Hoe kijkt het bedrijfsleven aan tegen sociaal samenwerken? Een videoblog
Sociaal samenwerken staat volop in de belangstelling. Voorstanders jubelen dat het langzaam maar zeker Het Nieuwe Werken verdringt. Critici noemen het fenomeen slechts een nieuwe hype. Maar wat is sociaal samenwerken nu eigenlijk? Wie zijn er al mee bezig? En is het een blijvend concept?
Zelf twijfel ik er niet aan: sociaal samenwerken is here to stay. En dat betekent dat we er iets mee moeten. Voor mij komt dit neer op samenwerken, ook buiten organisatiegrenzen om, om zo innovatie en expertise verder uit te breiden.
Technologie speelt daarbij een essentiële rol. Een onderzoek onder onze partners – denk aan KPN, Dell Nederland en BT Benelux – liet al zien dat vooral sociale technologieën als Skype en Microsoft Lync veelvuldig worden gebruikt om de dialoog met collega’s en externen aan te gaan. Ook een sociaal intranet als Yammer is in opkomst. Maar het zijn uiteindelijk de mensen die sociaal samenwerken tot een succes maken – de technologie is er vooral om te faciliteren. Dat vindt ook Guus van Es, directielid van BT Benelux. Ineke Hoekman, directeur HR bij Microsoft Nederland deelt die mening. Volgens haar is er voor HR-afdelingen dan ook een belangrijke rol weggelegd.
Pioniersrol voor generatie Y
Voor HR ligt er bovendien een uitdaging te wachten als het gaat om het betrekken van alle medewerkers bij een arbeidsproces gebaseerd op sociaal samenwerken. Generatie Y is vanuit zichzelf al bezig met een sociale manier van samenwerken en kan daarom een pioniersrol vervullen binnen de organisatie. De oorzaak dat oudere medewerkers er in veel gevallen minder voor openstaan, komt vooral door het gebruik van nieuwe technologieën. Bouke Hoving, VP Zakelijke Producten en Dienstverlening bij KPN, deelt deze mening.
Voormalig Zakenvrouw van het Jaar en eigenaresse van Why Company, Yolanda Eijgenstein, benadrukt net als Hoving de rol van generatie Y bij sociaal samenwerken. Echter, de oudere generaties moeten ook gaan openstaan voor nieuwe invloeden en het is aan hen om dit bij zichzelf te bewerkstelligen.
Kortom, je kunt concluderen – uit al deze filmpjes – dat sociaal samenwerken pas echt sociaal samenwerken mag heten als je openstaat voor elkaars kennis en inzichten, en als je van elkaar durft te leren.
Sociaal samenwerken is geen hype
Wat ik in mijn filmpje hieronder graag wil meegeven is dat sociaal samenwerken geen hype is, omdat er nog zo veel te doen is op zowel technologisch als menselijk vlak. Niet alleen wij van StartReady, maar de gehele IT-sector en het bedrijfsleven in het algemeen, zullen de komende jaren doorgaan met innoveren. Immers, als het arbeidsproces efficiënter, effectiever en socialer kan worden gemaakt, doordat men informatie op eenvoudige wijze kan delen, wint uiteindelijk iedereen.
En wie wil er nu niet winnen?
Mocht je meer willen weten over de theorie rond om sociaal samenwerken en de mogelijke uitwerking in de praktijk, download dan het whitepaper over dit thema.