Hoe ga je een hoog personeelsverloop tegen tijdens Het Nieuwe Werken?

Reacties gesloten

Efficiënt een budget inzetten en duurzaam ondernemen zijn twee ingrediënten die je steeds vaker voorbij hoort komen in een meeting of strategie sessie. Deze ingrediënten zijn ook onmisbaar tijdens Het Nieuwe Werken. Echter bij bedrijven met een hoog personeelsverloop is dit dikwijls een uitdaging.

Eerder schreef ik al over “Het werven en selecteren van toptalent in de huidige markt” en in dit artikel geef ik je enkele tips om als bedrijf een hoog personeelsverloop tegen te gaan tijdens de huidige manier van werken. Door het personeelsverloop terug te dringen kun je immers de kernwaarden van Het Nieuwe Werken pas echt doorvoeren binnen het bedrijf.

  1. Maak een checklist voor HR / recruiters voor ‘new hires’

Kader goed in wat valt onder een ‘new hire’. Aan wat voor eigenschappen moet iemand voldoen? In de meeste gevallen zijn er voorafgaand aan een vertrek al duidelijke signalen waar je als bedrijf op in kan spelen. Komen mensen via externe recruiters binnen? Dan kan het zijn dat er een onrealistisch beeld wordt geschetst van de werkzaamheden of het bedrijf zelf. Zijn er tijdens de onderhandelingen meerdere tegenvoorstellen gedaan? Was er sprake van twijfel? Houd hier rekening mee als iemand daadwerkelijk is aangenomen.

hnw

  1. Dring ziekteverzuim terug

Een ander kenmerken van ontevreden werknemers is een hoog ziekteverzuim of veelvuldig te laat komen. Als je dit bijhoudt dan kan je goed zien of er een patroon in het ziekteverzuim zit. Stimuleer sporten, gezond eten, kortom: een gezonde levensstijl. Maak het tevens bespreekbaar en toon interesse. Vragen als ‘Ik merk dat je de laatste tijd steeds vaker ziek bent. Is er iets hoe wij je kunnen helpen’ kunnen veel waardevolle inzichten opleveren. Mensen willen niet onzichtbaar zijn in een  bedrijf. Hier zie je een overzicht van het ziekteverzuim (Bron: CBS) per branche.

  1. Stimuleer betrokkenheid

Dit is min of meer een brug ten opzicht van het vorige punt. Betrokkenheid stimuleer je niet alleen door middel van opleidingsbudgetten, meetings, etc. maar ook door individuele aandacht en oprechte interesse. Veel bedrijven werken met opleidingsbudgetten om individuele ontwikkeling te stimuleren. Dit werkt op zijn beurt weer een positieve invloed op personeelsverloop.

  1. Efficiënt & duurzaam werken

Kies voor duurzame oplossingen die efficiënt werken stimuleren. Denk hierbij niet alleen aan technologie, maar ook voor praktische oplossingen. Kies voor producten/oplossing die duurzaam zijn. Neem bijvoorbeeld bedrijven die actief zijn op beurzen en congressen. Een naambadge is niet alleen handig, maar zorgt er ook voor dat je je kan onderscheiden. Kies voor een herbruikbare naambadge van bijvoorbeeld Uniq Print, zodat je de naambadges altijd opnieuw kan hergebruiken. Hetzelfde geldt voor andere producten. Kies voor duurzame oplossingen.

Persoonlijke aandacht en oprechte interesse zijn twee belangrijk ingrediënten voor een succesvol bedrijf. Per week zitten we veelal 5 van de 7 dagen op kantoor.

Een sfeer waarbij doelen bereiken en gezelligheid hand in hand gaan, is dan ook zeker een ‘must’.

Deel dit artikel met anderen
Sander Wijdemans - Online marketeer en ondernemer
Sander Wijdemans is freelance online marketeer en online ondernemer. Door de jaren heen heeft hij verschillende platforms, blogs en webshops opgezet, waaronder de succesvolle internationale webshop www.woodiful.com. Sander Wijdemans werkt als freelance marketeer onder de bedrijfsnaam SW Online Marketing & Media.
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!
De reacties zijn gesloten