Hoe werkt VoIP in de praktijk?
Waar staat VoIP voor? De afkorting van VOIP is Voice-over-Internet Protocol. Het is een technologie waarmee jouw apparaten met internettoegang via internet kunnen bellen en gebeld kunnen worden. Veel bedrijven geven de voorkeur aan VoIP, vooral wanneer ze een groot aantal oproepen en opslaggegevens moeten afhandelen.
Hoe werkt VoIP?
VOIP heeft doorgaans een verbinding via internet nodig om te werken. Daarnaast is de VoIP-functionaliteit afhankelijk van de snelheid en kwaliteit van de internetverbinding. Dit betekent dat een VoIP telefoon het beste werkt als de internetverbinding snel en stabiel is. Bovendien helpen sommige van de gadgets in dit systeem organisaties efficiënter te werken.
Wanneer je belt via VOIP-telefoonsystemen, wordt jouw stem gecodeerd naar digitale gegevens en doorgestuurd naar andere telefoons. Andere telefoons hercoderen digitale gegevens in audiosignalen.
Codec
Codec’s codering en decodering worden gedaan door de gegevens te comprimeren voor snellere verwerking, kwaliteit en audiotransmissie. In VoIP-systemen speelt Codec een cruciale rol bij het omschakelen van analoge naar digitale gegevens en vice versa.
Een VoIP-codec is een technologie die de audiokwaliteit, bandbreedte en compressie van Voice over Internet Protocol (VoIP)-telefoongesprekken bepaalt. VoIP-codecs gebruiken eigen of open-source algoritmen.
Het woord codec is een samenvoeging van twee termen: compressie en decompressie.
Codecs zijn de reden waarom u een film in minuten kunt downloaden, niet in uren. In het geval van een VoIP-codec zet het analoge spraaksignalen om in digitale pakketten. VoIP-codecs bepalen de gesprekskwaliteit en latentie in een gesprek, aangezien het gesprek via internet plaatsvindt.
Compatibiliteit

Het succes van een codec hangt af van de compatibiliteit met verschillende apparaten.
VoIP-codecs hebben allemaal één doel. Dat wil zeggen, ze comprimeren gegevens en verplaatsen deze snel. Zakelijke VoIP-toepassingen zorgen ervoor dat telefoongesprekken niet veel bandbreedte in beslag nemen en dat gesprekken duidelijk en helder zijn.
Telefoongesprekken kunnen via VoIP worden ontvangen en er kan een VoIP-nummer worden gekozen om verbinding te maken. In alle gevallen wordt ofwel het digitale signaal omgezet in een analoog signaal, ofwel wordt het analoge signaal geïnverteerd. De fase begint of stopt op een gegeven moment, totdat de signalen uiteindelijk in evenwicht komen.
In de situatie dat zowel de beller als de ontvanger communiceren via VoIP-apparaten, gaan de oproepsignalen volledig digitaal zonder signaalvertaling.
Lagere kosten
Bellen via vaste lijnen, vooral als het over lange afstanden gaat, is kostbaar. Bellen via VOIP is echter relatief goedkoper dan conventioneel mobiel bellen. Het gebruik van internet om gespreksgegevens door te geven, verlaagt de totale kosten van zowel binnenlandse als interlokale gesprekken
Open Connectiviteit
Naast kostenefficiëntie is open connectiviteit een van de belangrijkste marktvoordelen van VoIP. Een onderscheidend kenmerk van een cloudgebaseerde VoIP-service is de mogelijkheid om overal te bellen.
Als je een goede dataverbinding hebt, kun je bellen en gebeld worden naar jouw bedrijf. En als je een bericht niet kunt beantwoorden, kun je iemand anders bellen of een voicemail naar jou sturen.