Hoe zit het met jouw urenstaat?
‘Gaan werknemers door Het Nieuwe Werken meer of minder uren maken?’ Deze vraag werd de afgelopen week gesteld op Het Nieuwe Werken Blog. 66 procent van de respondenten denkt dat er meer uren gewerkt gaan worden. Zij werken wellicht al nieuw en dus harder of meer. Of zijn productiever, werken ‘overal’ en leveren meer resultaat. Daarbij is 19 procent van de respondenten van mening dat het aantal gewerkte uren gelijk blijft en 11 procent denkt dat het afneemt.
Werktijd, privétijd, rusttijd, reistijd, eettijd. Het loopt steeds meer door elkaar. Bij de één meer dan bij de ander. In elk geval hangen we door Het Nieuwe Werken steeds minder aan het nine-to-five-schema. Werken op verschillende tijden en plaatsen, verspreid over de dag, is meer geaccepteerd. Maar dan nog. Wat betekent ‘meer uren maken’?
Productiever?
Worden we productiever door Het Nieuwe Werken? Is het aantal uur gekoppeld aan feitelijk resultaat? Echte productie? Voor mij geldt dat niet. Ik zit soms uren achter mijn laptop en telefoon te werken, lezen en verzamelen. Switchend tussen de taak die ik mezelf heb gesteld, bijvoorbeeld een blog schrijven, Twitter, Facebook, nieuws, mail, webshops, et cetera. Is dat erg? Niet zolang mijn werk afkomt. En voor mij geldt: hoe minder tijd ik heb, hoe hoger de opbrengst (per uur). Ik heb deadlines nodig. Voor mij persoonlijk zegt ‘uren maken’ niets over productiviteit.
Onderzoeken geven aan dat we productiever worden. Ik geloof echter niet dat dat komt doordat we meer uren maken. Eerder doordat we minder uren kúnnen maken. Het Nieuwe werken biedt ons de kans werk slimmer te organiseren in ons leven. Dat levert meer ruimte voor inspiratie en werken in een eigen ritme. Een betere balans in ons leven bevordert productiviteit, lijkt mij.
Creatiever?
Meer uren werken betekent dan ook zeker niet dat we creatiever en innovatiever worden. Er ligt eerder een risico voor afstomping en inspiratieloze reproductie op de loer. Ook hier put ik uit eigen ervaring: na een aantal dagen en avonden staren naar mijn beeldscherm, loop ik niet over van creativiteit. Voor mij betekent dat keuzes maken. Werken en informatie-inname moeten bij mij af en toe plaatsmaken voor iets anders. Gisteren twitterde ik #overkill als reply naar een collega blogger die mij erop wees dat ik op een zeer inspirerend congres over leiderschap had kunnen zijn. Waar.
Onmiddellijk bekroop mij de angst iets belangrijks te missen, maar een beetje uitwaaien aan het strand en lunchen met een vriendin leverde mij op dat moment meer op. Rust nemen bleek echter ook een vorm van leiderschap, zo las ik later in zijn tweetverslag. Alsnog gerustgesteld. Meer uren maken zegt niets over de kwaliteit van werken. Het doet er eerder afbreuk aan.
Ongezonder?
Stevenen we door Het Nieuwe Werken wellicht op een collectieve burnout af? Meer uren maken lijkt niet per se een gezonde ontwikkeling, eerder een zorgwekkende. Ik zie soms grappen over een ‘HNW-dag’, zogenaamd een verkapte spijbeldag. De cynici zitten nog in het oude verantwoordingsmodel. Uit onderzoek blijkt het tegenovergestelde: we werken langer omdat we door Het Nieuwe Werken minder direct zichtbaar zijn. We willen onszelf daarom juist verantwoorden. Naar de baas, het team of de collega’s. Te hard werken – evenmin per se hetzelfde als veel uren maken – is een aangetoond risico van Het Nieuwe Werken.
Wat dit betekent voor managers
Signalen oppikken. Als ‘meer uren maken’ niet betekent dat we productiever, creatiever en gezonder worden, lijkt hier een coachende taak voor De Nieuwe Manager weggelegd – gegeven de uitkomsten van de poll. Geen enkele organisatie is gebaat bij uitstelgedrag en afgestompte en overspannen medewerkers. Niets mis met lekker een paar avonden doorwerken als dat een keer nodig is, mits afgewisseld met voldoende perioden van ontspanning.
Goed opdrachtgeverschap. Hoewel prikklokmanagement niet meer erg geaccepteerd is, zijn er nog veel managers die sturen op uren. Erger nog: zij ervaren veel uren maken als een goed teken. Laat deze blog een wake-up call zijn: Het Nieuwe Werken biedt kansen op meer productiviteit, innovaties en gelukkige medewerkers. Pas daarvoor wel het dashboard aan en kijk naar resultaten, nieuwe ideeën, tevredenheid en zelfstandigheid. Ook de gedeclareerde uren van een ingehuurde interim professional zijn niet altijd een uiting van daadwerkelijke toegevoegde waarde.
Wat dit betekent voor professionals
Het Nieuwe Werken doet een beroep op zelforganisatie, zelfkennis, zelfstandigheid en eerlijkheid. Het organiseren van werk en een dagelijks ritme is maatwerk. Kijk wat voor jou werkt en ken je uitdagingen. Soms werkt het stellen van concrete doelen of het maken van een to-do list als de berg werk onoverzichtelijk wordt. Soms werkt een wandelingetje of het afbakenen van werktijd. Geef jezelf ruimte.
Hoewel ik me best schuldig kan voelen na een minder productieve dag, denk ik steeds vaker: vandaag zat het er kennelijk even niet in, in het vertrouwen dat er ook weer momenten van knallen zullen zijn. Met zelforganisatie luidt Het Nieuwe Werken een tijdperk in van elkaar volledig serieus nemen. Dat schept eveneens verplichtingen en doet een beroep op je professionaliteit. Dus communiceer ook even dat je later oplevert of niet aan die mail toegekomen bent. Ook dat is een vorm van Social Business.
De juiste prikkel
Wat ik maar wil zeggen is: Het Nieuwe Werken is een enorme impuls voor productiviteit, innovatie, ondernemerschap en energie in organisaties, mits gevoed door de juiste prikkels. Laten we elkaar hier echt serieus nemen door elkaar de juiste vragen te stellen. Bij dit tijdperk van nieuw (samen)werken en anders organiseren en positioneren hoort ook nieuw denken en een nieuwe taal. Denken over en sturen op urenstaten is oude managementtaal. Dus laten we daarmee afrekenen, net als met de 40-urige werkweek, en o ja: zijn we ook meteen klaar met die stuwmeren…
Nieuwe poll: ‘Verandert de relatie met klanten door Het Nieuwe Werken?’
In het midden van de rechterkolom van de site ziet u een nieuwe vraag: ‘Verandert de relatie met klanten door Het Nieuwe Werken?’ Hoe denkt u over dit onderwerp? Kies het gewenste antwoord en druk op stem. Meedoen kan slechts één keer! Binnen twee weken zal er over deze vraag een artikel worden gepubliceerd.
dinsdag, 28 juni, 2011 at 7:34
Goed blog! Dankjewel voor ‘hart onder de riem’, zo herkenbaar: “Hoewel ik me best schuldig kan voelen na een minder productieve dag,
denk ik steeds vaker: vandaag zat het er kennelijk even niet in, in het
vertrouwen dat er ook weer momenten van knallen zullen zijn”
Mvrg Niek
woensdag, 6 juli, 2011 at 16:17
Dank voor je reactie Niek!
vrijdag, 1 juli, 2011 at 4:57
Beste Rosan,
Zelf merk ik dat ik in mijn baan als directeur van een softwarebedrijf dat het creatief oppakken van mijn werkuren een enorme boost in mijn creativiteit heeft gegeven. Om tot deze modus te komen moet je namelijk uit je ‘dagelijkse sleur’ van e-mails etc. breken en de tijd nemen/krijgen om tot rust te komen. Dan komen de goede ideeën en oplossingen direct naar voren.
Naast het bovenstaande neem je ook eerder de tijd tot bijv. het lezen van een boek. Met de juiste boeken loop je soms over van de ideeën. Waar mijn collega’s de dagelijkse werkzaamheden goed begeleiden kan ik mij richten op het innoveren van deze werkomgeving. Voor mij geen volle dag meer achter een beeldscherm!
Wat betreft productiviteit: je bent je eigen tegenstander. Wanneer je een breuk maakt in je productieve dagen ‘omdat het moet’ zal dit vreemd aanvoelen en voel je je soms ‘schuldig’ dat je niet alles hebt opgepakt. Na een tijdje zul je echter gaan ervaren dat dit enkel een gevoel is en het ook op een HNW manier dik voor elkaar kan komen met je deadlines.
Groeten, Paul
woensdag, 6 juli, 2011 at 16:19
Mooie ervaring, veel succes met je bedrijf!
maandag, 11 juli, 2011 at 20:54
Altijd interessant die polls. Wij merken niet aan urenstaten of er bij een bedrijf volgens “het nieuwe werken” gewerkt wordt.
woensdag, 27 juli, 2011 at 8:53
Wat een uitstekend stuk! Haalt weer veel twijfels weg bij mijzelf en hopelijk ook bij de andere Nieuwe werkers en die nog moeten beginnen.
maandag, 7 november, 2011 at 10:17
We moeten af van hoe meer we uren maken hoe productiever we zijn. Alleen raar dat we de laatste 20 jaar minder zijn gaan werken en productiever zijn geworden. We zijn slimmer gaan werken en daardoor betere en efficienter zijn gaan werken. Dus alle HR niet meer uren maken maar SLIMMER werken
maandag, 7 november, 2011 at 10:17
We moeten af van hoe meer we uren maken hoe productiever we zijn. Alleen raar dat we de laatste 20 jaar minder zijn gaan werken en productiever zijn geworden. We zijn slimmer gaan werken en daardoor betere en efficienter zijn gaan werken. Dus alle HR niet meer uren maken maar SLIMMER werken