tussen negen en vijf, want anders ben je niet bereikbaar en vragen collega’s zich af of je wel écht aan het werk bent? Ze zien je al in een hangmat liggen – zonder laptop. Ook is het een luxe wanneer je thuis een werkplek mag inrichten op kosten van de baas. Als je die ruimte al hebt. Want in een gemiddelde eengezinswoning met gemiddeld 2,4 kinderen, is er vaak helemaal geen plek waar je deze thuiswerkplek kan inrichten. Of thuiswerken is geen optie met een thuisblijvende partner die vindt dat je ‘toch wel even gezellig kunt koffiedrinken of een boodschap doen’. Je bent toch thuis?
Kortom, er zit een keerzijde aan al die mooie nieuwe vrijheden. Tijd voor een aantal bezinningsvragen.

De belangrijkste vraag: wil ik dit wel? Als ik het strand op ga, wil ik hooguit een tijdschriftje lezen en zeker niet op mijn laptop werken. En als ik de bergen in ga, dan kom ik daar om de natuur te bewonderen, te genieten en mezelf op te laden. Niet om even wat mails te beantwoorden. We hebben allemaal op zijn tijd een complete ‘switch off’ nodig. 24/7 bereikbaar zijn, toegang hebben tot internet en kunnen werken, geeft niet de afstand die we af en toe nodig hebben. We moeten onze harde schijf regelmatig kunnen laten afkoelen, om vervolgens, wanneer we weer op stoom zijn, extra snel en scherp te kunnen acteren. Om maar te zwijgen over de versnipperde aandacht. Denk aan ouders in de speeltuin die heel efficiënt wat mailtjes aan het wegtikken zijn. Die zijn niet echt aanwezig.

Is Het Nieuwe Werken dan allesbehalve idyllisch? Dat ook weer niet. Het Nieuwe Werken gaat praktisch gezien wel over tijds- en plaatsonafhankelijk werken. In essentie gaat het over vrijheid, verantwoordelijkheid en vertrouwen. Dat is zeer welkom in een tijd waarin we doorgeslagen zijn in regels en procedures, wantrouwen en controleren. Een tijd waarin systemen leidend zijn geworden in plaats van ondersteunend. Het doel en middel met elkaar verward zijn. We zijn eraan toe onszelf te ontdoen van de restanten van het industriële tijdperk, het tijdperk waarin we naar fabrieken gingen en met onze handen werkten.

Het is tijd voor ‘empowerment’, met respect voor vakmanschap en ruimte voor de professional. De medewerker was al verantwoordelijk geworden voor zijn eigen ontwikkeling en loopbaan. Geen ‘lifetime employment’ meer, maar zorgen dat je mobiel bent en blijft. Bij het vergroten van je eigen marktwaarde komt nu het zelf verantwoordelijk zijn voor je eigen productiviteit.

Daarmee vraagt Het Nieuwe Werken om bewustwording. In het industriële tijdperk kenden we een machine die uitging, of een dicht kantoor. Van buitenaf, door de organisatie, werd bepaald wanneer en waar we werkten. En daar lag ook de begrenzing. Werken in de nieuwe tijd waarin je brein het grootste instrument is geworden en begrenzing vanuit jezelf zal moeten komen, vraagt dat je weet hoe je eigen brein werkt. Weten wat productiviteitsverhogend voor jou werkt en wat productiviteitsverlagend. En dus weten waar je energie van krijgt en wat je energie kost. Hoe je met je eigen energiebalans om moet gaan. Werken in de nieuwe tijd vraagt dat je je eigen structuur aanbrengt en nieuwe gewoonten creëert. Een hele weg dus dat Nieuwe Werken. Verre van idyllisch.

Deel dit artikel met anderen
Kim Castenmiller - Organisatieontwikkelaar
Kim Castenmiller is organisatiepsycholoog. Na haar studie heeft ze diverse functies vervuld bij ABN AMRO op het snijvlak van mens en organisatie. Sinds 2007 begeleidt Castenmiller verandertrajecten in verschillende bedrijven. Ze is medeoprichter en eigenaar van Veranderpit. Talent + Energie = Verandering'. Veranderpit bewerkstelligt transformatie door ieders talent te benutten en de energie in management- en HR-instrumenten te vergroten. Werken en leren in één aanpak met als doel een concreet veranderresultaat. Kim is tevens auteur van Generatie aan het werk (2009) en Geef je organisatie toekomst/ (2012), geschreven met co-auteur Dirk Anton van Mulligen.
Zie haar blog voor meer informatie.
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!

8 reacties


  Jacob Jan Voerman zegt:

  Ik hoop dat het nieuwe weren er toe gaat leiden dat we wat meer los gaan komen van oude functieomschrijvingen. Zo kunnen mensen zich meer gaan richten op dat waar ze echt goed in zijn. ik zie nog te veel mensen weggepropt in functies waar ze zich niet in kunnen ontplooien.

  Marja Ruijterman zegt:

  Ja, het zal voor velen wennen zijn en een nieuwe manier van leven. Zoeken naar de balans…
  Onzekerheid in het begin misschien. Zoeken hoe je er op een prettige manier gebruik van kunt maken.
  Je eigen manager zijn en jezelf motiveren. Het kan ook een enorme boost geven aan je energie en inspiratie. Iemand vertelde me van de week dat ze nu in drie uur doet wat ze op kantoor in acht uur doet. Met minder energieverlies en met meer zin.
  Voor managers een uitdaging in het nieuwe leiderschap. Minder controle en meer vertrouwen. Een hele uitdaging.

  Flexkantoor Kamer52 zegt:

  HNW is geen keuze tussen thuiswerken en op een gesloten kantoor werken binnen standaard uren. Nieuwe concepten hiervoor schieten nu eenmal als paddestoelen uit de grond, een vorm voor ieder’s smaak. Bij ons gaat het om cowerken, een gemeenschap van deelnemende mensen die elkaar versterken, en gebonden aan een globale netwerk op zo’n manier dat je je over heel de wereld gebruik van een cowerk ruimte kan maken met de Coworking Visa. Maar er zijn er ook flexiebel kantoors, executive suites, Seats2meet, en ook natuurlijk de bibliotheken, restauranten, en anderen die werkgelegenheid aanbieden.

  Onze techniek heeft nog altijd onze ideeën over werk gevormd, zoals jij nu zegt. Eigenlijk werd bijna iedereen voor resultaat betaald voor de industriële revolutie. Het was een van de innovaties van HNW 1.0 (de fabriek), op uren betaald worden.

  Kees Froeling zegt:

  Belangrijk is het maken van keuzes. Een dag in de week thuiswerken tussen 9-5 is voor mij geen HNW. Voor anderen kan dat juist wel HNW zijn. Het is juist telkens de vraag stellen: wat wil ik gedaan hebben en waar kan ik dat het beste doen? Heb ik daar anderen voor nodig en zo ja, hoe kan ik dan het beste met ze samenwerken?
  Een mobieltje heeft een uitknop, al weten velen die niet meer te vinden. Daarmee ook een van de grootste gevaren: altijd en overal kunnen werken, en daardoor maar door denderen met beperkt resultaat. Tijd voor zelfsturing. Wanneer durf jij jezelf af te schakelen?

  C Hoppe zegt:

  Je kunt je dag ook indelen in blokken, waardoor je zelf het gebruik van allerlei tools en media organiseert. Daardoor wordt het minder chaotisch en kun je toch van de natuur en kinderen genieten. Dan raakt de harde schijf ook niet over verhit

  Martijn Reintjes zegt:

  HNW kan best een idyllisch plaatje zijn. Ik heb een tijdje aan het strand in de Dominicaanse Republiek gewerkt. Erg ontspannend en inspirerend. Wat me het meeste opviel aan daar werken is dat als iets niet lukt en je wat gestresst raakt, je even opkijkt naar de zee en alles gelijk kunt relativeren. Probeer dat maar eens te doen in je 2×2 kantoortje!

  Herman Maes zegt:

  Nomad Working heeft inderdaad nog een mentaliteitswijziging nodig bij zowel werknemers als werkgevers.

  Als consultant heb ik zelf gelukkig de ruimte gevonden om meer Nomad working achtig te gaan werken en dit heeft me dan ook ertoe aangezet om een blogpost erover te schrijven http://www.dailybits.be/item/nomad-working-kantoor-in-je-tas/

  Dennis Kroese zegt:

  Wat zijn eigenlijk de bezwaren tegen een wettelijke afkadering van HNW? http://bit.ly/ggWtWA