Hoe kom je als zelfstandig ondernemer aan investeringskrediet?

Door Danny Bijl van - 28 augustus 2020
Reacties gesloten

Het aantal zelfstandig ondernemers en zzp’ers in Nederland is alleen maar stijgende. Je zou kunnen zeggen dat dit ook onderdeel is van Het Nieuwe Werken: mensen kiezen er vaker voor om niet in loondienst te zijn, maar zelf flexibeler met hun werk en inkomen om te gaan. Vaak zijn daar wel investeringen voor nodig, en niet iedereen heeft daar het geld voor klaarliggen. Welke mogelijkheden heeft een zelfstandig ondernemer om aan investeringskrediet te komen?

Zakelijke lening

De meest voor de hand liggende kredietvorm is een langlopende zakelijke lening bij de bank. Hierbij moet je duidelijk van tevoren kunnen aangeven waarin je gaat investeren met het krediet. Doorgaans wordt een dergelijke lening ingezet voor investeren in een bedrijfspand, machines of transport. De looptijd is minimaal één jaar en in principe betaal je elke maand een vast bedrag en rente over de restschuld. In sommige gevallen kun je ook per kwartaal aflossen, maar dan wel tegen meerkosten. Maak gebruik van een onafhankelijke vergelijkingssite voor een indicatie van waar je het beste terecht zou kunnen.

Borgstellingskrediet

Zoek je een lening met een lange termijn, maar vindt de bank dat je ze onvoldoende zekerheid kunt aanbieden om een krediet te verlenen, bijvoorbeeld door een gebrek aan onderpand? Dan kun je proberen gebruik te maken van een zogenaamd borgstellingskrediet voor het midden- en kleinbedrijf (BMKB). Hierbij staat de overheid borg voor een deel van de lening, die wel gewoon bij je bank aanvraagt. In principe geldt hier een looptijd op van maximaal 6 jaar, tenzij je investeert in vastgoed, in welk geval het maximaal 12 jaar is.

Als zelfstandig ondernemer aan investeringskrediet komen

Rekening-courantkrediet

Een andere, snelle en relatief eenvoudige oplossing om snel aan geld te komen, is een rekening-courantkrediet. Dit is in feite gewoon ‘rood’ staan op je bankrekening. Als jij met je bank afspreekt dat jij voor een bepaald bedrag rood mag staan, kun je ook tot aan dat bedrag geld opnemen. Dat gaat zelden om hele hoge bedragen, maar het kan mogelijk wel een gat dichten op korte termijn. Uiteraard kleeft er ook een nadeel aan, en dat is dat je rente betaalt over het rood staan. Deze rente kan tussentijds stijgen of dalen.

MKB-krediet

Ben je startende ondernemer en wil je geld lenen en tegelijkertijd begeleiding krijgen met je startende onderneming, terwijl je geen onderpand of andere zekerheden te bieden hebt? Dan kun je in aanmerking komen voor een zogenaamd MKB-krediet. Dat is zakenlening voor een bedrag tussen de 50.000 en 250.000 euro met een looptijd van tussen de één en 10 jaar. Je komt hiermee ook in aanmerking voor coaching en begeleiding. Omdat er vaak sprake is van een hoog risico, is de rente bij deze kredietvorm relatief hoog. Wel kun je met dit krediet investeren in bedrijfsmiddelen én andere zaken.

Starterskrediet bij starten vanuit een uitkering

Wanneer je een onderneming wilt opstarten vanuit een uitkeringssituatie, kan de overheid je helpen. Omdat je een stap zet om uit de WW, bijstand of uitkering wegens arbeidsongeschiktheid te komen, kun je bijgestaan worden met een starterskrediet of een voorbereidingskrediet. Dit wordt natuurlijk niet zomaar verleend. De uitkeringsinstantie moet de plannen voor jouw onderneming wel voldoende kansrijk achten.

Crowdfunding

Denk je dat je de gunfactor hebt? Dan kun je proberen daar gebruik van te maken door een crowdfunding campagne op te zetten. Dat is een moderne manier van financiering met behulp van een particulieren. Dit kunnen bekenden zijn, maar een interessant initiatief kan ook investeringen van onbekenden trekken. Om crowdfunding op te zetten bied je jouw idee aan op een crowdfunding-platform, waar iedereen die wil investeren een bedrag kan inleggen. Dat kan een lening zijn die je met rente terugbetaalt, een donatie of een sponsoring waarbij je bijvoorbeeld een naamsvermelding op je site zet of diegene een exemplaar van jouw toekomstige product stuurt. Je kunt ook je investeerders in ruil voor hun bijdrage betrekken bij jouw toekomstplannen en ontwikkelingen.

Factoring

Heb jij nog facturen openstaan, maar heb je dat geld eigenlijk sneller nodig om te kunnen investeren? Dan kun je gebruikmaken van factoring. Dat is een vorm van debiteurenfinanciering waarbij een extern bedrijf de afhandeling en inning van je facturen overneemt. Dat factoringbedrijf betaalt zelf de facturen minus een commissie uit aan jou en gaat zelf achter het geld aan. Zo creëer je voor jezelf sneller de ruimte om in nieuwe zaken te investeren.

Deel dit artikel met anderen
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!
De reacties zijn gesloten