Hoe de kantooromgeving veranderde

Door Koen De Wit van Flexas - 15 januari 2016
Reacties gesloten

De inrichting en het ontwerp van kantoren is steeds belangrijker voor organisaties. Denk maar eens aan de kantoren van Google en Facebook. Natuurlijk zijn de kantoren van deze twee internetbedrijven spectaculair, toch zijn er steeds meer (Nederlandse) organisaties die hun voorbeeld volgen. De werkomgeving heeft namelijk direct invloed op prestaties van werknemers.

De opmars van Het Nieuwe Werken heeft duidelijk impact gehad op de kantooromgeving. Voor de crisis was dit vooral te zien in nieuwbouw kantoren, maar sindsdien is er ook een verandering waar te nemen in bestaande kantoorgebouwen. Deze gebouwen worden geheel getransformeerd, zowel van binnen als buiten.

kantoor1
Vroeger

Vroeger waren kantoren, op een enkele uitzonderingen na, saai, grijs, grauw en verlicht met felle kunstmatige verlichting in een systeemplafond. De werkomgeving was om te werken en geen mooie ruimte. Denk bijvoorbeeld aan de Amerikaanse kantoren met kleine cubicles. Zo willen we vandaag de dag eigenlijk niet meer werken.

Onderzoek

Tegenwoordig is er uitgebreid onderzoek gedaan naar het effect van een werkomgeving op meetbare prestaties als productiviteit, samenhorigheid en foutmarges. Nu blijkt dat een aangename werkomgeving over het algemeen een positief effect heeft. Eigenlijk is dat natuurlijk logisch. Werknemers en werkgevers brengen een groot deel van de week door op kantoor, als dit dan een vervelende, treurige of saaie omgeving is gaan zij met minder plezier naar hun werk. De werkomgeving binnen een kantoor is natuurlijk niet de enige factor, maar wel degelijk één om rekening mee te houden.

Nu

Tegenwoordig is het voor veel bedrijven een eis om in een kantoor te werken dat er aantrekkelijk uitziet, goed ontworpen is en de juiste inrichting heeft. Bovendien moeten deze kantoren vaker wel dan niet ingericht zijn op Het Nieuwe Werken.

Door de periode van crisis is deze ontwikkeling in een stroomversnelling terecht gekomen. Gedurende de afgelopen jaren zijn diverse organisaties zich in een kleiner kantoor gaan vestigen en soms beschikken zij zelfs niet eens meer over een werkplek voor alle werknemers. Dat is mogelijk door een goede toepassing van het nieuwe werken. In sommige gevallen worden vergaderruimtes, presentatieruimtes en de lunchvoorziening gedeeld met andere bedrijven.

Vastgoedeigenaren spelen op de veranderingen in

Bij beheerders en eigenaren van commercieel vastgoed zijn deze ontwikkelingen natuurlijk ook niet onopgemerkt gebleven. Steeds meer eigenaren verbouwen hun kantoorruimtes nog voor zij huurders gevonden hebben. De kantoren zien er dan al bijzonder uitnodigend uit wanneer er een potentiële huurder langskomt.

kantoor2
Op zoek naar een nieuw kantoor?

Voor organisaties die op zoek zijn naar een nieuw kantoor kunnen de grote van het aanbod en de hoeveelheid aan mogelijkheden overweldigend zijn. Daarvoor zijn er diverse online aanbieders, zoals Flexas.nl, die een uitgebreid overzicht van kantoorruimtes bieden. Zij adviseren bovendien (vaak gratis) over welke kantoren het meest geschikt zijn voor het nieuwe werken en of er een community van bedrijven, werknemers en ondernemers is.

Deel dit artikel met anderen
Koen De Wit - Online marketing en communicatie
Koen de Wit is oprichter van On Mind en mede verantwoordelijk voor online marketing en communicatie bij online kantoorruimte bemiddelaar Flexas.nl. Na zijn studie corporate communications aan de UvA is hij vooral actief geweest in online marketing. Door zijn werk voor Flexas.nl is hij meer en meer geïnteresseerd geraakt in het nieuwe werken en hoe dit gefaciliteerd kan worden door de juiste kantoorruimte.
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!
De reacties zijn gesloten