Hoe spaar je je lichaam tijdens het thuiswerken?

Door Danny Bijl van - 24 mei 2020
Reacties gesloten

Dankzij de coronacrisis is thuiswerken voor veel mensen die nieuwe realiteit geworden. Veel zzp’ers weten natuurlijk al precies hoe dat is. Voor velen kan het op een werkplek thuis werken voor lichamelijke ongemakken zorgen, omdat deze werkplek nog niet ingericht is om intensief gebruikt te worden. Wat kun je doen om je lichaam te sparen tijdens het thuiswerken?

Een ergonomisch verantwoorde bureaustoel

Investeer in een goede bureaustoel, of neem er een mee naar huis van het werk als dit mag. Je rug zal er je dankbaar om zijn. Een ergonomische zithouding is tijdens langdurig werken achter de computer cruciaal voor het ontzien van je lichaam. Ook een goedkope bureaustoel kan een ergonomisch verantwoorde stoel zijn, zolang je er maar een kiest de in hoogte verstelbaar is en een goed zitkussen en fijne rugsteun heeft. Het is de bedoeling dat je met je knieën ongeveer op een hoek van 90 graden kunt zitten tijdens het werken. Kies dus een bureaustoel die dit faciliteert. Dat is overigens wel een samenspel met het juiste bureau.

Het juiste bureau

De hoogte van een bureaublad kan bepalen hoe hoog jij je stoel moet zetten, terwijl het eigenlijk de bedoeling is dat jouw lichaamslengte moet bepalen hoe hoog jij je stoel zet en hoe hoog het bureaublad dan moet zijn. Zorg dus voor een bureau dat óf in hoogte verstelbaar is tot de ideale hoogte voor jouw lichaamslengte óf van zichzelf de perfecte hoogte heeft. Als het even kan geven we de voorkeur aan die eerste optie, maar het kan dat je hier wat meer voor kwijt bent. Het beste voor je lichaam is om staand en zittend werken af te wisselen. Daarvoor heb je een bureau nodig dat dusdanig in hoogte verstelbaar is, dat je er ook staand aan kunt werken. Kies je daarvoor, zorg er dan ook voor dat alle bekabeling van je apparatuur voldoende speling heeft om dit te faciliteren.

Je ogen ontzien

Lichaam sparen tijdens thuis werken

Welk lichaamsdeel werkt het hardst terwijl je achter de computer werkt? Je hersenen wellicht, maar onderschat zeker niet de inspanning die je ogen en oogspieren moeten leveren om constant maar te focussen op dat beeldscherm. Wanneer je lang naar hetzelfde punt blijft kijken, kun je voelen dat je oogspieren vermoeid beginnen te raken en je merkt dan dat je slechter gaat zien. Het helpt om na elke twintig minuten geconcentreerd naar je beeldscherm kijken even een seconde of twintig naar een punt een paar meter verderop te kijken. Zo geeft je je ogen wat rust. Wat zeker ook bijdraagt, is het creëren van de juiste lichtsituatie. Zorg dat er geen fel licht achter je beeldscherm vandaan komt, voorkom reflecties op je beeldscherm en zorg dat de ruimte waarin je werkt niet te licht is. Al deze zaken maken het namelijk extra vermoeiend om het beeldscherm af te lezen.

Een wandeling maken in de pauze en na het werk

Gebruik je pauze om de benen eens goed te strekken. Een korte wandeling kan ervoor zorgen dat je lichaam het daarna weer aankan om een tijd lang te zitten. Omdat je de reistijd uitspaart door thuis te werken, kun je ook meteen nadat je stopt met werken nog een wandeling maken om even je lijf weer wat te strekken en in beweging te krijgen. Dit kan wonderen doen voor je rug en je benen, en het is nog eens gezond ook!

Deel dit artikel met anderen
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!
De reacties zijn gesloten