HNW: vermijd files en verhoog de arbeidsproductiviteit

Door Monique Baas van Talk & Vision - 20 maart 2014
Reacties gesloten

VideoconferencingDe tijd dat iedereen van negen tot vijf op kantoor zit is voorbij. Steeds meer organisaties en werknemers kiezen voor Het Nieuwe Werken (HNW). Deze vorm van werken heeft natuurlijk veel invloed op de samenwerking tussen collega’s en de strategie binnen organisaties. We komen elkaar niet automatisch tegen bij de koffieautomaat en lopen niet meer bij iemand de kamer binnen om een korte vraag te stellen. Zowel de organisatie als werknemers zullen hun werkstijl aan moeten passen aan HNW.

Hoewel verandering vaak op weerstand stuit, biedt HNW juist vele voordelen. Zo kunnen organisaties fors besparen op reiskosten en vinden werknemers vaak een betere balans tussen hun privéleven en werk.

Werknemer: effectieve tijdsindeling
Wanneer werknemers vanuit huis werken, hoeven zij geen rekening meer te houden met eventuele files, seinstoringen op het spoor of overvolle parkeerplaatsen. Dit zorgt ervoor dat zij hun tijd efficiënter kunnen indelen en zich volledig kunnen focussen op werkzaamheden die daadwerkelijk van belang zijn. Werknemers worden dus veel productiever en doordat zij hun werkzaamheden zelf inplannen, ervaren zij minder stress. Daarnaast biedt HNW ruimte om een keer ’s avonds door te werken, wanneer er een belangrijke deadline gehaald moet worden.

Werkgever: lagere reiskosten en hogere kwaliteit
Organisaties zijn op twee manieren gebaat bij HNW: zo wordt er bespaard op reiskosten en gaat de kwaliteit van het werk omhoog. De reiskostenvergoeding om op en neer naar het werk te reizen wordt niet alleen gereduceerd, maar ook op de kosten die bij zakenreizen komen kijken kan worden gekort. Vaak hanteren organisaties namelijk reisbudgetten, maar deze worden regelmatig overschreden. Daarnaast leveren productieve werknemers meer kwaliteit. Zij raken minder snel afgeleid door collega’s die een praatje komen maken en werken eventueel ’s avonds door.videoconferencing

Virtueel samenwerken
Samenwerken met collega’s of externe partners hoeft er echter niet bij in te schieten. Hoewel men elkaar minder face-to-face spreekt, kan er via videoconferenties uitstekend met elkaar vergaderd worden. Op deze manier kan er dus worden bespaard op dure zakenreizen, maar is samenwerking met (inter)nationale of externe partners goed mogelijk. Geografische afstanden en tijdsverschillen kunnen op deze manier eenvoudig worden overbrugd.

Onderzoeksrapport
Wil je meer weten over samenwerken op afstand? Lees dan ons onderzoeksrapport ‘Samenwerken op afstand – Voordelen in beeld, maar beleid blijft nog uit’.

Deel dit artikel met anderen
Monique Baas - Marketing communicatie manager
Monique Baas is marketing communicatie manager bij Talk & Vision (100 procent dochter van KPN). Baas is betrokken bij introducties van nieuwe diensten, marketing campagnes en interne- en externe communicatie rond het thema Samenwerken op afstand: videoconferencing. En dan met name Cloud Video Services. Daarnaast is Baas verantwoordelijk voor de online marketing.
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!
De reacties zijn gesloten