Hoe werkt het afbetalen van een zakelijke lening?

Door Danny Bijl van DB Online Marketing - 23 februari 2022
Reacties gesloten

Wil je jouw bedrijf uitbreiden? Of heb je een nieuwe machine of een nieuw voertuig nodig? Dan biedt een zakelijke lening uitkomst. Deze financieringsvorm is namelijk uitermate geschikt om een langlopende investering in jouw bedrijf te financieren. Omdat je geld van een ander gebruikt om de investering te financieren, moet je dit terugbetalen. Is dit de eerste keer dat je zakelijk lenen overweegt? Dan zit je mogelijk nog met een aantal vragen. In deze tekst leggen we je uit hoe het afbetalen van een zakelijke lening in zijn werk gaat.

Je lost iedere maand een gedeelte af

Om ervoor te zorgen dat je een zakelijke lening aan het einde van de looptijd volledig hebt afgelost, betaal je iedere maand een gedeelte van het geleende bedrag terug. De hoogte van dit bedrag hangt af van een aantal factoren. Zo valt het bedrag bijvoorbeeld hoger uit als je een groter bedrag leent. Ook de looptijd is van invloed op jouw maandelijkse aflossing. Kies je voor een kortere looptijd? Dan los je maandelijks een groter bedrag af. Je hebt dan immers minder tijd om de lening terug te betalen.

Bedrag bestaat uit aflossing en rente

Wie een zakelijke lening ter waarde van 100.000 euro afsluit, betaalt altijd meer terug dan dit bedrag. Hoe dit komt? Doordat het maandelijkse bedrag niet alleen uit aflossing bestaat. Een geldverstrekker berekent namelijk ook rente over een bedrijfslening. Hierdoor betaal je onderaan de streep altijd meer terug dan je daadwerkelijk leent. Door rente over een zakelijke lening te berekenen, dekt een geldverstrekker zich in tegen bepaalde risico’s.

De rente over een bedrijfslening is altijd opgebouwd uit een aantal vaste onderdelen. Zo bestaat de rente standaard uit basisrente, kapitaalkosten, operationele kosten en marge. Daarnaast krijg je te maken met risicokosten. Dit gedeelte van de rente over een zakelijke lening wordt afgestemd op jouw situatie. Hoe hoger het risicoprofiel van jouw bedrijf, des te meer rente je betaalt. De rente over een zakelijke lening staat overigens altijd vast. Hierdoor weet je bij het afsluiten precies hoeveel je maandelijks aflost.

Denk goed na over de looptijd

Denk goed na over de looptijd

Wanneer je voor een zakelijke lening kiest, heb je zelf regie over de looptijd. Bij het afsluiten van zo’n lening kun je vaak uit de volgende looptijden kiezen: 3, 6, 9, 12, 24, 36, 48 en 60 maanden. Kies nooit lukraak een looptijd uit, maar denk hier goed over na. Bij 60 maanden vallen jouw maandlasten weliswaar lager uit, maar je betaalt lange tijd rente. Hierdoor kan de lening onderaan de streep duurder uitvallen dan wanneer je voor een looptijd van 36 maanden kiest.

Kosteloos extra aflossen

Als het jouw bedrijf voor de wind gaat, mag je extra aflossen op een zakelijke lening. Wanneer dit financieel mogelijk is, raden wij jou zeker aan dit te doen. Waarom? Omdat er op deze manier een lager bedrag overblijft dat je af moet lossen. Het gevolg hiervan is dat jouw maandlasten dalen. Bovendien kun je de lening voor het einde van de looptijd aflossen, waardoor je minder rente betaalt.

Deel dit artikel met anderen
Danny Bijl - Online Marketeer
Danny Bijl is werkzaam als freelance online marketeer waarbij de focus ligt op SEO en content trajecten. Hij is er heilig van overtuigd dat het creëren van goede content een must is voor ieder bedrijf die iets met online wil doen. Naast de online marketing werkzaamheden voor zijn klanten is Danny ook een enthousiaste blogger.
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!
De reacties zijn gesloten