Het nieuwste telewerken: enter robotics

Door Geke Ludden van Novay - 19 februari 2010
Reacties gesloten

Voor een project over ‘mobile robots for ambient assisted living’, ofwel mobiele robots die diensten in huis aanbieden, ben ik onlangs de wereld van de mobiele robots ingedoken. Iedereen kent ze wel, van die rondrijdende, grappig piepende ‘wezentjes’ a la R2D2 uit Star Wars. Ik was aangenaam verrast toen bleek dat dit voor mij nieuwe terrein al overlap vertoonde met een ander thema dat mijn aandacht heeft: Het Nieuwe Werken.

Voor werknemers op afstand

Eén van de service robots met een duidelijke toepassing die momenteel ontwikkeld worden is namelijk de Texas robot van Willow Garage. Toen bij Willow Garage een nieuwe engineer kwam werken die op afzienlijke afstand van het bedrijf woont bedacht het bedrijf de Texas robot om de nieuwe werknemer op afstand aanwezig te laten zijn. De Texas robot is voorzien van een LCD scherm op een paal die op wieltjes staat en is verder voorzien van een camera en speakers (zie afbeelding). Op het LCD scherm is de werknemer die op afstand werkt te zien.

De werknemer kan vanuit huis, of vanuit welke plek dan ook, zelf de robot besturen en laten rondrijden door het bedrijf. Op het scherm is zijn gezicht te zien en door middel de camera kan de bestuurder van de robot zien wat er in het bedrijf gebeurt. Dit filmpje laat goed zien hoe de Texas robot werkt:

Verbonden via techniek

Volgens de medewerkers van Willow Garage heeft de Texas robot ervoor gezorgd dat de medewerker op afstand goed verbonden blijft met de overige medewerkers. Via de Texas robot kan de medewerker op afstand deelnemen aan besprekingen, vragen stellen, maar ook een praatje maken als hij iemand in de gang ‘tegenkomt’. Zo maakt hij echt deel uit van het team ook al is hij bijna nooit fysiek aanwezig op het bedrijf.

Willow Garage doet momenteel onderzoek naar de effecten van meerdere Texas robots binnen een bedrijf. Zou het nog steeds werken als niet één maar een flink aantal medewerkers via een robot ‘aanwezig’ is? Ik denk dat er zeker een maximum zit aan het percentage medewerkers dat via een robot aanwezig is ten opzichte van dat wat fysiek aanwezig is. Of zouden we in de toekomst allemaal als robots rondrijden of lopen in een andere wereld en wordt Avatar toch werkelijkheid?

Deel dit artikel met anderen
Geke Ludden - Researcher bij Novay
Geke Ludden heeft een achtergrond in Industrieel Ontwerpen en behaalde 2008 haar PhD op de Technische Universiteit in Delft. In haar werk richt zij zich op ontwerpen voor sociale cohesie en het evalueren van concepten die de werkomgeving veranderen.
Zie haar linkedin profiel voor meer informatie.
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!
De reacties zijn gesloten