Hoe incasseer ik een openstaande factuur?

Door Danny Bijl van - 12 juli 2022
Reacties gesloten

Als ondernemer is het gebruikelijk dat je een betalingstermijn vermeldt op een factuur. Hiermee geef je jouw klanten aan binnen welke datum zij betaald moeten hebben. Vaak wordt de factuur binnen de gestelde termijn voldaan, maar dit is niet altijd het geval. Om ervoor te zorgen dat je het bedrag alsnog ontvangt, moet je actie ondernemen. Maar wat moet je precies doen? Je lees het in deze tekst.

Richt je tot de debiteur

Je kunt direct een incassobureau inschakelen als de betalingstermijn verstreken is, maar dit heeft niet de voorkeur. Het is namelijk beter om eerst contact te zoeken met de debiteur. Dit kun je doen door een betalingsherinnering te versturen. Doe dit bij voorkeur zo snel mogelijk na het verstrijken van de betalingstermijn. Zorg ervoor dat deze herinnering een vriendelijke toon heeft. Vaak wordt een factuur kort na het ontvangen van de betalingsherinnering alsnog betaald.

Heeft een debiteur tot op heden nog niets gedaan met de betalingsherinnering? Dan kun je een laatste aanmaning sturen, maar het is beter om eerst telefonisch contact op te nemen. Mogelijk heeft de debiteur wel een goede reden om de factuur (nog) niet te betalen. Door telefonisch contact op te nemen, hoor je wat de achterliggende gedachte is. Bovendien verstrek je op deze manier de betrokkenheid. Als er na een telefoontje nog niets gebeurt, stuur je een laatste aanmaning. Deze mag een formelere toon hebben dan de betalingsherinnering.

Richt je tot de debiteur

Incassobureau, deurwaarder of incasso advocaat inschakelen

Als de klant niet betaalt nadat je de laatste aanmaning verstuurd hebt, kun je jouw incasso overdragen. Hier heb je verschillende mogelijkheden voor. Je kunt een incassobureau inschakelen, maar ook voor een deurwaarder of incasso advocaat kiezen. Om te bepalen wat de beste keuze is, moet je de verschillen weten. Een incassobureau en een deurwaarder houden zich bezig met het incasseren van facturen. Het verschil is dat een deurwaarder meer wettelijke mogelijkheden heeft dan een incassobureau.

Als het om het incasseren van vorderingen gaat, is de incasso advocaat echter de absolute expert. Net als een deurwaarder wordt hij beëdigd in de rechtbank voordat hij zijn beroep uit mag oefenen. Desondanks heeft een incasso advocaat wel meer bevoegdheden dan een deurwaarder. Benieuwd wat een incasso advocaat voor je kan betekenen? Kijk dan eens op http://www.bierensgroup.com/nl.

Online incasso overdragen

Wil je een incasso overdragen aan een specialist? Denk dan niet dat je hier nog de deur voor uit hoeft. Bij steeds meer bedrijven is het namelijk mogelijk om online een incasso over te dragen. Je uploadt simpelweg de factuur op de website van het bedrijf en zij gaan zo snel mogelijk voor je aan de slag. Het grote voordeel van een online incasso is dat je binnen de kortste keren de beste incassospecialist vindt. Het overdragen van een zaak kost je bovendien maar en paar minuten van je tijd.

Deel dit artikel met anderen
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!
De reacties zijn gesloten