HNW volgens studenten
Vandaag ontving ik een berichtje dat wel de moeite van het delen waard is op dit blog (denk ik tenminste). Er komt weer een boek over Het Nieuwe Werken aan (mogelijk). Nog één? Kon je het niet laten Bas? Nee, niet van mijn hand en ik ga hier geen eigen werk promoten.
Een groep studenten doet op dit moment een minor over Het Nieuwe Werken en onderdeel ervan is dat men hier gezamenlijk een boek over schrijft. Co-creatie tussen een hele reeks studenten, docenten en in dit geval bedrijven en gastsprekers (waar ik er overigens niet één van ben). Leuk dat er dus weer een boek komt vanuit een ander perspectief, nog leuker is dat ze het nieuwe denken hebben voortgezet. Via Tenpages wordt het namelijk ook gecrowdfund. Tenpages biedt je de mogelijkheid aandelen in het boek te kopen (tegen 5 euro per stuk). Als er voldoende verkocht zijn (het staat nu iets over de 25%) wordt het boek ook daadwerkelijk gemaakt. Uiteraard heb ik er meteen een paar gekocht, dit is een initiatief dat je moet steunen toch?
Het leuke aan dit boek vind ik persoonlijk is dat het een hele reeks aan HNW-elementen heeft. Co-creatie, niet één oppergod schrijver, gewoon met zijn allen. Crowdfunding: waarom zou je je afhankelijk maken van één mega uitgever? Nieuwe business modellen dus ook, want het is niet meer de uitgever die profiteert van het boek. Bottum up, de studenten zijn ineens de experts. Ook is expertstatus dus ineens niet meer enkel weggelegd voor de oude van dagen of mensen met grote hoeveelheden ervaring en connecties.
Het enige wat nog lijkt te ontbreken is het internationale samenwerkingskarakter (het is één hogeschool in Nederland) en dan zou het echt alle elementen hebben volgens mij. Hoewel ik natuurlijk niet weet hoe het geschreven wordt, vast niet in Google docs want de hogescholen zitten nog flink onder het juk van Microsoft software op de PC’s (misschien dat één van de studenten kan reageren op dit blog hoe men samenwerkt en welke tools men gebruikt).
Hoe dan ook, ik word hier blij van. Een mooi initiatief waar studenten laten zien dat het anders kan.
maandag, 17 januari, 2011 at 11:02
Allereerst natuurlijk leuk dat je er een stukje aan hebt willen wijden! Als antwoord op je vraag, bijna alles wordt geregeld, gemaakt en gedaan m.b.v. google docs en absoluut niet met die verschrikkelijke systemen van de hogeschool! Aan allen, steun het project en koop die aandelen!
maandag, 17 januari, 2011 at 11:10
Bedankt!
maandag, 17 januari, 2011 at 17:51
Hi Bas,
Leuk dat je aandacht aan ons project besteed, sterker nog, geweldig dat je het ondersteund als aandeelhouder en blogger.
Begrijp ik goed je volgende keer van de partij bent bij KB33?
Je bent van harte welkom!
maandag, 17 januari, 2011 at 20:08
Wat is KB33 en was ik uitgenodigd dan?
dinsdag, 18 januari, 2011 at 8:36
KB33 is blokcode voor de Minor Werken 2.0 en onze twitter #.
Ja, zie reactie van Ronald
maandag, 17 januari, 2011 at 20:17
Bas, mooi stuk, goed initiatief inderdaad!
maandag, 17 januari, 2011 at 22:21
Hi Bas,
Leuk en goed dat je aandacht besteedt aan ons boek!
We zijn ook nog opzoek naar HNW-kenners die hun visie willen geven op de manier waarop Generatie Y gaat werken volgens HNW. Heb je interesse om hier iets over te schrijven?
Bij interesse: Ik volg je nu op Twitter, als je mij ook even terugvolgt kunnen we even contactgegevens en wensen uitwisselen/DM’en.
Groet,
Ronald
dinsdag, 18 januari, 2011 at 9:03
Moet ik eens over denken. Volgens mij gaat het namelijk veel verder dan ‘de manier waarop generatie Y gaat werken’, namelijk ‘de manier waarop we organisaties structureren’. Ik ben gevraagd daar voor een young professionals congres wat over te zeggen (even kijken of dat agenda technisch gaat passen), maar volgens mij zijn de implicaties veel, veel groter dan de meeste nu denken. Echt expertise zal straks enkel nog bij de ZP’ers zitten, intern zitten de proces eigenaren en uitvoerders. Geen flexibele schil, maar een flexibele kern van het bedrijf.
Daar echter wat over schrijven? Dat is grootendeels mijn volgende boek denk ik (van human capital naar social capital) en dan word ik straks weer beschuldigd van plagiaat op mezelf te plegen (net als bij werken nieuwe stijl…) 🙂
Mijn mail adres is bas@vandehaterd.nl, dat werkt handiger voor mij 🙂
dinsdag, 18 januari, 2011 at 11:07
Het hoeft niet zozeer een lang en diepgaand verhaal te worden. Met een quote, zoals je hierboven eigenlijk al aangeeft over ZP’ers, zouden wij ook al tevreden zijn.
Ik heb zojuist via de mail gereageerd op de uitnodiging van jou en Sam om een blogpost te schrijven. Dus je hebt nu ook meteen mijn mailadres 😉
woensdag, 19 januari, 2011 at 10:12
Dank voor de tip Bas, superleuk initiatief dit en een geweldige site van Tenpages! Ik heb natuurlijk direct aandelen gekocht want ik geloof absoluut in de ‘verkoopbaarheid’ van een boek over HNW door nieuwetijdse mensen!
woensdag, 19 januari, 2011 at 14:02
Bedankt voor de tip. Heb ook even aandelen gekocht. Ben benieuwd!