Het success van Lendl is geen toevalligheid

Door Richard Wibbelink van Aho & Nooitmeervergaderen - 26 augustus 2020
Reacties gesloten

Ivan Lendl, de held van mijn jeugd. Zoals Patrick Roest z’n zilverkleurige handschoentjes heeft, draagt Lend extra lange witte zweetbanden om zijn polsen. Stoicijnse blik. Geen poespas. Altijd in vorm. Meer dan welke andere tennisspeler heeft hij continue en heel systematisch gewerkt aan datgene dat nodig is om constant te presteren op topniveau.

Volgens Boris Becker is Lendl een pionier in zijn sport en de eerste 100% complete tennisspeler die er alles aan deed om beter te worden van zijn racket tot aan zijn fysiotherapeut en zijn voedingschema’s. In tegenstelling tot de artiest en zijn grote rivaal John McEnroe, is Lendl de man van toewijding, innovatie, structuur en rituelen.

Zijn rituelen op het veld – het aantal keren dat hij de bal stuitert, de manier waarop hij zijn snaren telkens recht maakt – zijn doelgericht en onveranderlijk. Zijn rackets zijn bespannen, verzwaard en uitgebalanceerd volgens nauwkeurige specificaties. Hij volgt zijn dieet nauwgezet, hij laat zijn bloed regelmatig controleren om er zeker van te zijn dat hij precies krijgt wat hij nodig heeft, en hij doet powernaps volgens een vast schema. En dat al in de jaren ’80….

Naast het verbeteren van de fysieke aspecten van zijn tennisspel werkt Lendl ook aan zijn mentale ontwikkeling. Hij weet dat de volledige focus op zijn tennisspel nodig is om de allerbeste te worden. Door de berg aan prikkels die hij elke dag te verwerken krijgt te reduceren, ontwikkelt hij een focus die ervoor zorgt dat hij aandacht geeft aan die zaken die hij zelf kan beïnvloeden. Zo verschijnt hij niet frequent in het uitgaansleven, zijn er geen verhalen over uitbundige feesten, is hij niet degene die grapjes maakt op de tennisbaan. Hij werkt met veerkracht, dag in dag uit aan het verbeteren van zichzelf, en zijn omgeving op weg naar zijn grote doel.

Toewijding, innovatie, structuur en rituelen in ons werk

Toewijding, innovatie, structuur en rituelen in ons werk

Werk is niet hetzelfde als topsport natuurlijk. Wel kunnen wij als stervelingen leren van een groot voorbeelden in de sport als Lendl. Het gaat er niet om alles wat hij doet maar klakkeloos over te nemen. Ik krijg wel altijd inspiratie van dit soort sportverhalen en probeer dan enkele ideeën of wellicht 1 idee hiervan over te nemen naar mijn eigen (werk)leven.

Toewijding aan en innovatie om steeds beter worden is een belangrijk voorwaarde voor succes. Er zijn maar weinig succesvolle ondernemers of professionals die niet keihard werken. Maar wat is “keihard”? Keihard is niet per se 80uur per week er in stoppen, keihard gaat over veel werken en het regelmatig  afstand nemen, verbeteren en vernieuwen. Zoals Covey al lang geleden heeft geadviseerd: “Sharpen the Saw” – als 7e eigenschap voor succes.

Bedenk en bespreek eens in welke 3 dagelijkse of wekelijkse activiteiten je echt goed moet zijn om de beste te kunnen worden in je vak. Welke kennis en vaardigheden zijn cruciaal voor succes in jouw branche? En wat kan je doen om hier regelmatig aandacht aan te geven en zo steeds beter in te worden?

Structuur en rituelen. Wanneer je gezond leeft, zit je beter in je  vel, heb je meer zelfvertrouwen en zit je vol energie om iedere ochtend aan een mooie dag te beginnen. Op deze manier ben je waarschijnlijk een betere partner, ouder, ondernemer, manager, werknemer, vriend of buur.

Aangezien iedereen zijn eigen gevoel en waarde van gezondheid heeft, is het niet vast te stellen wat een gezonde leefstijl nu precies inhoud. Er bestaat geen algemene gezonde leefstijl waar iedereen zich goed bij voelt. De basis is voor iedereen wel hetzelfde. Excellente prestaties leveren en volhouden is alleen mogelijk als je 3 rituelen ontwikkelt:

1. voeding
2. bewegen
3. rust

Ik hanteer een eenvoudige regel bij voeding die voor veel van ons relevant is: minder verzadigd vet, suiker en zout – meer water, groente en fruit. Drie keer per week een uur intensief sporten en elke dag ongeveer een halfuur rustig lopen is mijn motto waar het om beweging gaat.

En rust, ja rust, dat is voor velen van ons best lastig. Hoe zorg je ervoor dat je elke dag herstelt en zo met volle energie de volgende dag weer kan starten. Slaap is dan uiteraard super belangrijk. Verbeter je slaap door na het avondeten niets mee te eten, door elke avond op tijd en eenzelfde tijd naar bed te gaan, en op een vast tijdstip op te staan. Ook tijdens de dag kan je af en toe terugschakelen en zo tot rust komen. Loop eens naar buiten zonder telefoon en maak een korte wandeling. En zorg dat je tussen afspraken door even kort kan herstellen. Bijvoorbeeld door even voor je uit te kijken, of je ademhaling te tellen. 

Hoe kan je je nu steeds een beetje die Lendl energie voelen en blijven voelen? De uitdaging is om meer en meer gezonde gewoonten te ontwikkelen en met meer en meer ongezonde gewoonten te stoppen. Ofwel, wat ga je meer, en wat ga je minder doen de komende weken….

Deel dit artikel met anderen
Richard Wibbelink - Eigenaar
Richard is organisatieadviseur en begeleid teams en organisaties naar meer resultaat, en plezier in samenwerken. Bovendien organiseert hij leiderschapsreizen in de natuur in Nederland en in de bergen van Zwitserland; is hij docent van een coachopleiding en brengt hij vitaliteit weer terug bij mensen en teams. Richard Wibbelink werkt voor www.aho.nu en www.nooitmeervergaderen.nl.
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!
De reacties zijn gesloten