Hoe motiveer je thuiswerkende medewerkers?

Door Danny Bijl van - 2 februari 2021
Reacties gesloten

Anno 2021 is thuiswerken helaas de norm. Voor de één is dit een uitkomst voor de ander een regelrechte hel. Hoe je het ook wendt of keert, we zullen het nog wel even zo uit moeten houden met z’n allen. Door het huidige gebrek aan interactie met medewerkers wil de motivatie van sommigen verslappen. Reden genoeg om wat middelen in te zetten om je thuiswerkende medewerkers te motiveren. Wij schotelen een aantal tips voor hoe je dit het beste aanpakt.

Stel heldere doelstellingen op en schets duidelijke verwachtingen

Niets is zo vervelend als het hebben van een vaag takenpakket met ongedefinieerde doelstellingen. Hierdoor krijgen medewerkers het idee dat ze lukraak maar wat aan het doen zijn. Dit kan zorgen voor een ‘het zal allemaal wel’-instelling waardoor de productiviteit zakt naar een laag niveau. Je kunt dit je medewerkers ook niet kwalijk nemen. Ze hebben per slot van rekening niet echt een idee waar ze het allemaal voor doen. Communiceer daarom duidelijk wat er wanneer gedaan moet worden en met welk doel.

Geef medewerkers extra persoonlijke aandacht

Nu veel medewerkers thuis aan het werk zijn, ontstaat er logischerwijs een gebrek aan persoonlijke aandacht. Sommigen spreken helemaal niemand, anderen alleen hun partner of kat. Deze minimale persoonlijke aandacht kan demotiverend werken. Zorg daarom dat je in deze tijden extra aandacht schenkt aan de individuen in je bedrijf. Stel eens een persoonlijke mail op of plan eens een call in waarin je vraagt hoe het met diegene gaat. Zo voelen medewerkers zich gewaardeerd en gaan ze met meer motivatie te werk.

Voorzie je medewerkers van alle thuiswerk gemakken

Waar we op kantoor vaak achter een ruime desk met meerdere schermen plaats konden nemen, zitten we thuis vaak dubbelgevouwen aan de keukentafel. Je werkplek is bepalend voor je motivatie, en belangrijker nog voor je fysieke gesteldheid. Een goede stoel, een fijn bureau en een goed werkende computer zijn daarom geen overbodige luxe. Maak daarom budget vrij voor het optimaliseren van de werkplek van je medewerkers. Je wilt toch niet dat je halve team straks te kampen krijgt met rug en nekklachten? Bekijk ook onze 5 tips voor het perfecte thuiskantoor.

Organiseer digitale samenkomsten

Organiseer digitale samenkomsten

Oh nee niet nog meer digitale borrels… Ja we snappen het, digitale bijeenkomsten zijn niet te vergelijken met echte borrels. Toch zorgen deze digitale meetups voor de teambuilding van je bedrijf. Simpelweg met je biertje naar 40 gezichten turen hebben we nu wel gezien. Probeer deze meetings daarom eens interactief te maken met een digitaal spel of met hilarische vragen. Organiseer bijvoorbeeld eens een Kahoot quiz met grappige vragen over het bedrijf of de medewerkers.

Geef soms nét even dat beetje extra

De tijden zijn wel eens wat rooskleuriger geweest en veel mensen hebben het lastig gedurende de lockdown. Steek je medewerkers daarom soms even een hart onder de riem door net even een beetje extra te geven. Laat even een keer extra weten hoe blij je met je medewerkers bent met een berichtje of een belletje. Je kunt ook een mooie wijn bestellen en deze als verrassing laten afleveren bij al je medewerkers. Met dit soort kleine dingetjes tover je vaak een lach op hun gezicht waarna ze weer met nieuwe motivatie en energie aan de bak zullen gaan.

Deel dit artikel met anderen
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!
De reacties zijn gesloten