HNW doe je thuis!

Door Kees Froeling van Conclusion - 21 december 2010
3 Reacties

Vandaag is de winter officieel begonnen, Koning Winter had zijn komst al aangekondigd. Vanaf eind november heeft Nederland te maken met gladheid op de weg en het spoor. Een reden voor veel mensen om vanuit huis te werken. Vooral op twitter wordt dat dan aangemerkt als “Het Nieuwe Werken” (#HNW).

Thuiswerken

HNW wordt vaak gezien als thuiswerken. Dat thuiswerken is volgens mij niet zo nieuw. Telewerken wordt al sinds de jaren negentig van de vorige eeuw door veel mensen toegepast. Het is een onderdeel van het werk van heel veel (kennis-)werkers. Ik kom eigenlijk bijna nooit mensen tegen die voor hun werk helemaal niets vanuit huis doen. Waarom wordt HNW dan door zoveel mensen gelijk gesteld aan thuiswerken?

HNW doe je zelf

Ik denk dat een belangrijke reden ligt in de campagne van de Week van HNW, waarbij vooral aandacht was voor de instrumentele kant. Thuiswerken is makkelijk tastbaar te maken en communiceert daarom goed. Het is echter een van de gevolgen van het daadwerkelijk geven van vertrouwen aan medewerkers. Als je ze de vrijheid geeft om zelf te bepalen hoe ze hun werk doen, zullen ze wellicht een deel van hun werk thuis gaan doen. Zolang ze de afgesproken output leveren, hoe lastig die soms ook te definiëren is. Dat betekent niet dat de medewerkers die graag de hele week op kantoor zitten niet aan HNW zouden doen.

Verwachtingen

Ik kom organisaties tegen waarbij vanuit het management wordt aangegeven dat men “HNW gaat invoeren”. Als je dan doorvraagt wat men gaat doen hoor je vaak: “onze kantoormedewerkers gaan een bepaalde tijd thuiswerken”.  Doordat HNW zo platgeslagen wordt ontstaat teleurstelling binnen veel organisaties. Medewerkers die meer passie uit hun werk kunnen halen worden instrumenteel gemanaged. Jammer. Volgens mij is het goed om de verwachtingen in de organisatie rondom de verandering helder te krijgen. Immers, de mate van de tevredenheid wordt bepaald door de verwachtingen minus het resultaat. Als mensen de mogelijkheid krijgen om thuis te werken, noem dat dan ook zo.  Poets het niet op naar HNW. Het resultaat kan nog zo mooi zijn, maar als de verwachtingen te hoog zijn zal de tevredenheid er niet beter op worden. Betrek medewerkers bij het bepalen van de doelen die je wilt behalen en de manier waarop je die wilt bereiken. Dan zal je zien dat sommige organisaties kiezen voor telewerken, terwijl anderen hun eigen versie van HNW vormgeven.

Wat doe jij? HNW of thuiswerken?

Deel dit artikel met anderen
Kees Froeling - Solutionmanager Het Nieuwe Werken bij Conclusion
Kees Froeling is solutionmanager Het Nieuwe Werken bij Conclusion. Hij help organisaties met het vormgeven van hun eigen versie van HNW en het daadwerkelijk realiseren van die visie in co-creatie met zijn collega's rondom communicatie, Human Capital, Organisatie, Werkplek en ICT. Kees heeft bijgedragen aan diverse publicaties, waaronder boeken, artikelen, workshops en lezingen.
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!

3 reacties


    Job Bilsen zegt:

    treffende post Kees! Wat natuurlijk wel zou kunnen is dat deze periodes een eye-opener kunnen zijn voor mensen om te zien dat werk ook anders georganiseerd kan worden. Maar inderdaad, het kantoor inruilen voor de werkplek thuis lijkt mij inhoudelijk weinig vernieuwend…

    Joost Schrage zegt:

    De kern van Het Nieuwe Werken zit ‘m inderdaad in Vertrouwen, veel minder in praktische oplossingen. Zie ook: http://arbeidsmarkt.blogo.nl/2010/11/09/het-nieuwe-vertrouwen/

    Evert zegt:

    Zo eens. Ik was ook niet zo blij met die campagne van o.a. Microsoft. De tools hebben we al, de ruimtes en vooral de mindset nog niet en vooral dat laatste is zo belangrijk voor HNW!