Hoe kun je als HR specialist het beste je personeel zich laten ontwikkelen?

Door Danny Bijl van DB Online Marketing - 5 januari 2022
Reacties gesloten

Een bedrijf is niets zonder goede mensen om het bedrijf draaiende te houden. Maar om goede mensen bij je te houden als bedrijf, moet je ze ook de ruimte bieden om zich te ontwikkelen. Weinig mensen willen immers vele jaren exact hetzelfde werk blijven doen voor ongeveer hetzelfde salaris. Mensen willen groeien in hun loopbaan, het liefst ook binnen de organisatie waarin ze actief zijn. Hoe kun je als HR specialist die persoonlijke ontwikkeling van personeel het beste faciliteren?

Jaargesprekken serieus nemen

Jaargesprekken zijn verplicht, maar zijn tegelijkertijd zo’n klusje dat ‘ook nog moet gebeuren’. Dit terwijl dit hele waardevolle gesprekken kunnen zijn. De werknemer kan hier de kans krijgen om aan te geven welke ontwikkeling hij of zij voor zichzelf ziet binnen de organisatie. Als werkgever kun je aangeven of deze ontwikkeling mogelijk geacht wordt, wat de werknemer zou moeten verbeteren en hoe er naar het doel toegewerkt kan worden.

Regelmatig cursussen of trainingen aanbieden

Regelmatig cursussen of trainingen aanbieden

Om je te ontwikkelen als werknemer, moet je nieuwe kennis opdoen die je in staalt om meer of andere taken te kunnen uitvoeren. Als werkgever kan het buitengewoon nuttig zijn om ervoor te zorgen dat je personeel steeds beter en breder onderlegd raakt, want dan haal je ook meer uit dezelfde mensen. Daarom is het aanbieden van cursussen of trainingen aan werknemers een goed idee. Je kunt deelname verplicht stellen, maar het is ook mogelijk om werknemers zich vrijwillig te laten aanmelden. Dan wordt meteen duidelijk wie er ambities heeft om zich te ontwikkelen.

Een persoonlijk ontwikkelingsplan opstellen

Is er ruimte voor een medewerker om te groeien binnen de organisatie en geeft de medewerker aan dat ook graag te willen? Dan is het een goed idee om samen een persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) op te stellen waarin je ontwikkelingspad beschrijft en afspraken maakt. Welke stappen moet de medewerker zetten om zich te kwalificeren voor de gewenste functie binnen de organisatie? Zorg als HR specialist dat je deze stappen kunt faciliteren. Bijvoorbeeld dat de medewerker mee mag draaien op de afdeling in kwestie of coaching of een specifieke training aangeboden krijgt. Klik op de link naar de website van de FNV voor een persoonlijk ontwikkelingsplan voorbeeld en tips over het opstellen van een POP.

Werknemers die niet de ruimte krijgen om zich te ontwikkelen binnen de organisatie waar ze werken, raken gefrustreerd en gedemotiveerd. Dat komt ten eerste het werk niet ten goede en ten tweede is de kans groot dat ze vertrekken en je opnieuw op zoek moet naar goede nieuwe mensen om de vacatures op te vullen. Het is beter om je tijd en geld te investeren in goede mensen die je al ‘aan boord’ hebt.

Deel dit artikel met anderen
Danny Bijl - Online Marketeer
Danny Bijl is werkzaam als freelance online marketeer waarbij de focus ligt op SEO en content trajecten. Hij is er heilig van overtuigd dat het creëren van goede content een must is voor ieder bedrijf die iets met online wil doen. Naast de online marketing werkzaamheden voor zijn klanten is Danny ook een enthousiaste blogger.
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!
De reacties zijn gesloten