Hoe kun je een AOV afsluiten?

Door Danny Bijl van - 22 januari 2024
Reacties gesloten

Weet jij al hoe je een AOV afsluiten moet? Als zelfstandig ondernemer ben je hier vaak niet volledig van op de hoogte. Toch is deze verzekering een van de belangrijkste dekkingen die je kunt hebben. Als je door een ziekte of letsel voor langere tijd niet kunt werken, kan het jouw bedrijf in gevaar brengen. Als zzp’er ben je immers gebonden aan het inkomen en de werkzaamheden die je voor klanten uitvoert. In tegenstelling tot loondienst heb je geen recht op ziekteverlof. Dit houdt in dat je jouw vaste lasten na een aantal weken niet meer kunt betalen en zelfs jouw bedrijfsvermogen volledig moet gebruiken. De verzekering dekt jou tegen deze omstandigheden en voorkomt dat je meer stress krijgt in het gehele proces. 

De dekking aanpassen aan de financiële situatie

De AOV afsluiten kan tegenwoordig helemaal online. Hiervoor moet je jouw financiële situatie eerst kennen. Zet al jouw maandlasten op een rij. Denk hierbij niet alleen aan de maandlasten binnen het bedrijf, maar ook aan jouw privésituatie. Het inkomen verdwijnt volledig als je tijdelijk arbeidsongeschikt bent. Zodra je jouw levensstijl en maandlasten goed op een rij hebt, kun je de dekking bepalen. De dekking is volledig aangepast aan hoeveel je nodig hebt om jouw hoofd boven water te houden als je niet kunt werken. Hoewel het soms verleidelijk is om te bezuinigen op jouw verzekering, wil je wel voldoende dekking hebben als financieel vangnet. Zorg er daarom voor dat jouw dekking bij de situatie past. 

De premie van de verzekering bekijken

Je moet dan ook kijken naar de premie van de arbeidsongeschiktheidsverzekering zzp Univé. Naarmate je een uitgebreidere dekking wilt hebben, gaat de premie omhoog. Ondanks dat je iets meer moet investeren in het hebben van de verzekering, kan je wel zonder problemen door jouw ziekte of letsel heen. Andere factoren die de premie doen veranderen zijn de leeftijd en de risico’s die jouw beroep met zich meebrengen. Je kunt vaak kiezen voor een vast bedrag per maand of een flexibele optie waarbij de premie kan variëren op basis van je inkomen. Zorg dat je voor het maken van de keuzes niet alleen kijkt naar jouw financiële situatie op dit moment, maar ook naar eventuele veranderingen in de toekomst. Als zzp’er weet je immers nooit of jouw inkomen hetzelfde blijft. 

De premie van de verzekering bekijken

De polisvoorwaarden van jouw verzekering doornemen

Weet je welke dekking en maandpremie het beste bij je passen? Dan is het zaak om de polisvoorwaarden goed door te nemen. Hierin vind je namelijk alles wat je over de verzekering moet weten. Denk aan de wachttijd die je hebt voordat je de uitkering ontvangt. Ook zie je precies hoe lang je een uitkering kunt ontvangen tijdens arbeidsongeschiktheid. Je kan hier eventueel veranderingen aanbrengen. Een langere wachttijd geeft bijvoorbeeld een lagere premie. De uitkeringsduur kun je het beste ook aanpassen aan jouw situatie. Mocht je dan zonder werk komen te zitten door ziekte of letsel, dan voorkom je dat je jouw rekening niet meer kunt betalen. 

Deel dit artikel met anderen
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!
De reacties zijn gesloten