Hoe creëer je de perfecte thuiswerkplek?
Of je nu in loondienst bent of als zelfstandige werkt; thuiswerken hoeft niet minder productief te zijn dan op kantoor. Zolang je de werkplek maar goed inricht.
Waar moet je op letten bij thuis werken?
Wellicht de belangrijkste voorwaarde om thuis te werken, is de plek. Een middagje thuiswerken kan prima op de bank of aan de keukentafel. Maar wanneer je serieus een aantal dagen in de week productief wil zijn thuis, dan moet je echt een plek creëren waar je niet wordt afgeleid. Denk aan een leegstaande logeerkamer, kelder of zolder. Of wanneer je het echt rigoureus aanpakt: een aanbouw of tuinhuis. Zorg in elk geval voor een ruimte die je af kunt sluiten, zodat je niet gestoord wordt door geluiden uit de omgeving.
Arboregels
Net als op kantoor gelden ook voor thuis arboregels en een inspecteur kan hierop controleren. Waar je op moet letten bij thuiswerken conform de arboregels? Denk aan ergonomisch verantwoord meubilair en apparatuur, maar ook goede verlichting.
Wat heb je nodig om thuis te werken?
Wanneer je een ruimte hebt om thuis te werken, rekening houdend met de arboregels, dan moet je nog spullen hebben. Zorg voor gepast meubilair. Dus een goed bureau met een bijbehorende bureaustoel die ergonomisch verantwoord zijn. Zet zeker één of twee kasten in de ruimte om spullen in op te bergen. Een rommelig kantoor werkt immers niet fijn. Zorg voor de juiste verlichting, dus laat je hierover goed informeren door een lampenexpert. Bij slechte verlichting krijg je sneller last van je ogen. Kies voor kwaliteit wanneer je een computer koopt. Neem je een PC, of een goede laptop? Kun je met een enkel scherm uit de voeten, dus met een laptop, of wil je liever op meerdere schermen tegelijk kunnen kijken, waardoor een PC beter is.
Verder heb je een printer nodig, en eventueel een kopieermachine. Gelukkig koop je die tegenwoordig vaak in één. Wanneer je in huis al een goede netwerkverbinding hebt, kun je overwegen je computer hierop aan te sluiten. Maar niet alle werkgevers vinden dit veilig. Daarom kun je overwegen een tweede netwerklijn aan te leggen. Ook wanneer je zelfstandig ondernemer bent, is het wellicht slim om een tweede internetverbinding te hebben naast de thuisverbinding, zodat je altijd een back-up hebt. Verder heb je een telefoonaansluiting nodig, of op zijn minst een mobiele telefoon waarop je bereikbaar bent.
Hoe bekostig je thuis werken?
Wanneer je in loondienst werkt en je met de werkgever hebt overlegd om een paar dagen per week thuis te gaan werken, dan is je baas tot een bepaald bedrag verantwoordelijk voor een arbo-verantwoorde werkplek en de kosten die je maakt om het werk uit te voeren, zoals de kosten voor internet of mobiele telefoon. Op basis van de regeling Individuele Keuzen in het Arbeidsvoorwaardenpakket, ofwel de IKAP-regeling, mag een werkgever maximaal 1.815 euro per vijf jaar onbelast uitgeven wanneer een werkgever meer dan twee uur per week thuis werkt. Van dit bedrag kan een thuiswerkruimte worden ingericht. Je mag er geen computer mee kopen.
Persoonlijke lening
Thuis werken is voor de baas dus slechts gedeeltelijk onbelast. Mogelijk kun je individuele afspraken maken over wat je vergoed krijgt. Lukt dit niet en wil je toch een prettige werkplek creëren, of ben je een zelfstandig ondernemer die klein begint met een kantoor aan huis, dan kun je overwegen een persoonlijke lening af te sluiten. Hiermee heb je een bepaald bedrag in één keer tot je beschikking. De lening los je in vaststaande termijnen af tegen een vaste rente. Heb je als zelfstandig ondernemer een kantoor aan huis en is dit een aparte ruimte met eigen ingang, sanitair en de optie die ook aan derden te verhuren? Dan kan het zijn dat de Belastingdienst de ruimte ziet als zelfstandige kantoorruimte en mag je mogelijk van bepaalde kosten die je maakt voor het bedrijf de btw terugvorderen.