Hoeveel gram collageen houdt werknemers fris en vitaal?

Door Danny Bijl van - 28 maart 2024
Reacties gesloten

Collageen poeders worden vaak ingezet als anti-aging supplement om er fris uit te zien. Dat kan handig zijn als personeel lange dagen moet maken, zoals in de horeca of transport. Maar er zijn veel soorten collageensupplementen en hoeveel je moet nemen hangt af van het type.

Als je gezond eet, heb je die collageen supplementen misschien niet nodig. Collageen is een van de primaire eiwitten in je lichaam. Het bestaat uit aminozuurketens en is een belangrijk onderdeel van structurele onderdelen en bindweefsels zoals huid, pezen, spieren, ligamenten en bloedvaten, evenals delen van je ogen en tanden.

Collageen helpt ook bij de bloedstolling, wondgenezing en de bescherming van het zenuwstelsel. Bepaalde voedingsmiddelen, waaronder bottenbouillon, rundvlees, vis, kip, zuivel en eieren, bevatten collageen of helpen je lichaam het zelf te produceren door essentiële aminozuren en andere voedingsstoffen te leveren die hiervoor nodig zijn.

Omdat je lichaam in staat is al het collageen te produceren dat je nodig hebt als je evenwichtig eet, zijn supplementen niet voor iedereen nodig. Toch kun je ervoor kiezen om dit wel te doen om bepaalde voordelen voor je gezondheid te behalen of om een tekort aan collageen of andere aandoeningen te helpen behandelen.

Dit artikel onderzoekt hoeveel collageen je per dag zou moeten innemen.

Waar wordt collageen voor gebruikt

Naarmate je lichaam ouder wordt, verliest het collageen. Op je 40e kun je elk jaar tot 1% van het collageen in je lichaam verliezen. Andere factoren zoals voeding, regelmatig roken, alcoholgebruik en blootstelling aan de zon hebben ook invloed op het verlies van collageen.

Verlies van deze proteïne is een van de redenen waarom je huid structuur verliest en begint te rimpelen als je ouder wordt. Het kan ook de sterkte van je botten, gewrichten en meer aantasten.

Soorten collageen

Collageen is een overvloedig aanwezig eiwit, waarvan er tot nu toe 28 soorten zijn geïdentificeerd. De typen I, II, III, IV en V komen het meest voor in het menselijk lichaam.

Men gelooft dat de verschillende soorten collageen unieke doelen dienen. Ouder onderzoek heeft bijvoorbeeld aangetoond dat type I en III samen voorkomen in de organen en de huid, terwijl type II meestal wordt aangetroffen in gewrichten en kraakbeen.

Als zodanig worden verschillende typen collageen meestal aangeprezen als onderdeel van collageensupplementen.

Houd er echter rekening mee dat er meer onderzoek nodig is om beter te begrijpen hoe de verschillende soorten collageen in supplementvorm de menselijke gezondheid kunnen beïnvloeden.

Vormen gebruikt in supplementen

Net zoals je lichaam verschillende soorten van dit eiwit bevat, bevatten veel collageensupplementen dat ook.

De meest gebruikte soorten zijn:

  • Gehydrolyseerd collageen (collageenhydrolysaat). Dit type is afkomstig van runderen, zeevruchten, gevogelte (vaak kippen of eierschalen), varkens en andere dierlijke bronnen, en wordt afgebroken in kleinere en makkelijker opneembare peptide deeltjes.
  • Ongedenatureerd collageen. Dit is rauw collageen afkomstig van kippenkraakbeen.
  • Gelatine: Dit is gekookt collageen, meestal afkomstig van dierlijke bronnen.
  • Het type dat gebruikt wordt in het supplement van je keuze kan van invloed zijn op de supplementvorm en de doseringsinstructies.

Er zijn geen veganistische vervangers voor collageen. Supplementen kunnen vrij zijn van zuivel, gluten of suiker, maar collageen is alleen verkrijgbaar van dierlijke bronnen.

Wat is de juiste dosering van collageen per dag?

Op dit moment hebben gezondheidsautoriteiten nog niets gedeeld over hoeveel gram collageen per dag een goede richtlijn is. De hoeveelheid collageen die je moet nemen hangt dus af van welke vorm je neemt en waarom je het neemt. Gehydrolyseerd collageen is een van de meest gebruikte vormen in supplementen, omdat het beter wordt opgenomen dan andere soorten.

Gehydrolyseerd collageen wordt vaak verkocht in capsule- of poedervorm, waarvan je de laatste kunt toevoegen aan warme en koude dranken, soepen en zelfs gebakken producten of andere voedingsmiddelen. Uit een overzicht van klinische studies uit 2019 bleek dat het dagelijks innemen van 2,5-15 gram gehydrolyseerde collageenpeptiden veilig en effectief kan zijn.

Gelatine

Gelatine wordt minder vaak verkocht als supplement. Dit type gekookt collageen wordt meestal gebruikt als ingrediënt in gelatineachtige desserts. Het kan ook worden toegevoegd aan sauzen, soepen, smoothies en andere voedingsmiddelen voor een extra boost van collageeneiwitten, hoewel er weinig onderzoek beschikbaar is om specifieke doseringsaanbevelingen voor dit gebruik te ondersteunen.

Je kunt dus het beste de portiegrootte op de verpakking raadplegen voordat je het als supplement gebruikt.

Aanbevolen dosering van de fabrikant

De meeste collageensupplementen hebben een aanbevolen dagelijkse dosis op de verpakking staan. Verpakkingen van poedersupplementen suggereren vaak om dagelijks 1-2 schepjes (of eetlepels) in te nemen, terwijl een pil- of gomsupplement 1-2 stuks kan aanbevelen.

Afhankelijk van het supplement kunnen deze porties aanzienlijk verschillen in collageengehalte, dus kijk op het voedingsinformatie-etiket voor gedetailleerde informatie over de dosering.

Deel dit artikel met anderen
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!
De reacties zijn gesloten