Hoe word je een goede coach?

Door Danny Bijl van - 21 oktober 2020
Reacties gesloten

Een goede coach ben je niet zomaar. Dit vergt enige ervaring en kennis. Hiernaast mag ook niet iedereen zichzelf een coach noemen. Zo kun je diverse trainingen en opleidingen volgen om een coach te worden. Maar wat doet een coach nu precies en hoe word je een goede coach? Wij vertellen je er graag meer over in dit artikel, lees dus snel verder!

Wat doet een coach

Even kort gezegd is coaching een effectieve manier om mensen, teams en organisaties vooruit te helpen. Coaching is dé manier om duurzaam effectief gedrag te creëren. Dit kan bijvoorbeeld te maken hebben met het bewustzijn van een coachee of door hen bijvoorbeeld meer zelfvertrouwen te geven. De coachee komt dus altijd met een bepaald doel of vraag naar de coach. Vervolgens is het aan de coach om de coachee hierbij te helpen. Hiervoor volgen veel mensen een coaching opleiding. Hier leren zij over alle facetten van het vak en hoe zij mensen kunnen helpen bij het bereiken van hun doel. Verder zorgt een coach er ook voor dat de cliënt het beste uit zichzelf naar boven haalt. Hierbij moeten persoonlijke barrières en overtuigingen doorbroken worden. Een coach stelt vervolgens vragen die de coachee doen nadenken en bewaken ze tijdens het gesprek de structuur. Zo kan er, indien nodig, bijgestuurd worden. Zo haalt de coach verbetermogelijkheden naar boven.

Competenties goede coach

Competenties goede coach

Ten eerste moet een goede coach voldoende ervaring hebben en expertise. Dit kan alleen maar door vaak coachingtrajecten aan te gaan. In de praktijk leer je namelijk om te gaan met allerlei soorten cases die je in de theorie niet tegenkomt. Zo kan het bijvoorbeeld zo zijn dat er iemand begeleiding nodig heeft bij een re-integratie tweede spoor of andere problemen op het werk. Met dit soort cases zul je dus moeten oefenen. Verder moet een goede coach inlevingsvermogen hebben en empathie. Je werkt namelijk nauw samen met de cliënt, dus is het erg belangrijk dat je diegene op zijn of haar gemak kunt stellen. Hiernaast ben je oplossingsgericht en wil je tot het beste resultaat komen met de cliënt. Hierbij is het belangrijk om goed te luisteren, door te vragen en mee te werken aan het onderzoek. Als laatste willen we benoemen dat een coach ook goede communicatieve vaardigheden moet hebben. Dit lijkt misschien een inkoppertje. Maar communicatie draagt bij aan de kwaliteit van het coachingstraject.

Deel dit artikel met anderen
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!
De reacties zijn gesloten